Home

Nieuws 10 reacties

Van Dam: EU-steunpakket niet goed ingezet

De Europese lidstaten hebben de steun voor boeren niet verstandig ingezet, zegt staatssecretaris Martijn van Dam. Vorig jaar kregen de lidstaten €420 miljoen naar eigen inzicht te besteden voor melkveehouders en varkenshouders die lijden onder de slechte marktsituatie.

Van Dam stuurt er als voorzitter van de raad van Europese landbouwministers op aan om een nieuw steunpakket te richten op structurele verbeteringen, en niet op directe steun aan boeren.

Geen directe steun

Dat zei de staatssecretaris woensdag in overleg met de Tweede Kamer over de landbouwraad, die maandag wordt gehouden in Brussel. De marktsituatie moet verbeteren, zegt Van Dam. En dat lukt niet door de boeren een paar honderd euro in de hand te geven. "Dat is niet een oplossing voor bedrijven die op omvallen staan. Dat geeft een maand verlichting, maar na die maand zijn de prijzen nog steeds net zo laag. Het is beter om het geld structureel in te zetten. In de Europese Unie is de vorige keer het geld niet op de meest verstandige manier ingezet. Het feit dat we nu weer praten over een steunpakket, is daarvan een bewijs."

Steunpakketten

Hoeveel geld de Europese Commissie heeft voor steun is nog niet duidelijk. Volgens Van Dam ligt er nog ongeveer €300 miljoen aan superheffingsgelden. Het is moeilijk binnen de landbouwbegroting geld te vinden voor aanvullende steunpakketten.

Veel lidstaten hebben ideeën geopperd om het overaanbod in de varkenshouderij en de zuivel uit de markt te halen. Een van de suggesties daarbij is om te komen tot een vrijwillige, financieel ondersteunde productieverlaging. Zowel Duitsland als Frankrijk voelen daarvoor. Van Dam wil voorkomen dat lidstaten met nationale maatregelen de vrijheid krijgen hun eigen producenten te bevoordelen, ten opzichte van buitenlandse boeren.

De Franse landbouwminister Stephane Le Foll is ondertussen aan het lobbyen voor zijn plan. Le Foll spreekt onder andere met zijn Duitse collega Christian Schmidt en hij heeft later deze week een gesprek met Van Dam. Frankrijks dringt onder meer aan op verhoging van de interventieprijzen, iets wat zijn Duitse collega Schmidt niet ziet zitten, evenmin als Van Dam.

Laatste reacties

 • farmer135

  Als het niet direct bij de boer terecht komt, komt het bij vele anderen terecht, en zijn de problemen nog niet opgelost.

 • wmeulemanjr1

  Dan blijft het overal aan de strijkstok hangen, behalve bij de boer

 • deB.

  Wat een leed in de sector, hoor europees prijzen van 18-20 cent!! Wij hobbelen in dit TE dure land naar 23-24 cent

  Gaat dit jaar veel kapot. Loonwerkers hebben rekeningen nog niet betaald gekregen van vorig seizoen, en het nieuwe staat voor de deur?? Mais kunnen ze niet meer kopen, mestafvoer niet betalen....

  WAAR ZIJN WE MEE BEZIG??

 • a van Gerwen

  Nee, in nederland doen ze het goed! Is er al 1 euro uitgegeven of indirect bij de boer gekomen?

 • Almagro

  Wv01, 23-24 cent over welk land heb je het nu?
  Nederlandse melkveehouders hebben geen steun nodig. Evenals alle andere sectoren. Als het zo erg is zo jij beschrijft rest je niets anders dan een (warme) sanering. Niemand verplicht je om koeien te melken toch ?

 • boer drenth

  Campina betaald over 2015 33.60. Waar is die steun voor nodig. Als je wat steun wil geven ,doe het dan aan boeren die leveren aan DOC.

 • Schraar

  Uiteraard is het geld verkeerd ingezet. De EMB pleite er vorig jaar al voor om met dit geld de productie te verminderen.
  Er is geen andere structurele oplossing dan dat het aanbod van melk en ook varkens naar beneden gaat.
  Het lijkt erop dat men dit ook op hoog politiek niveau eindelijk in gaat zien, kan het toch nog goed komen.

 • M.harmsen

  Nee eerst de kosten van de regeling van dit budget afhalen. Dat is goed werk me neer van Dam

 • mtseshuis

  Als er geen directe steun kan komen, zet het dan tenminste ergens voor in waar de sector werkelijk wat aan heeft! Niet in allerlei luchtballonnen waar nooit iets van terecht komt en niemand wat aan heeft!

 • waldpyk

  Schraar
  Ik kan het mis hebben maar volgens mij heette dat een tijdje terug zoiets als melkquota.
  Corrigeer mij maar als ik het verkeerd zie.
  De waarheid is dat wij boeren niet los vertrouwd zijn. Heeft volgens mij iets met een 'werk'gen en 'vooruit'willen te maken.
  De realiteit is nu echter dat we meer koeien en dus meer werk hebben maar minder inkomen.
  Is dit wat wij voor ogen hadden na het afschaffen van het melkquotum?

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.