AlgemeenNieuws

‘EU-geldinjectie sectorbreed inzetten’

LTO wil de EU-steun van €30 miljoen besteden aan sectorbrede projecten die zowel de melkveesector als de varkenshouderij ten goede komen. Vrijdag overleggen beide sectoren voor het eerst met het ministerie van Economische Zaken om te praten over de besteding van het geld.

Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij, wil het geld besteden aan oplossingen die beide sectoren ten goede komen. “Het is de kunst om het geld zo in te zetten dat beide sectoren ervan kunnen profiteren.” Romijn is er geen voorstander van om het geld uit te keren aan individuele bedrijven. Hij vindt dat het geld sectorbreed moet worden ingezet voor structurele oplossingen.

Mestverwerkingscapaciteit uitbreiden

Als voorbeeld noemt Romijn mestverwerking. “Het geld zouden we goed kunnen gebruiken om de mestverwerkingscapaciteit uit te breiden. Daar is nu en in de toekomst behoefte aan bij beide sectoren.” Ook zou hij het geld willen benutten voor een warme sanering van de varkenshouderij door tijdelijk varkens- en fosfaatrechten uitwisselbaar te maken. Verder noemt Romijn de monovergister, opzetten van studieclubs en het verbeteren van de Kringloopwijzer als mogelijke bestedingen.

Export en promotie varkensvlees

Eric Douma, LTO-vakgroepvoorzitter varkenshouderij, ziet het geld graag besteed aan de export en promotie van varkensvlees. Douma: “We hebben de afgelopen anderhalf jaar nieuwe markten weten aan te boren voor de afzet van varkensvlees. Deze markten moeten nu verder ontwikkeld worden. Daar zou ik het EU-geld voor willen gebruiken.” Douma wil verder dat EZ-staatssecretaris Dijksma een streep zet door de extra keuringskosten voor varkensvlees.

Duurzame mestkringlopen en mestverwerking

NAJK-voorzitter Eric Pelleboer meent eveneens dat het geld sectorbreed moet worden ingezet. Als voorbeeld noemt het versterken van duurzame mestkringlopen en mestverwerking.

Beheer
WP Admin