Home

Nieuws 13555 x bekeken 62 reactieslaatste update:16 sep 2015

Dijksma haalt €30 miljoen op aan steun

Luxemburg - Nederland krijgt €29,94 miljoen aan steun voor de melkveehouderij en de varkenshouderij. Dat is duidelijk geworden tijdens de vergadering van landbouwministers in Luxemburg.

Nederland mag het geld naar eigen inzicht uitgeven, zowel voor de varkenshouderij als voor de zuivel.

Staatssecretaris Sharon Dijksma zegt in een eerste reactie dat ze een mooi resultaat heeft behaald voor de varkenshouders en melkveehouders. "Laat wel duidelijk zijn: het moet een geldinjectie zijn die de vitaliteit en kwaliteit in de varkenshouderij terugbrengt en de zuivelsector een impuls geeft na het wegvallen van de quota."

Snel in gesprek

Dijksma wil snel met de sectoren in gesprek om te bezien hoe het geld moet worden besteed. Zij schetst dat structurele veranderingen nodig zijn om de grillen van de markt te kunnen weerstaan.

>> LTO-voorzitter Maat staat niet te juichen

Wat krijgen de lidstaten?

Drie landen hebben meer geld gekregen van de in totaal €420 miljoen die is verdeeld onder de lidstaten. In totaal heeft de Europese Commissie €500 miljoen beschikbaar. Ongeveer €80 miljoen wordt ingezet voor promotie en private opslag van varkensvlees, mageremelkpoeder en kaas.

Laatste reacties

 • kleine boer

  Geen 1000 euro per bedrijf ......

 • tonny60

  Wij willen geen steun,maar een eerlijke prijs voor onze producten

 • kleine boer

  precies tonny60 ! !

 • KGB

  De helft van pot wordt al leegvergaderd.....

 • Zuperboer

  Als de sector dit accepteert betekent het dat men akkoord gaat met een fooi van 30 miljoen voor het ruineren van de Russische afzetmarkt. Ok, Poetin is/was de agressor, maar nog steeds komt de EU niet ECHT voor haar eigen boeren op. Maar dat wisten we al. CONSUMENTEN zijn de prinsen en prinsessen van onze samenleving en Boeren een noodzakelijk kwaad!

 • Jaap39

  Mevrouw Dijksma heeft klaarblijkelijk geen idee wat er aan de hand is in de diverse agrarische sectoren van Nederland. 30 miljoen is nog geen druppel op een gloeiende plaat.

 • Foxxy

  Ze zijn mooi in de war !

  grofweg 5000 varkenshouders +17000 melkveehouders= 22000

  rond de 1300 euro / bedrijf

  gemiddelde melkveebedrijf 90 koeien, x 8000 liter?= 720.000 liter x 10 cent lagere prijs = 72000 Euro minder !

  Varkenshouders kunnen er de mestkelders niet eens voor leeg laten zuigen !

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • hansvanbergen

  Ik mag graag deelnemen aan een discussie maar ik geloof niet dat ik in heel mijn leven zo een gelijk heb gekregen als deze keer! Ik heb 13 maanden geleden al precies voorspeld dat het zo allemaal zou gaan lopen. Door de hogere melkaanvoer zou de prijs dalen en tegelijk moes ter een enorme berg superheffing betaald worden. Nu dus staan we voor het voldongen feit. En nu staat ineens iedereen te janken.

 • hansvanbergen

  Dat de Europese Unie niets doet dan alleen maar wat vergaderen is dus onzin! Immers ze hebben ook de maatregel ingevoerd dat het betalen van de superheffing ook in 3 jaar mag. Alleen in Nederland was niemand daarvoor alleen 1 persoontje namelijk me myself and I. Nu is het zover en krijgen we maar 1200 euro terug en we hebben ruim 8000 euro gemiddeld betaald! Met het spreiden van de superheffing erbij zou er 5334 euro extra liqiditeit op een simpele manier gecreeerd worden. Maar nee op de diverse fora rolt men over elkaar heen om te zwetsen hoe geweldig het allemaal gaat.

 • alco1

  Voor die waarzegging hoef je geen profeet te zijn. Dat zag iedereen wel aankomen. Na zeer goede jaren is het zelfs vanzelfsprekend dat er een dip komt.
  Wat ik niet vooruit had gedacht heb is dat er boeren gaan janken als hun superheffing niet over drie jaar uitgestreken wordt.

 • hansvanbergen

  Ondertussen lopen de betalings achterstanden op. Worden aflossingen stilgezet of moet er bijgeleend worden. Lees je nu ineens overal. Daarnaast komen toeleverende bedrijven in de problemen of moeten sluiten. Kun je ook overal lezen. LTO het is nog net niet te laat! jullie kunnen nog steeds de staatssecretaris vragen om ook in Nederland de mogelijkheid te creeeren om de superheffing in 3 jaar te betalen

 • hansvanbergen

  Der is een groot verschil, alco 1, tussen jankers en mensen die problemen zien aankomen EN mensen die problemen zien aankomen EN tevens ook een oplossing hebben voor die problemen.

 • Matt

  Vroeger op de kleuterschool zeiden ze al wat je zegt ben
  Jezelf.
  hans van bergen.

 • alco1

  Jij zag dus geen probleem aankomen door maar boven je quotum te melken en nu denk je dat de oplossing zit in het uitstrijken van de heffing? Het enigste wat ik denk is als je er weer over begint. "Die zit in de gevaren zone".

 • Jan Stoel

  Er is teveel door boeren geïnvesteerd, het lijkt wel af en toe een wedstrijd wie de meeste hypotheek weet te krijgen van de bank. Eigenlijk krijg je nu marktwerking de sterkste (de minste met geldelijke leningen) overwint. Tuurlijk moet er een redelijke prijs worden betaald, maar er zolang nog grond in de Achterhoek wordt verkocht voor rond de 70k gaat dit veel te gek

 • jaap69

  @hansvanbergen, superheffing in 3 jaar betalen, dan betalen de boeren die niet erover gemolken hebben ook mee, niet echt een oplossing. superheffing betalen is voor je eigen rekening en niet voor een ander.

 • hansvanbergen

  Mooi Jaap jij laat prachtig zien hoe het werkt. Want wat jij zegt is natuurlijk niet waar. Heel Europa betaald de superheffing is 3 jaar behalve Nederland. Hoe een individuele boer zijn superheffing betaald daar heeft een andere boer geen last van. Die merkt daar helemaal niets van. Alco jij laat ook prachtig het denk nivo van de reageerder zien. Andere mensen naar beneden praten laat veel zien over je karakter maar brengt, wederom, geen oplossing, nergens voor.

 • Foxxy

  We kunnen Hans wel plagen, maar we hoeven niet voorbij te gaan aan het feit dat Brussel de mogelijkheid heeft gecreëerd, en Dijksma hem niet wilde benutten! Ik was ook voor!

  Nu krijgen we nog geen kwart van onze betaalde superheffing terug!

  Dijksma hoeft in ieder geval, mijns inziens, niet trots op 30 miljoen te zijn! Had elke boeren#@* ook opgered namens Nederland!

 • alco1

  Hans Je begint zelf over je vooruit ziende blik van 13 maanden geleden. Mag ik daar op reageren door weerwoord te geven als je stelt ook nog eens problemen te zien 'aankomen'.
  Daarnaast ook nog eens een berekening:
  Stel je melkt 40.000 liter teveel, wat eigenlijk voor een bedrijf met jouw omvang toch wel veel is. Dat wordt 10.000 euro superheffing betalen. Direct betalen of in drie termijnen betekend bij een rente van 3.6% 360 euro winst.Waar hebben we het over!!
  Of is het addertje onder het gras dat je je hele quotum verpatst hebt? Dat is dan ondernemen (gokken) waarbij ik zeer zeker geen gevoelens heb. Dat is dus mijn denk niveau

 • Zents beheer

  Gefeliciteerd, voor dik 1000 euri's per toko met z'n allen bij het gilde van steuntrekkers. Dat moet je toch niet willen ?

 • Foxxy

  @ Zents beheer,

  130 miljoen inleggen, en 30 miljoen terugkrijgen!

  Nee, dan liever niets!

  Laat ze er maar een fosfaat afscheider van bouwen ofzo!

 • kleine boer

  @hans je bent niet de enige vooruit kijker hoor ik heb nieuwe stal vorig jaar vol gekocht betaal geen euro superheffing door weinig tot geen brok te voeren na april gelijk weer volgas en houd nu door veel meer te leveren met hele lage kosten de rek courant mooi op peil en ja jij vind het ouderwets wa ik doe en te veel mechanisatie of de verkeerde maar ik heb nog steeds niks te klagen. Er zijn er genoeg die nog steeds niet klagen 2009 en 2012 was het stuk slechter vond ik door dat je niet gratis meer kon leveren maar jij wil liever superheffing betalen begrijp ik steeds alleen er 3 jaar over doen voor paar euro zoals alco al schrijft

 • brouwer112-c1

  en de grond en pachtprijzen stijgen de pan uit,hoezo klagen?

 • gijskoen

  Gewoon een minimale prijs per 0.34 cent liter melk.
  Is dat zo moeilijk

 • kleine boer

  @hans wil je wel even bedanken deel dan wel mee aan die 30 milj terwijl ik niet heb hoeven betalen klinkt toch ook niet echt eerlijk of wel? Geld moet niet uit superheffing komen omdat niet iedereen heeft betaald of even veel heeft betaald.

 • veldzicht

  Het klinkt misschien gek om dit als melkveehouder te zeggen ,maar geef die 30 milioen maar aan de varkenshouders die hebben het harder nodig,en alleen de varkenshouders is het misschien nog een beetje de moeite
  om je hand op te houden.

 • hansvanbergen

  Nou Foxxy dat zijn er al 2. 17998 andere melkveehouders snappen het nog steeds niet. Eerst gaan ze hier zitten klagen dat Mevrouw Dijksma en de EU het allemaal verkeerd doet en nou ineens willen ze weer perse de superheffing ineens betalen. De EU heeft de NL melkveehouderij, waarvan naar schatting 95% een groot sh bedrag moet betalen, de helpende hand uitgestoken om ze te helpen. Daarin heeft de NL melkveehouder gespuugt en een brandende sigaret uitgedrukt. Daarna zijn sommigen nog naar Brussel geweest om hardwerkende ambtenaren daar te blokkeren en te protesteren. Dat is dan in mijn visie niet heel erg slim!! We hoeven ook niet lto of nmv de schuld te geven want niemand wilde het.

 • hansvanbergen

  Precies veldzicht dat is ook heel gek om zoiets te vinden. De varkens prijzen zijn alweer flink gestegen dus de varkenshouders zijn al uit de problemen.

 • m.en.a.heijnen1

  Als ze nou naar huis was gekomen met 30 miljoen kg fosfaat bij boven op het plafon was het nog iets geweest,nu niets

 • els

  Hans jij moet in de politiek
  die zeggen ook zomaar wat

 • pastink321

  Als voor een deel van het geld varkensrechten op gekocht worden en een sloopregeling mogelijk gemaakt wordt, komt dat de varkensprijs hopelijk ten goede en komt er ook wat rust op de mest markt. De boeren die willen of moeten stoppen zijn er mee geholpen en de blijvers ook door lagere
  mestafzetprijzen en hogere varkensprijzen. De regering heeft zo fosfaatrechten voor knelgevallen.

 • Tiny1946

  Ik ben verwonderd dat de melk veehouders nu al steun willen ontvangen. Na al die goede jaren dat er grof geld is verdiend
  kijk naar de nieuwbouw, uitbreidingen zelfs vaarzen halen uit Oost Duitsland en uit Denemarken en maar melken. Nu sinds April is de prijs lager en er is paniek. Die steun die Dijksma los maakt voor de melkvee houder vind ik onterecht dat is ondernemers risico.groter groots daar hoort geen steun voor.

 • kleine boer

  pastink dat schrijf je prima en het geld komt werkelijk in de sector en niet opgemaakt aan eindeloze vergaderingen en onderzoeken. Vind ook dat varkens het stuk langer slechter hebben als wij melkveehouder.

 • hansvanbergen

  Nu lees ik weer op een ander forum dat een groot mechanisatie bedrijf klaagt dat de boeren de rekeningen niet meer betalen en dat de loonwerkers ook niet meer betalen omdat de boeren hun rekeningen ook niet betalen. dat is dus wat ik 13 maanden geleden al voorspelde. Dat zijn diezelfde boeren die hier rustig beweren ze hun geld wel aan varkens boeren of vluchtelingen mogen geven. Ook wordt het een druppel op de gloeiende plaat genoemd. dat klopt dan allemaal niet met elkaar. Maar ja als diezelfde boeren dat niet aangeven bij lto en nmv dan gebeurt er ook niets. Dan heeft lid zijn ook geen enkele zin.

 • hansvanbergen

  @kleine boer daarom heb je er ook een baan bijgenomen omdat het melken veel beter is als de varkens??

 • A1967

  De steun doet precies waar het voor bedoeld is, de boeren duikelen nu al over elkaar heen, om wie er het meeste recht op denkt te hebben. Gooi er een bot te tussen en je kunt er net mee doen wat je wilt.

 • kleine boer

  @hans welke baan ? Je bedoelt het beunen voor de hobby? Tot 4 jr terug tijd over ja met 50 koetjes en nu met 85 en opa weer stuk ouder mooi rond huis. EN weinig schuld door baantje erbij ipv quotum kopen en toen al te groeien kijk dat noem ik vooruit kijken nu mooi met super lage kosten verder draaien ipv zeuren. En ja ik betaal alle rekeningen dezelfde dag nog steeds. En dat zijn meer melkveehouder die dat nog steeds kunnen als jij denkt.

 • Vhouder

  hier wordt grond verkocht voor een ton per hectare en de koper is een koeienboer. Zal op de terug weg naar huis vanaf de notaris wel gaan demonstreren voor een hogere melkprijs

 • hansvanbergen

  Die grond wordt met het uur duurder. 90% van de boeren koopt helemaal nooit grond en al zeker niet zomaar. dat is altijd naar aanleiding van natuur een nieuwe weg of wat dan ook. Diegene die wel bij een bank een lening hebben genomen hebben daar ws maanden over gedaan plannen moeten overleggen en dan kijk je niet meer naar de laatse duizenden euro's. Officiele noteringen zijn overigens 55.000 gemiddeld in NL. is dus veelal Efteling verhalen. Daar over gesproken. Ja!! dat is natuurlijk ook een uitstekende oplossing! Laat de bejaarden het werk op de boerderij doen en laat de boeren een baan erbij nemen. En dat noem je dan hobbyen en beunen. Dat is inderdaad veel verstandiger dan de superheffing verdelen in 3 jaar.

 • hansvanbergen

  Nee de NL melkveehouders betalen veel liever in 1 keer. Apart als je je dan bedenkt dat 80% van de trekkers en landbouwmachines geleasd wordt. Niet dat daar iets mis mee is maar wel duur. Dan heb je nog trekkers bij gemeenten, waterschap provincie. Kleine trekkertjes. Oudere stoppende boeren die cash betalen afbouwers weggekochten. De rest dus zeg maar gerust iedere normale boer least zijn trekker voermengwagen schudder en ploeg dus klaarblijkelijk. hebben we het gebracht. Maar sh betalen in 3 jaar dat wil heel Europa behalve in NL.

 • alco1

  Hans. Als je alles goed gevolgd had, dan had je ergens kunnen lezen dat de superheffing betalen over drie voor mij ook wel mocht.
  Kernpunt is dat je er steeds weer over begint en ik rekende het al ergens voor dat het bij een normale boer maar enkele honderden euro's aan rente scheelt.
  Dat je er dus steeds weer over begint zegt mij dat het vorkje heel anders in de steel zit, waarbij ik me afvraag of je vooruitziende blik, waar je zo trots melding van maakte, werkelijk wel zo goed is!

 • Vhouder

  ik ben het 100 procent met hans eens dat als je kunt kiezen tussen sh betalen in een keer of in 3 jaar je zeker zou moeten kiezen voor het laatste als heel Europa dat mag dan aub wij ook

 • Jaap39

  Hans, je had er ook voor kunnen kiezen het teveel geproduceer de deel af te dekken met 'lease' melk.
  Alles in Nederland wordt volgens jou toch ook geleased!

  Verder ben je natuurlijk al gespekt met de opbrengst van die geleverde melk voor goede prijs.
  Dus betaal gewoon die superheffing en ga aan het werk of zo.

 • kleine boer

  @Jaap dan had hans af willen spreken met verleaser er 3 jaar over te doen met betalen maar kon er geen 1 vinden die dat goed vond....

 • Jaap39

  Boter bij de vis

  Een term die hans niet kent.

 • agriholland

  Liever productie periodiek aanpassen aan vraag ipv geld naar opslag/verhuurders.

  Steun kan uit betaalde superheffing betaald worden.

  Eerlijke concurrentie betekent gelijke dieselaccijnzen.

  Nu zit het volgende addertje weer onder het gras. Een hogere (vermogensrendementsheffing) belasting voor de particuliere landbouwgrond in box 3.

  http://www.agriholland.nl/nieuws/artikel.html?id=173645

 • hansvanbergen

  Nee jaap 39 je spreekt jezelf op gruwelijke wijze tegen net als vele anderen. Jullie vallen mevrouw Dijksma aan en zelf noem je haar maatregelen een druppel op een gloeiende plaat. Kennelijk is de plaat dus gloeiend. Dan is het natuurlijk behoorlijk stupid om tegen een EU maatregel als betaal de superheffing in 3 jaar te zijn. Als je die steunt afwijst, wat geen echte steun is alleen maar gespreid betalen, hetgeen ook met verkeersboetes kan bv, dan moet je je muil ook houden over andere maatregelen. Alle andere EU melkveehouders ontvangen OOK deze steun EN ze mogen de torenhoge superheffing in 3 jaar betalen.

 • Foxxy

  Het gaat mij slechts om de toon die Dijksma zet :

  Brussel: 3 jaar uitsmeren mag :Dijksma: is me teveel werk!

  70% Rendac verhogen, waar moet ik tekenen?

  Rode gasolie afschaffen? Waar moet ik tekenen?

  Fosfaat? Laten we iets bedenken!

  30 miljoen steun? Mooi!!

  Nah, geloof niet dat ik PVDA stem!

 • kleine boer

  @jaap, hans wou in 3 x betalen denk ik, nu dan nie en nooit nie en daar heeft ie nu superheffingssyndroom van overgehouden zou ie weten dat het voor dit jaar geen superheffing hoeft te betalen en GRATIS meer mag leveren

 • hansvanbergen

  Het is Dijksma die het beleid bepaald. Echter zei doet vrijwel exact 'wat de sector wil'. En lto bepaald wat de sector wil. Maw zij doet in meer dan 90% exact wat lto wil. Ik heb met verschillende politici contact gehad en het is mij wel duidelijk geworden dat het zo werkt. Lto hoeft alleen maar een mailtje naar Sharon te sturen dat ze bij nader inzien toch liever de melkveehouders de mogelijkheid willen bieden om de superheffing in 3 jaar te betalen en het is geregeld.

 • hansvanbergen

  Wij hebben in Nederland 135 miljoen euro superheffing betaald en we krijgen 23 miljoen terug! Dan is het natuurlijk des te dommer dat net wij geen gebruik maken van de spreidings regelening. Dat was tijdens de fosfaat discussie misschien nog te bedrijpen omdat men bang was dat het geld meteen gespendeerd zou worden aan het aankopen van buitenlandse koeien. Maar dat speelt inmiddels natuurlijk allang niet meer.

 • a.t.herwijnen

  TRIEST TRIEST en nog eens TRIEST. 4 maanden is de melkprijs minder(wat iedereen aan zag komen) en nu klagen de melkveehouders al steen en been. In de afgelopen jaren hebben dezelfde melkveehouders de grond prijzen opgedreven met het oog op het afschaffen van de superheffing. Hierdoor zijn andere sectoren in moeilijkheden gekomen. de mestafzet is stukken duurder geworden voor de andere sectoren. De vleesveehouderij is al jaren hier het dupe van. De gehele vleesveehouderij wordt niet meer serieus genomen omdat deze sector te klein is en te weinig verdiend. Melkveehouders kunnen hier wel een voorbeeld aan nemen omdat de bestaande vleesveehouders al zeer lange tijd onder grote prijsdruk presteren. Jammer dat er voor hun geen subsidie mogelijkheden meer zijn. De grote subsidie binnen halers zijn nog steeds de melkveehouders. Kijk maar op de RVO-site

 • kleine boer

  Ach at herwijnen de melkvee sektor schenkt de kalvermester bijna gratis de kalveren en de poeder.....toch ook een soort premie?

 • Jasper roubos

  En maar klagen die melkveehouders, Dikke prijzen jarenlang, stallen bouwen zo groot als fabrieken andere groep die nooit iets investeert in zijn bedrijf en alleen maar grond aflost, en dan nu weer janken dat ze het niet meer kunnen betalen dus EU weer moet bijleggen. Wij Akkerbouwers hebben het ook slecht doen ook al jaren producten onder de kostprijs verkopen.. Maar wij zeuren niet zo wij gaan door met verlagen van de kostprijs en houden ons handje niet zo op. Kunnen melkveehouders wel eens wat van leren! Stelletje zielepieten!

 • Mozes

  @Jasper roubos, beuren jullie akkerbouwers geen toeslagrechten? Daarnaast hebben jullie de mogelijkheid om verschillende gewassen te telen waardoor er risico spreiding is. Veel gewassen kun je ook nog langere tijd opslaan tot de markt gunstig is. Melkveehouders hebben deze mogelijkheden niet.

 • hansvanbergen

  @kleine boer nu niet en nooit niet? superheffing betalen gespreid over 3 jaar is realiteit europawijd!. @Herwijnen. sure is het ook slecht in andere takken. Het grote verschil is dat die andere takken zich niet geconfronteerd zien met een zinlose heffing van 135 miljoen euro. En precies exact is wat jij, lto en dus ook mevrouw Dijksma niet kunnen begrijpen!

 • kleine boer

  @Hans beetje vreemd je wil superh in 3 jaar betalen terwijl je het geld ervan al gebeurd hebt via melkgeld nog goede prijs ook en als iemand machines least en er nog geen euro van in de knip heeft overgehouden of aan verdiend heeft vervloek je het bijna is ook europawijd hoor dat dat gebeurd..maar goed ik zal het wel verkeerd zien heb mis daarom nog nooit wat geleast altijd nog via ouderwetse manier gekocht al zal ik er in de toekomst mis wel gebruik van gaan maken wie weet volgens mij is er niks mee

 • a.t.herwijnen

  Voor de superheffing is bewust gekozen.Men wist als men teveel melk leverde er dan een boete betaald moet worden. Getuigd van slecht ondernemerschap als men dat toen niet ingecalculeerd hadden.

 • alco1

  Herwijnen. Dat noem jij slecht ondernemerschap? Zij die dat gedaan hebben en als zodanig meer fosfaatrechten krijgen noemen zichzelf dan goede ondernemers.
  Er zijn er die zo ver gegaan zijn dat ze de extra winst omgezet hebben in extra aankopen en nu de superheffing niet kunnen betalen en pleiten voor betalingen over drie jaar, als een soort overbruggingskrediet.

 • a.t.herwijnen

  Alco, dit is toch slecht ondernemerschap. men kon zien aankomen dat de melkprijs zou zakken. Van fosfaatrechten was toen nog geen sprake. Regelgeving omtrent de superheffing was toen toch duidelijk,

 • Martin Oldenhof

  En van dat geld word er zelfs vogeltjes land ingericht? Hoe verzint ze het. Daar zijn de varkens en melkveesector niet bij gebaat. Dat vogeltjes geld is puur om wat linkse stemmen te krijgen. Het vogeltjesland geld kan beter besteed worden in de mestverwerking en export daarvan. Dat is uiteindelijk beter voor de economie.

Laad alle reacties (58)

Of registreer je om te kunnen reageren.