Home

Nieuws 3 reactieslaatste update:19 feb 2016

Geurts: landbouwgrond ASR mag niet in Chinese handen komen

Nederlandse landbouwgrond mag niet in Chinese handen vallen. De kans dat dit gebeurt is volgens Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) reëel, als verzekerbedrijf ASR naar de beurs gaat.

ASR Nederland NV, nu nog in handen van de Nederlandse Staat, is de grootste private grondbezitter in Nederland, met volgens Geurts 28.000 hectare landbouwgrond in bezit. Daarnaast heeft het winkels, kantoren en woningen. Als het bedrijf naar de beurs gaat, bestaat volgens het Kamerlid de kans dat Chinese investeerders het kopen.

China is wereldwijd bezig met het veiligstellen van de eigen voedselvoorziening. Geurts wil daarom een beschermingsconstructie bij de beursgang. ASR maakte donderdag de jaarresultaten bekend. De winst steeg met een kwart naar een half miljard euro.

Lees zaterdag de column van Jaco Geurts op Boerderij.nl: 'Kabinet moet onze landbouwgrond beter waarborgen'.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Nee, voedsel moet wel spotgoedkoop blijven. Stel je voor zeg dat de prijzen stijgen dan moeten de lonen, de uitkeringen én de pensioenen omhoog. Nederlanders moeten wel de mogelijkheden hebben om overal in de wereld land te bewerken maar als de Chinezen dat hier ook willen dan moeten er allerlei voetangels gemaakt worden.

  • el

    Hoeveel hectare is er wereldwijd in Nederlandse handen?

  • farmerbn

    Mooi stage-opdracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.