Een Franse teler poot aardappelen.<em><br />Foto: Matthijs Verhagen</em> AlgemeenNieuws

Fransen verontrust over Chinese landaankoop

Chinezen kopen grote lappen grond in belangrijke Franse landbouwgebieden en ze omzeilen een Frans grondagentschap. Het zorgt voor onrust bij de Fransen.

De agrarische autoriteiten in het Franse departement Indre zijn verontrust over de aankoop van grote percelen landbouwgrond door een Chinees investeringsfonds. Gevreesd wordt vooral voor een ‘financialisering’ van de landbouw, waarbij investeerders die gronden en bedrijven uitzoeken die het meeste rendement opleveren.

Chinese investeerder omzeilde Frans grond-agentschap

”Dat is een nieuw fenomeen in Frankrijk,” zegt Emmanuel Hyest, voorzitter van Safer, de Franse instelling die de aan- en verkoop van landbouwgronden beheert. Hij reageert op de aankoop van drie percelen van in totaal 1.700 hectare, midden in een van de belangrijkste graanregio’s van het land. Normaal moeten dat soort transacties verlopen via Safer, dat ook een veto kan uitspreken over niet-agrarische kopers. Het investeringsfonds uit Hong-Kong heeft dat echter weten te omzeilen door met de eigenaar af te spreken dat hij zijn gronden in een agrarische ondernemingsvorm onderbrengt, om vervolgens 98% van zijn aandelen van de hand te doen. In de praktijk betekent dat wel dat de koper een aanzienlijke hogere prijs per hectare heeft betaald dan wat in de regio gebruikelijk is. ”Dat brengt het risico met zich mee dat de markt voor landbouwgrond uit zijn evenwicht raakt,” waarschuwt Hyest.

Normaal moeten zulke grondtransacties verlopen via Safer, dat ook een veto kan uitspreken over niet-agrarische kopers. Het investeringsfonds uit Hong-Kong heeft dat echter weten te omzeilen.

Beheer
WP Admin