Home

Nieuws 17 reacties

'EU-geldinjectie sectorbreed inzetten'

LTO wil de EU-steun van €30 miljoen besteden aan sectorbrede projecten die zowel de melkveesector als de varkenshouderij ten goede komen. Vrijdag overleggen beide sectoren voor het eerst met het ministerie van Economische Zaken om te praten over de besteding van het geld.

Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij, wil het geld besteden aan oplossingen die beide sectoren ten goede komen. "Het is de kunst om het geld zo in te zetten dat beide sectoren ervan kunnen profiteren." Romijn is er geen voorstander van om het geld uit te keren aan individuele bedrijven. Hij vindt dat het geld sectorbreed moet worden ingezet voor structurele oplossingen.

Mestverwerkingscapaciteit uitbreiden

Als voorbeeld noemt Romijn mestverwerking. "Het geld zouden we goed kunnen gebruiken om de mestverwerkingscapaciteit uit te breiden. Daar is nu en in de toekomst behoefte aan bij beide sectoren." Ook zou hij het geld willen benutten voor een warme sanering van de varkenshouderij door tijdelijk varkens- en fosfaatrechten uitwisselbaar te maken. Verder noemt Romijn de monovergister, opzetten van studieclubs en het verbeteren van de Kringloopwijzer als mogelijke bestedingen.

Export en promotie varkensvlees

Eric Douma, LTO-vakgroepvoorzitter varkenshouderij, ziet het geld graag besteed aan de export en promotie van varkensvlees. Douma: "We hebben de afgelopen anderhalf jaar nieuwe markten weten aan te boren voor de afzet van varkensvlees. Deze markten moeten nu verder ontwikkeld worden. Daar zou ik het EU-geld voor willen gebruiken." Douma wil verder dat EZ-staatssecretaris Dijksma een streep zet door de extra keuringskosten voor varkensvlees.

Duurzame mestkringlopen en mestverwerking

NAJK-voorzitter Eric Pelleboer meent eveneens dat het geld sectorbreed moet worden ingezet. Als voorbeeld noemt het versterken van duurzame mestkringlopen en mestverwerking.

Laatste reacties

 • AD AKKERMANS

  Gauw regelen , dipje in melkprijs is zo weer voorbij

 • klein.gunnewiek1

  Gisteren was nog te lezen dat de export van varkensvlees uit de EU een record had bereikt. Het melkgeld is nog geen jaar onder de kritische grens. Als liefhebber van de agrarische sector verbaast het mij dat er belastinggeld wordt gevraagd, wordt verkregen en dat het breed besteed wordt in de sector i.p.v. directe inkomstensteun. Dat was toch de inzet. De volgende demonstratie zal ik maar met een korrel zout nemen.
  G. klein Gunnewiek, Lichtenvoorde

 • boer drenth

  En wat word er bedacht voor de AKKERBOUW. VEEHOUDERIJ ENVARKENSHOUDERIJ daar wordt over gepraat, maar de akkerbouw moet het zelf maar uit zoeken, met een voorschotprijs van netto 87.50 per ton. Laat daar nog eens 62.50 netto bij komen. Op zand grond gemiddeld 7000 kg,dat is het nog niet eens denk ik, zeg maar 1000 euro p/ha. Daar alle kosten af. Huur of Hypotheek waterschap verzekering brandstof , noem maar op . Resultaat nul.

 • Foxxy

  Lieve mensen, gemiddeld melkveebedrijf komt 40.000 euro tekort, x 17000 = 680 miljoen euro, praten we nog niet eens over varkens, zo mogelijk nog minder!

  Vergader het geld gewoon lekker op, etentje, sigaartje na afloop!

  Kunnen we ons op de fosfaten richten!

 • mester

  30 jaar lang subsidie beuren op de melkprijs, 5 mnd op de vrije markt, en de melkveehouders staan te janken in brussel, te triest voor woorden. geen cent naar de melkveehouderij, en wij, de varkenshouders moeten maar zien hoe we onze boontjes doppen, geloof me van die 30 miljoen gaat nog niet 1/10 naar de varkenshouderij.

 • info36

  Sectorbreed is 30 miljoen helemaal niets, een fooi.

 • 18borst

  De varkenhouderij vergeet dat ze nooit boete hebben moeten betaalen voor te veel geslachte varkens brussel heeft heel wat superheffings geld van de melkveehouders in de zak en daar gaat straks de varkenshouderij van profiteeren

 • boer drenth

  18 borst , nu moet je even op houden. De varkens boeren hebben geen boete betaald en jullie veehouders wel. Jullie weten precies hoeveel melk je mag leveren, en als je dan willens en wetent te veel leveren , dan maar klagen en bleren dat de superheffing weer terug betaalt moet worden. En daar word ook nog naar geluisterd. Tegenover de varkenshouders , een schandalige zaak. Akkerbouwers krijge ook voor te veel geleverde producten een schijntje of het wordt doorgeschoven naar volgend jaar.En daN MOETEN ZE OOK NOG DE OPSLAD VAN HET HELE JAAR BETALEN ,ZODAT ER NIKS MEER OVER IS.

 • boer drenth

  18 borst , nu moet je even op houden. De varkens boeren hebben geen boete betaald en jullie veehouders wel. Jullie weten precies hoeveel melk je mag leveren, en als je dan willens en wetent te veel leveren , dan maar klagen en bleren dat de superheffing weer terug betaalt moet worden. En daar word ook nog naar geluisterd. Tegenover de varkenshouders , een schandalige zaak. Akkerbouwers krijge ook voor te veel geleverde producten een schijntje of het wordt doorgeschoven naar volgend jaar.En daN MOETEN ZE OOK NOG DE OPSLAD VAN HET HELE JAAR BETALEN ,ZODAT ER NIKS MEER OVER IS.

 • Eminem2010

  Wat een afgunst weer zonde maar een studie club oprichten lijkt me erg nuttig zou gewoon al het geld daar instoppen .nhahha geintje wat het ook word de boer gaat er niks van zien. Maar misschien heeft de man met de mestverwerking er wat aan of de mono vergisten bouwer . Of het advies bedrijf over de kringloop wijzer . Of Wageningen oo komen we toch weer bij die studieclub.

 • g*n

  Wat heerlijk om altijd met een vinger naar een ander te kunnen wijzen...en vooral níet naar jezelf...

 • farmer4life1

  Ga zelf naar Brussel. De akkerbouwers in Frankrijk laten wel van zich horen.

  Hoe is de impact van de boycot op de akkerbouw?
  Ga aub mest aanwenden 8-10 EUR de ton + minder kunstmest.

 • farmer4life1

  Of koop een melkveebedrijf

 • vael

  ik wacht nog even farmer4life1, als het echte tranen blijken en geen krokodillentranen kopen we volgend jaar melkveebedrijven voor een fooi op de boeldagen!

 • HeinCarien

  Pluimveehouders hebben ook altijd zelf de broek opgehouden. Ik kan me nog heel goed herinneren dat op ons jarenlang is neergekeken door de varkenshouders.
  Idd schandalig. Kijk naar onze initiatieven zoals mestverbranding, Vergeet niet dat er toen voor 10 jaar contracten zijn afgesloten voor mestafzet. En dat deze prijs nagenoeg altijd fors hoger is dan de afzetprijs op de reguliere markt.

 • vinnetrad

  Het word tijd dat ik ook eens met den Haag of Brussel praat
  ik heb namelijk 3 vestigingen in de detailhandel,
  Het is toch te gek voor woorden dat de rundveesector om steun vraagt en krijgt,ons belastinggeld.

 • .....

  Vinnetrad misschien een ideetje om zelf te gaan boeren.....

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.