Home

Nieuws 8 reacties

Meer biologische kippen en melkvee

Het biologisch landbouwareaal is in de afgelopen vijf jaar gegroeid met bijna 10%. Ook het aantal bedrijven nam toe.

Het areaal biologische landbouw is in vijf jaar met bijna 10% toegenomen naar ongeveer 52.000 hectare. Het aantal bedrijven nam eveneens toe met 2% naar ruim 1.400. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Hardste groei in pluimvee

Het hardst groeide het aantal pluimveebedrijven met 65% ten opzichte van 2011. Het aantal biologisch gehouden kippen steeg van 2011 tot en met 2016 met bijna twee derde naar meer dan 3 miljoen. Dat is 3% van alle Nederlandse kippen, becijferde het CBS maandag. Het aantal bedrijven dat zich bezighield met de biologische pluimveehouderij steeg in de afgelopen vijf jaar met 24%.

Meer bio-melkveebedrijven

Ook het biologische melkvee nam de afgelopen vijf jaar flink toe met 54%. Het CBS telde in 2016 (voorlopige cijfers) 549 biologische melkveehouders, 42 meer dan in 2011. In totaal groeide de biologische rundveestapel naar bijna 70.000 dieren. Dat is 2% van de totale aantal melk- en kalfkoeien in Nederland. De groei van de biologische rundveehouderij is ook merkbaar in de toename van het areaal biologisch grasland met ruim 10%.

Uit de CBS-cijfers blijkt ook dat het aantal runderen, dat in de fase van omschakeling naar biologische landbouw zit, is gegroeid. In twee jaar tijd, van 2014 tot en met 2016, vond daar een vertienvoudiging van het aantal dieren plaats.

Minder schapen biologisch gehouden

Verder groeide ook het aantal biologische geiten met 43% naar 35.947 en varkens met 27% naar 73.280 dieren. De omvang van de biologische schapenstapel nam van 2011 tot en met 2016 juist af met 35%.

4% meer akkerbouwbedrijven

Het aantal biologische akkerbouwbedrijven groeide met ruim 4% de afgelopen vijf jaar. In 2016 goed voor 10.000 hectare, 2% meer dan in 2011. Het aantal bedrijven met biologische tuinbouw nam eveneens toe. Vooral de biologische tuinbouw op open grond groeide; daar werd uitgebreid met 43%.

Laatste reacties

 • Tonnis

  En de markt voor biologisch gehouden legkippen is nog lang niet verzadigd, dus stoppende melkveehouders, bouw U stal om. Je kunt met een gering aantal legkippen 9.000 st. al een leuk inkomen behalen.

 • mr X

  Beste Tonnis, dat zeg ik je niet na. Volgens mij heb je er geen verstand van. Probleem wordt grondstoffen. Er wordt te weinig verbouwd.

 • Tonnis

  O nu zijn we waar ik naar toe wil, biologisch is een doodlopend spoor.

 • mr X

  niet voor degene die het goed doen. En die zijn er (nog) genoeg. Volgens mij is bijvoorbeeld het produceren van scharreleieren een dood spoor. Of iets produceren wat niet wordt gevraagd. Daar zijn genoeg voorbeelden van in de landbouw. Nederland is afhankelijk van de export. In NL produceren; de producten exporteren en de mest hier achterlaten is ook een dood spoor. Er zijn genoeg agrariers in NL die op een dood spoor zitten, helaas!!

  Maar bio-legpluimveehouders moeten wel bij de realiteit blijven. Die kip met de gouden eieren; dat zal ook een keer anders kunnen gaan. De richtlijnen worden aangescherpt, maar ook de controle. Dat vind ik een goede zaak.

 • John*

  er komt geen biologische mest terug uit de stad, biologische landbouw zit op een doodspoor. De pioniers hebben geluk gehad, de gronden verzadigd met compost waardoor ze komende jaren een aardige buffer aan fosfaat hebben. de rest van de mineralen verdwijnt en komt niet meer terug. tenzij kunstmest > de n2 die de rioolzuivering produceert wordt omgezet in kunstmest en komt zo weer op t land, en fosfaatgift om de bodemtoestand op peil te houden. Helaas de biologische kringloop is nog minder compleet de gangbare landbouw.

 • Tonnis

  mr X volgens mij heb ik er meer verstand van dan jij.

 • Tuig

  Tonnis heeft zelf scharrelkippen en kraakt de Freiland en bio altijd af. Afgunst!!

 • Oriolus

  Ik mis altijd de cijfers van de reguliere landbouw in dit soort artikelen. 100% groei van 0,1% is nog steeds maar 0,2%.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.