Home

Nieuws 8 reacties

Rabobank voorspelt dalende grondprijs

Rabobank verwacht dat de prijs van landbouwgrond de komende jaren licht daalt. Volgens de bank wordt steeds meer grond aangeboden. Bovendien moeten boeren voor de ontwikkeling van hun bedrijf ook vaker in andere zaken dan grond investeren. Rabobank verwacht wel dat kwalitatief hoogwaardige akkerbouwgrond zijn waarde behoudt.

Rabobank schrijft dat door de economische ontwikkelingen in de markt en op het bedrijf grondaankoop met financiering van de bank lang niet voor iedere agrarisch ondernemer is weggelegd. De bank legt daarom de nadruk op alternatieve mogelijkheden als pacht of alternatieve financieringsvormen, zoals crowdfunding of geld van enkele grote investeerders.

"Bij een relatief laag rendement, is grondaankoop niet de meest voor de hand liggende optie", zegt sectormanager akkerbouw Arjan Ausma. "Het optimaal benutten van de beschikbare grond is mogelijk een betere keuze," aldus Ausma.

Groter verschil door opbrengend vermogen grond

Het verschil tussen gronden met veel en juist minder opbrengend vermogen neemt toe. Regio's waar alleen gras geteeld kan worden, krijgen met een algemene daling van grondprijzen te maken. Rabobank trekt deze conclusies in het rapport De grondmarkt in beweging, waar ook het landbouweconomisch instituut LEI aan mee heeft gewerkt.

Het pessimisme is gestoeld op een hele serie argumenten. Zo denkt Rabobank dat de economische malaise maakt dat in Nederland buiten de landbouw minder vraag naar grond is ontstaan. Fosfaatrechten voor de melkveehouderij trekken mogelijk een deel van de rentebetalingen naar zich toe, waardoor minder ruimte voor investeringen in grond overblijft.

Agrarische prijzen wereldwijd onder druk

Internationaal staan prijzen voor agrarische producten onder druk. Een opleving is niet uit te sluiten, maar agrarische markten zullen voorlopig geen echte impuls vormen voor de grondmarkt. Europees wordt prijsbescherming en inkomenssteun voor de landbouw vermindert. Scherpere voorwaarden aan steun verlagen de productie.

Tussen 2001 en 2004 daalde de agrarische grondprijs scherp om daarna sterk te schrijven. In 2007/2008 steeg de gemiddelde prijs door een hoge graan- en melkprijs van €29.000 naar ongeveer €45.000. De prijs steeg verder naar €55.000, maar kan nu dus gaan dalen.

Check grond- en pachtprijzen bij u in de buurt op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • BW

  Toch altijd verwonderlijk. Vraag je de Rabobank wat de rente doet, dan weten ze het niet. Vraag je de Rabo wat de prijs van melk, vlees, aardappelen ed. doet dan weten ze alles. Dit is overigens niet alleen bij de Rabo zo, die glazen bol hebben alle banken.

 • D.Dairy

  Zo eens iemand willen checken hoe het zit met voorspellend vermogen van de banken.

 • info519

  voor veel melkveebedrijven is grond niet meer de beperkende factor maar bv fosfaatrechten.....intensief boeren is altijd rendabeler....

 • wmeulemanjr1

  Ze laten ons eerst een jaar of wat gokken op fosfaatrechten en daarna mag iedereen alsnog investeren in meer grond die dan weer in prijs aantrekt, verdient de bank mooi 2 keer, eerst paar jaren aan fosfaatrechten en daarna aan meer grond aankoop

 • mtseshuis

  Nou, zou niet graag zonder de grond boeren nu, 25 cent is geen probleem nu met eigen voer en eigen mechanisatie. Je zult nu maar voer moeten kopen en loonwerkkosten er nog overheen, zijn de mensen met de grootste openstaande facturen momenteel...
  Wij zien, in tegenstelling tot de Rabobank de grond NIET goedkoper worden en de melk NIET duurder, zolang als er niet met gang minder melk komt wordt de melk niet duurder en zolang akkerbouwers over de 1200 euro per hectare betalen+het geld voor de mestaanvoerruimte voor huur van oa aardappelland, blijft de grond duur!
  Rabo kletst wel vaker uit haar nek de laatste tijd... Ik zou zeggen, zorg maar dat de rente voor boeren op euribor niveau komt te liggen (nihil dus)

 • Barneveldsei

  Toen de banken omviellen kregen ze geld kado van de overheid. Hard werkende boeren krijgen extra financiële lasten op hun nek. Moet niet gekker worden.

 • raamsweg

  effectenmakelaars worden zelf ook geen miljonair, maar weten het wel hoe een ander het moet gaan doen.......

 • BO(skabout)ER

  het zou mooi zijn als de grond wat goedkoper zou worden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.