Home

Nieuws

Voorstel intrekking verplichte herkomstlabelling VS

Washington – In de Amerikaanse Senaat is een wetsvoorstel ingediend voor het intrekken van de verplichte herkomstlabelling voor vlees, of Country of Origin Labeling (COOL).

Volgens weer een ander voorstel wordt COOL een vrijwillig programma. De voorstellen volgen op een WTO-uitspraak die COOL illegaal verklaard.

Canada en Mexico willen wraak

Canada en Mexico overwegen vanwege de WTO-uitspraak Amerikaanse importen zwaarder te belasten. De schade die dit aan Amerikaanse exporten toebrengt, moet proportioneel zijn. Een WTO-arbiter onderzoekt momenteel tot welk bedrag de landen de Amerikaanse export mogen schaden. In de markt zingt al enige tijd een bedrag rond van ten minste $3 tot $4 miljard.

Slachterijen tegen COOL

In de VS zelf zijn slachterijen overwegend voor intrekking van COOL. Voor de Amerikaanse veehouderij betekent de wetgeving minder concurrentie als de slachterij inkoopt. Vroeger kochten ze veel dieren over de grens. Maar omdat nu op labels moet staan waar dieren zijn geboren, gemest en geslacht is dat volgens hen te duur en ingewikkeld. In Canada bestaat overigens een vrijwillig programma dat lijkt op COOL.

Of registreer je om te kunnen reageren.