Home

Nieuws

Koepelorganisaties willen risico's biologische keten beter beheersen

Twee biologische ketenorganisaties, het Duitse Aöl en Nederlandse Bionext, willen intensiever gaan samenwerken om internationaal werkende ondernemers te ondersteunen bij risicobeheersing in biologische ketens.

Ondernemers zijn volgens de Europese bioverordening 834/2007 verplicht strategieën te ontwikkelen om risico's rondom de productie en internationale handel van biologisch voedsel te minimaliseren. Voorkomen moet worden dat middelen die niet in de biologische landbouw zijn toegelaten, toch gebruikt worden en dat niet-biologische grondstoffen in de biologische keten terechtkomen.

Intentieverklaring ondertekend

De biologische ketenorganisaties Aöl en Bionext hebben daarvoor een intentieverklaring ondertekend. Dit gebeurde onder het toeziend oog van minister Ploumen tijdens het tweedaagse werkbezoek van het koningspaar aan Beieren deze week. "Het waarborgen van de integriteit van biologisch voedsel is een complexe taak", zegt Alexander Beck, directeur van AöL. "De samenwerking tussen bedrijven onderling en in verenigingsverband kan aanzienlijk bijdragen aan de oplossing."

Risico's bij aanschaf biologische grondstoffen verkleinen

Beide bio-organisaties willen de risico's bij de aanschaf van biologische grondstoffen verkleinen. "IT-instrumenten voor risicogericht toezicht op leveranciers en grondstoffen, en kennisuitwisseling in het bedrijfsleven gaan een belangrijke bijdrage leveren aan het zeker stellen van de integriteit van die biologische grondstoffen", zegt Bavo van den Idsert, directeur van Bionext.

Of registreer je om te kunnen reageren.