Home

Nieuws 7 reacties

Fransen verontrust over Chinese landaankoop

Chinezen kopen grote lappen grond in belangrijke Franse landbouwgebieden en ze omzeilen een Frans grondagentschap. Het zorgt voor onrust bij de Fransen.

De agrarische autoriteiten in het Franse departement Indre zijn verontrust over de aankoop van grote percelen landbouwgrond door een Chinees investeringsfonds. Gevreesd wordt vooral voor een 'financialisering' van de landbouw, waarbij investeerders die gronden en bedrijven uitzoeken die het meeste rendement opleveren.

Chinese investeerder omzeilde Frans grond-agentschap

''Dat is een nieuw fenomeen in Frankrijk,'' zegt Emmanuel Hyest, voorzitter van Safer, de Franse instelling die de aan- en verkoop van landbouwgronden beheert. Hij reageert op de aankoop van drie percelen van in totaal 1.700 hectare, midden in een van de belangrijkste graanregio's van het land. Normaal moeten dat soort transacties verlopen via Safer, dat ook een veto kan uitspreken over niet-agrarische kopers. Het investeringsfonds uit Hong-Kong heeft dat echter weten te omzeilen door met de eigenaar af te spreken dat hij zijn gronden in een agrarische ondernemingsvorm onderbrengt, om vervolgens 98% van zijn aandelen van de hand te doen. In de praktijk betekent dat wel dat de koper een aanzienlijke hogere prijs per hectare heeft betaald dan wat in de regio gebruikelijk is. ''Dat brengt het risico met zich mee dat de markt voor landbouwgrond uit zijn evenwicht raakt,'' waarschuwt Hyest.

Normaal moeten zulke grondtransacties verlopen via Safer, dat ook een veto kan uitspreken over niet-agrarische kopers. Het investeringsfonds uit Hong-Kong heeft dat echter weten te omzeilen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Na 1945 was er in Frankrijk een tekort aan voedsel. Erg veel grond was toen in het bezit van de adel en die deden er weinig mee. Om de voedselproductie op te voeren werden er wetten aangenomen die de grondprijs laag hield en dat gemiddeld grote bedrijven grond konden verwerven. Keuterboeren werden geweerd doordat ze geen hoge producties konden behalen en grote boeren mochten geen grond kopen want die waren al groot genoeg. Hierdoor is de grondprijs eigenlijk schandalig laag (1.500-15.000 euro)gebleven. Nog lager zijn de huurprijzen (80-180 euro per jaar). De Fransen willen angstvallig dit systeem behouden maar er is geen houden aan. Advocaten vinden steeds een uitweg en de SAFER moet dat steeds repareren. Dat wordt steeds moeilijker dus op één moment valt het systeem in elkaar. De grondprijs zal dan ineens verdubbelen of verdrievoudigen want er zijn veel boeren die bereid zijn extra te betalen als ze maar de kans krijgen om grond te kopen. Nu bepaalt de Safer wie koopt en voor hoeveel.

 • 089562388

  In Belgie kopen Russen en Chinesen ook grond. Landbouwers kunnen die hoge prijzen niet betalen door de crisis in vele sectoren. Het is angstaanjagend, en de politiek doet niets!

 • pinkeltje

  Is een beetje wennen voor die Fransen dat grond wordt verkocht aan de hoogstbiedende en niet aan degene met de beste vriendjes. Anderzijds, of je blij moet zijn met Chinese grondeigenaren? Kijk eens naar de situatie in Afrika, wie heeft daar de beste grond in handen? Wie maakt zich daar druk over?

 • chila

  rare pootmachine op de foto .
  daarom is de grond daar zo goedkoop ?

 • info196

  en waar betaalt China dat mee? met goud dat ze uit Afrika hebben geroofd?

 • agratax.1

  Willen we deze praktijken in Europa een halt toe roepn dan zullen we moeten zorgen voor een wettelijke beperking voor grondtransacties met buitenlanders of beter we zullen de boeren een goed renderende prijs voor hun producten moeten garanderen. We hebben geen behoefte Chinese landbouw bedreven voor Chinezen en door Chinesen waarbij de producten linea recta naar China gaan zonder tussenkomst van lokale verwerkers en handel waarbij de winst in China wordt gemaakt en niet in het land van productie. De Chinese praktijken doen denken aan onze werkwijze ten in het koloniale tijdperk, alleen n u zijn wij de kolinie en de Chinees de kolonist.

 • farmerbn

  Gelukkig hebben mijn nieuwe buren niet zo gereageerd zoals 'agratax'. Er zijn veel Nederlandse boeren in andere landen gaan boeren. Ook melkfabrieken, veevoerverkopers enz verdienen hun geld in het buitenland. Als er dan eens één keer een buitenlander in Nederland of Belgie een boerderij koopt dan schreuwen de autochtone boeren voor speciale wetten. Erg kortzichtig.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.