Home

Nieuws 17 reactieslaatste update:1 sep 2015

Dijksma ziet oplossingen voor langere termijn

Den Haag – Varkenshouders en melkveehouders hoeven op korte termijn niet te rekenen op concrete hulp. Voor de langere termijn wil staatssecretaris Sharon Dijksma de positie van zowel de zuivel als de varkensvleessector verbeteren.

In een brief aan de Tweede Kamer zegt Dijksma dat ze geen heil ziet in het openstellen van een particuliere opslagregeling, omdat dit geen oplossing biedt voor de structurele problemen.

Twijfels

Als het gaat om vervroegd of lichter slachten van varkens, zegt ze twijfels te hebben of die maatregelen een oplossing bieden. Maar ze wacht de voorstellen van Europees landbouwcommissaris Phil Hogan op dat punt af.

Hogan inventariseert wensen en gedachten

Tot nog toe heeft de Europese Commissie nog geen enkel concreet voorstel gedaan. Hogan is de wensen en gedachten in de lidstaten aan het inventariseren.

Meer ruimte voor ketenafspraken duurzaam vlees

Dijksma wil dat de Nederlandse varkenshouderij meer ruimte krijgt om ketenafspraken te maken voor duurzaam geproduceerd varkensvlees. Zij vindt dat de Europese Commissie moet zoeken naar mogelijkheden binnen de bestaande regels om dat te vergemakkelijken.

Dijksma bekijkt verlaging keuringskosten

Ze kijkt ook naar de mogelijkheden om de keuringskosten te verlagen,  als de sector er in slaagt nieuwe ketenkwaliteitssystemen te ontwikkelen.

Structureel probleem in varkenssector

De gespannen situatie in de varkenshouderij is een structureel probleem, analyseert de staatssecretaris.  Er is sprake van een te groot aanbod; daarbij komt dat de afzet naar Rusland is weggevallen. Dat heeft het probleem pregnanter gemaakt, zegt Dijksma.

Toch ziet zij de oplossingen op de langere termijn, onder andere via de regiegroep vitale varkenshouderij, die op korte termijn met voorstellen komt.

Verlenging opslag boter en mageremelkpoeder

Dijksma heeft ingestemd met een verlenging van de particuliere opslag voor boter en mageremelkpoeder tot en met februari van dit jaar. Op die manier creëert de Europese Unie enig lucht in de overspannen zuivelmarkt.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  dijksma zie de oplossing voor langere termijn, het zal er op neer komen dat de oplossing pas kan komen als zij is opgehoepeld

 • tonny60

  en als de helft van de boeren gestopt is

 • Foxxy

  Er wordt een passagiers-toestel uit de lucht geknald ! (Vreselijk!)
  vervolgens sluit de politiek hermetisch de grenzen met het land van 142 miljoen consumenten !

  Weg afzetkanaal ! (Geen problemen met die actie !)

  vervolgens zegt diezelfde politiek, op langere termijn komt het vanzelf wel goed! We praten erover ...

  alvast bedankt !

 • Zuperboer

  Dijksma is een pion in het EU Stratego-spel. Niveau verkenner.

 • Tienda

  En zodra er hulp komt uit politieke hoek en de prijzen stijgen is de volgende gedachte, wanneer zou ik weer een nieuwe stal kunnen bouwen??

 • mr X

  Melkveehouders en varkenshouders moeten hun eigen problemen oplossen; minder melk en varkensvlees produceren. Ze moeten stoppen met dat gehengel bij de overheid. 

 • hooghoes

  Goed gezegd mr x 
  volgend jaar geen mest meer afvoeren maar koeien opruimen . We maken onszelf kapot .

 • alco1

  Beste bovenstaande reageerders. Op de melkprijs hebben we totaal geen invloed, wat we ook doen.
  Kostprijs daar gaat het om.
  Als duur voer aangekocht moet worden en duur mest afgezet moet worden. Zal men zich toch eens achter het oor moeten krabben.

 • De Toekomst

  WAT IK WEL RAAR VIND ALS PLUIMVEEHOUDER, DAT ZE GEEN HEIL ZIET IN PARTICULIERE OPSLAG VOOR HET VARKENSVLEES DAT BIED GEEN STRUCTURELE OPLOSSING, MAAR WEL  VOOR BOTER EN MELKPOEDER VOOR DE OVERSPANNEN MARKT ( DIT IS OOK AL HOOGUIT EEN HALFJAARTJE) EN BIJ DE VARKENS AL JAREN, DE PLUIMVEEHOUDERS NU TIJDELIJK EVEN NIET. MAAR JA DAT ZIJN GEEN BOEREN ZEKER.

 • Jaap39

  Maar Alco1 ,
  Alle niet op de markt gebrachte melk heeft uiteindelijk een positieve werking op de prijsvorming. Ook in Nederland.

 • alco1

  Jaap. je begrijpt me niet. Natuurlijk heeft alle niet op de markt gebrachte melk een positieve werking op de prijsvorming. Maar en daar gaat het om. Als individuele boer heb je daar geen invloed op, zelfs Nederland niet, zelfs Europa niet. Het is wereldmarkt en in die markt zal aanbod vergroten bij hogere prijzen, zoals 2013 en 2014 en met prijzen zoals nu zal het aanbod verkleinen, net zolang tot er weer een stabilisatie is.
  Wel een feit is dat in Nederland de productie niet gauw zal dalen. De laatste liters hebben immers de laagste kostprijs, behalve als ervoor voer aangekocht moet worden en mest afgezet.

 • Jaap39

  Het is te hopen dat Duitsland en Frankrijk 7 september  maatregelen nemen /overleggen om de Europese melkproductie te temperen. Hoe dan ook.

 • Mozes

  @jaap39, welk nut heeft dat als de VS, Nieuw Zeeland en Australië de productie uitbreiden? 

 • mwhjanssen5

  Juist Alco1 als wij de produktie gaan verminderen geven we alleen maar ons exportvolume positie weg aan andere landen in de EU.  Als Nederlandse boeren produceren wij een kwaliteitsprodukt en dat zou de politiek ook eens in moeten zien, levert een forse bijdrage aan de economie. Als hier de produktie grotendeels verdwijnt zal ook alles wat er achter hangt heel de perifirie en ontwikkeling naar het buitenland verdwijnen en dan zullen ze nog eens schrikken van de gevolgen die dat heeft.

 • Foxxy

  Zelfs nog erger: Het grote gevaar is dat de EU de overschrijding van het fosfaat-plafond nu zelfs wel heeel handig uitkomt !

 • smi062971

  Ik sluit me aan bij de mening van de Toekoms, hoe kan het dat voor de melk en boter waar nu een overspannen markt voor is nu al een oplossing wordt gezocht. mijn inziens zijn daar toch zelf verantwoordelijk voor, aangezien voor het meerendeel van de veehouders dat er geen limiet op was. Laat ze nu zelf dan ook maar een poosje met de zure vruchten zitten
  Waarom wel voor de 1 een pot en niet voor de andere ??

 • wienbemelmans

  Het probleem met onze overheid is dat ze een weelde probleem hebben overal hebben ze kruiwagens geld voor
  en met de borst vooruit naar Brussel kijken kijk ons een hoe snel we naar Griekenland over maken kijk eens naar onze gelukzoekers geen enkel probleem geld in overvloed want we laten de boeren hier toch barsten want die hebben het zelf veroorzaakt.maar we zullen eens zien over een paar jaar ze komen de boeren noch op handen aan het dragen want de overheid heeft alle belasting geld verkwanzeld .het is gewoon een stel onbenullen als het om landbouw gaat gewoon zielig.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.