Home

Nieuws 6 reacties

SP, GroenLinks en PvdD: geen subsidie voor monovergisters

SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen dat minister Henk Kamp (EZ) de subsidie van €150 miljoen voor het plan voor duizend monomestvergisters bij melkveehouders van FrieslandCampina terugdraait.

De partijen hebben hiervoor meerdere moties en amendementen ingediend tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Economische Zaken. De partijen vinden het plan niet voldoende duurzaam.

Monovergisters zouden niet rendabel zijn, zegt PvdD

Esther Ouwehand (PvdD) zegt dat wetenschappers zeggen dat de monovergisters niet rendabel zullen worden.

Kamp wil de reservering van dit budget binnen de stimuleringsregeling duurzame energie (SDE+) niet terugdraaien. Hij zegt niet dat hij verwacht dat de vergisters wel rendabel zullen worden. Hij verwacht wel een forse kostendaling voor de leveranciers van de systemen als de techniek grootschalig wordt toegepast, waardoor de techniek uiteindelijk tegen veel lagere kosten kan worden toegepast.De Tweede Kamer stemt dinsdag over de moties die zijn ingediend.

Laatste reacties

 • Dutchdairy

  Ik dacht dat die partijen voor een beter milieu waren? Mono vergisters verlagen de CO2 uitstoot. Lijkt me subsidie waardig...

 • frl

  Die 150 miljoen kunnen ze beter gebruiken voor opkoop fosfaatrechten van stoppende melkveehouders, schiet sector meer mee op.

 • Klaasvaak

  Die partijen willen gewoon minder vee, dus niet de mogelijkheid om mest te verwaarden.

 • mtseshuis

  Monovergisters verlagen niks, behalve organische stof in mest... Ze hebben eens, heel zeldzaam, gelijk. Maar het gaat alleen om het geld wat naar de boeren toe gaat, daar hebben ze een hekel aan en daarom zijn ze er tegen...

 • schapendoes

  Er zijn veel teveel melkkoeien. En varkens, en kippen. en tomaten. Waarom gaan boeren in Nederland altijd maar voor kwantiteit i.p.v. kwaliteit. Beter voor henzelf, het milieu, de consument en de dieren waarvan ze zoveel houden. Toch?

 • Gijs Gans

  Goeie zaak alle leden van FCDF zonnepanelen en niet 1000 bedrijven een monovergister.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.