<em>Foto: ANP</em> AlgemeenNieuws

9% heeft nog geen geld van betalingsrechten 2015

9% van de boeren heeft op 31 maart nog geen betaling ontvangen voor de in 2015 aangevraagde betalingsrechten. 7% had nog geen duidelijkheid over de vaststelling van de waarde van de betalingsrechten die in 2015 zijn ingevoerd.

Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam aan de Tweede Kamer.

Eind maart had 91% van de aanvragers een betaling ontvangen, 64% was volledig afgehandeld. De laatste 9% wordt volgens Van Dam vanaf april behandeld, nadat de betalingsrechten zijn vastgesteld. Hij verwacht dat eind april 70% en eind mei 85% van de relaties volledig betaald is. De uiterste deadline is 30 juni. De betaling van de graasdierpremie start op 1 april.

Vanaf 1 april indienen Gecombineerde opgave 2016

Op 31 maart waren van 93% van de aanvragers de betalingsrechten vastgesteld. Dat betekent dat het voor 7% niet is gelukt om de betalingsrechten vast te stellen voor 1 april. Vanaf die datum kan de Gecombineerde opgave voor 2016 ingediend worden.

Van Dam betreurt de vertraging. De belangrijkste oorzaak is volgens hem gelegen in de zogenoemde private overeenkomsten. Daarmee zijn afspraken vastgelegd over grondgebruik in combinatie met betalingsrechten. De complexiteit daarvan is ‘niet in voldoende mate voorzien en pas recent in volle omvang duidelijk geworden’ staat in de brief.

Aanvragers die op 1 april nog geen bericht hadden krijgen ‘uiterlijk 21 april 2016 duidelijkheid over het aantal en de waarde van de betalingsrechten’.

Lees meer over de Gecombineerde opgave in het dossier

Beheer
WP Admin