Home

Nieuws 1 reactie

Kalfsvlees van Vitel-oké Liegebeest 2016

De jaarlijks, door Wakker Dier georganiseerde ‘Liegebeest-verkiezing’, is in 2016 'gewonnen' door het kalfsvlees van Vitel-oké, dat wordt geproduceerd door Vitelco, één van de grootste kalverslachterijen en uitbeenderijen van Europa.

Volgens de dierenwelzijnsorganisatie misleidt het bedrijf consumenten met de kreet 'uiterst diervriendelijk geproduceerd' kalfsvlees. Volgens Wakker Dier worden in de praktijk de kalveren veel te vroeg van de koe gescheiden en moeten ze hun leven slijten in dichte stallen zonder stro.

Bij Vitelco wil niemand reageren op de uitverkiezing als Liegebeest 2016. Voor een reactie wordt verwezen naar de eigen website.

Derde prijs voor rundvee- en zuivelbedrijf Den Eelder

Den Eelder, de rundveehouderij en zuivelmakerij, krijgt van de dierenactivisten dit jaar de derde prijs. Ook hierbij speelt de 'kalfjeskwestie' de hoofdrol. Wakker Dier verwijt Den Eelder, net als Vitelco, dat ze pasgeboren kalfjes te vroeg bij de koe weghalen. "Terwijl Den Eelder zichzelf 'het beste voor mens en dier' noemen", aldus Wakker Dier in het juryrapport. In een eerder stadium liet eigenaar van Den Eelder, Ernst van der Schans, al weten het onterecht te vinden genomineerd te zijn. "Alleen omdat Wakker Dier het onderwerp 'kalfjes bij de koe' hoog op de prioriteitenlijst heeft staan is Den Eelder nu aan de beurt", aldus Van der Schans.

Unox met bierbommetjes op tweede plaats

De tweede plaats in de Liegebeestverkiezing is voor Unox met zijn bierbommetjes. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie zegt Unox al sinds 2011 op haar site dierenwelzijn en het Beter Leven keurmerk belangrijk te vinden. Maar in 2016 introduceerde ze de bierbommetjes zonder dat keurmerk maar met de woorden '100% kwaliteitsvlees', aldus de dierenactivisten.

Lidl wist hoofdprijs op nippertje af te wenden

Lidl is 'ontsnapt' aan de hoofdprijs, volgens Wakker Dier, omdat het bedrijf vorige week besloten heeft over de stappen van 'plofkip' op trager groeiende kippenrassen.

Klacht in aantocht tegen Vitelco bij Reclame Code Commissie

Tegen winnaar Vitelco wordt een klacht bij de Reclame Code Commissie ingediend. Dit om een einde te maken aan de misleiding bij Vitel-oké, aldus de dierenwelzijnsorganisatie.

Eén reactie

  • koeien15

    elke prijs is een prijs!

Of registreer je om te kunnen reageren.