Home

Nieuws 10 reacties

9% heeft nog geen geld van betalingsrechten 2015

9% van de boeren heeft op 31 maart nog geen betaling ontvangen voor de in 2015 aangevraagde betalingsrechten. 7% had nog geen duidelijkheid over de vaststelling van de waarde van de betalingsrechten die in 2015 zijn ingevoerd.

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam aan de Tweede Kamer.

Eind maart had 91% van de aanvragers een betaling ontvangen, 64% was volledig afgehandeld. De laatste 9% wordt volgens Van Dam vanaf april behandeld, nadat de betalingsrechten zijn vastgesteld. Hij verwacht dat eind april 70% en eind mei 85% van de relaties volledig betaald is. De uiterste deadline is 30 juni. De betaling van de graasdierpremie start op 1 april.

Vanaf 1 april indienen Gecombineerde opgave 2016

Op 31 maart waren van 93% van de aanvragers de betalingsrechten vastgesteld. Dat betekent dat het voor 7% niet is gelukt om de betalingsrechten vast te stellen voor 1 april. Vanaf die datum kan de Gecombineerde opgave voor 2016 ingediend worden.

Van Dam betreurt de vertraging. De belangrijkste oorzaak is volgens hem gelegen in de zogenoemde private overeenkomsten. Daarmee zijn afspraken vastgelegd over grondgebruik in combinatie met betalingsrechten. De complexiteit daarvan is 'niet in voldoende mate voorzien en pas recent in volle omvang duidelijk geworden' staat in de brief.

Aanvragers die op 1 april nog geen bericht hadden krijgen 'uiterlijk 21 april 2016 duidelijkheid over het aantal en de waarde van de betalingsrechten'.

Lees meer over de Gecombineerde opgave in het dossier

Laatste reacties

 • info196

  Tjonge, wat is er dan hard gewerkt in februari en maart bij RVO. Ze hebben wel 1 % aanvragen behandeld!!!
  Want op 2 februari werd trots geschreven dat 90 % van de aanvragers een betaling heeft ontvangen. Eind maart is dat slechts 1 % meer, wat nu heeft nog 9% niets ontvangen.
  Mijn conclusie: er wordt weer gegoocheld met cijfers óf RVO heeft 2 maand vakantie gehad. Snapt iemand het nog??!!
  Zeg staatssecretaris,laat es zien dat je haar op de tanden hebt en zit RVO es achter de vodden. Dit lijkt helemaal nergens op!

 • mariapeel

  Allemaal leugens belooft. Schandalig dat dit zo maar kan

 • info246

  Ik hoor andere cijfers. Weet maar weinig mensen die de beschikken binnen hebben of allebetaling. Dus volgens mij klopt het niet

 • Grensboerke

  Volledig afgehandeld is nog steeds zonder vergroening.
  Hoe wil je nu je nieuwe aangifte doen als je niet eens weet hoeveel betalingsrechten je hebt?
  Met enige grondmobiliteit heb je dan een probleem.
  Waarom accepteren we dat we de nieuwe moeten indienen terwijl de oude nog niet binnen is?
  Dit kan gewoon niet! Maar zal ook wel goed zijn voor de innovatieve gedachten!

 • info36

  Het is een grote schande, de betalingen hadden een half jaar geleden al afgewerkt kunnen zijn. Controles voer je nadien maar uit.

 • Echt een belachelijke situatie,in de ons omringende landen alles afgewerkt, in okt vorig jaar.

 • H. Hemstede

  Misschien de medewerk(st)ers uitbetalen op prestatieloon, in de omliggende landen is het allemaal geregeld en waarom kan dit in Nederland niet! Eerst beloven dat we eerder ons geld krijgen en vervolgens de belofte niet nakomen...echt belachelijk!! Zorgtoeslag en huurtoeslag wordt toch ook op tijd betaald....

 • Sjarlie

  Al die Miljoenen die ze zo lang mogelijk vast houden vd Boeren ! kunnen ze goed gebruiken voor hun 8 weekse zomervakantie ....

 • Klaasvaak

  En als wij te laat betalen....

 • aardappelboer

  Waarom houdt de boerderij hierover geen enquete om te polsen hoeveel er daadwerkelijk uitbetaald is en wie nog niks heeft ontvangen. Als ze vervolgens dit wat groter naar buiten brengen in het nieuws of zo heeft het abonnement van de boerderij wat meer toegevoegde waarde en kan het zijn dat ik lid blijf.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.