Home

Nieuws 10 reacties

Dijksma niet optimistisch over kunstmestvervanger

De erkenning van mineralenconcentraat uit dierlijke mest als kunstmestvervanger is nog lang geen gelopen koers. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) maakte woensdagavond in overleg met de Tweede Kamer duidelijk dat alle zeilen moeten worden bijgezet om de Europese Unie te overtuigen.

De erkenning van mineralenconcentraat is een van de onderdelen van de derogatie, in de ogen van Dijksma "een echt belangrijk punt".

'Pleidooi poging om nog meer mest te produceren'

Dijksma zei dat ze aanvankelijk het gevoel had dat ze als bewindspersoon voor milieu in Brussel wellicht het dossier mineralenconcentraat los kon trekken. Maar bij het directoraat-generaal voor milieu is het wantrouwen richting Nederland groot. Daar wordt het Nederlandse pleidooi gezien als een poging om de mestproductie nog verder op te voeren. Volgens Dijksma bestaat in Brussel en ook in de rest van Europa het idee dat Nederland het mestprobleem nog niet onder controle heeft.

Dijksma heeft samen met haar opvolger Martijn van Dam (Economische Zaken) in Brussel bij de Europees Commissarissen Phil Hogan (landbouw), Karmenu Vella (milieu) en vicevoorzitter Maroš Šefčovič de Nederlandse zaak bepleit. Daarna hebben Dijksma en Van Dam de Nederlandse zaak ook nog in een brief aan de Europese Commissie bepleit.

Dijksma zei in de Kamer: "Het vervelende is dat je merkt dat bij de mensen van het directoraat-generaal voor milieu het gevoel bestaat dat we op deze manier proberen om meer mest te produceren. Dat is niet waar, maar het feit dat dat de discussie is, maakt het wel moeilijk. Wij vinden dat het niet is uit te leggen dat we in Marokko fosfaatmijnen leegroven, terwijl we het fosfaat en andere mineralen zelf uit de mest kunnen terugwinnen als alternatief voor kunstmest."

Met mineralenconcentraat voldoen aan voorwaarden derogatie

De erkenning van mineralenconcentraat als kunstmestvervanger kan het makkelijker maken om te voldoen aan de voorwaarden voor derogatie bij de Nitraatrichtlijn. De derogatie maakt het voor melkveehouders mogelijk meer mest aan te wenden op grasland, dan op grond van de Nitraatrichtlijn is toegestaan. Een van de voorwaarden bij de derogatie is een beperking van de fosfaatproductie.

Dijksma: "Voor ons actieprogramma en de derogatie is dit echt een heel belangrijk punt. Maar ik kan niet beloven dat het geregeld wordt. Het ligt niet aan Nederland. Het is een van de meest hardnekkige dossiers waar ik als bewindspersoon mee te maken heb gehad."

Dijksma ziet in Nederland wel steun, maar het zou haar helpen als het idee door bij voorbeeld Nederlandse Europarlementariërs nog meer in Europa meer zou worden uitgedragen, zodat ook andere lidstaten ook de milieuvoordelen ervan doorzien.

Laatste reacties

 • ........

  albert janmaat had pas nog een lintje gekregen..

 • alco1

  Zo wordt de druk opgevoerd voor het gedrocht fosfaatrecht.

 • DJ-D

  Je moet het nu opnemen tegen de olielobby..... en ook nog de s(linksen).

 • farmerbn

  Frankrijk voldoet al meer dan 20 jaar niet aan de begrotingseisen. Duitsland heeft ook gezondigd en beide zijn er mee weggekomen. Nu moeten de NL politici niet net doen alsof Brussel zo moeilijk doet. Nee, onze linkse politici willen gewoon minder vee en geven straks de schuld aan EU. Als Rutte op tafel slaat dan krijgt hij de derogatie maar dan krijgt hij niet iets anders. NL wil liever iets anders (vluchtelingenprobleem oplossen ) dan de boeren helpen.

 • BO(skabout)ER

  mooi gezegd Farmerbn !

 • alco1

  EU landbouwbeleid komt uit Wageningen.

 • daan1908

  De PVDA heeft niets met de landbouw dat blijkt uit alles , dacht iemand nou echt dat die voorop gaan in de strijd voor behoud derogatie ? Alles lijkt op orde van nitraatmeting in het grondwater tot en met de mest en digestaat export . De politiek kan dit alles in Brussel prima verdedigen als ze maar willen .

 • John*

  een weekje amsterdam zonder voeding zetten, dan wordt er vlug anders gepiept in den haag

 • mtseshuis

  Wordt niks, kunstmest industrie is veel te machtig, hebben overal tentakels...

 • alco1

  Zo wie zo een zeer stom iets. Organische mest afvoeren en via omwegen weer bemesten. Hoe dom kun je zijn.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.