Home

Nieuws 14 reacties

Oproep tot overstap naar konijnenhouderij

Erp - "Overweeg een overstap naar de konijnenhouderij." Die oproep doet voerleverancier Fransen Gerrits aan rundvee- en varkenshouders.

Volgens de voerfabrikant biedt deze kleine bedrijfstak mogelijkheden voor veehouders in andere sectoren die het moeilijk hebben. Dat concludeert het bedrijf uit een brainstormsessie die het onlangs organiseerde met konijnenhouders, dierenartsen en onderzoekers van Wageningen UR.

Geen sexy bedrijfstak

"Konijnenhouderij is een mooie bedrijfstak, maar niet sexy en misschien ook gewoon te onbekend", zegt Henk Branjé, nutrionist konijnenvoer bij Fransen Gerrits. Nederland telt ruim veertig professionele konijnenhouders. Branjé: "Er kunnen wel wat ondernemers bij. Door te weinig bekendheid of een matige pr-beleid van de sector zelf blijven er kansen in de sector liggen."

Stagnatie en krimp

Peter Hoey, technisch expert bij de Belgische konijnenslachterij Lonki, onderschrijft de mogelijkheden in de sector. "Er kunnen konijnenhouders bij, zowel in Nederland als in België." Volgens hem is er in Nederland een stagnatie van het aantal konijnenhouders, en in België zelfs krimp.

Tekort

Hoey organiseert namens Lonki bijeenkomsten om potentiële ondernemers te informeren over de mogelijkheden in de sector. "De instroom is te klein. Er komt een tekort. Wij kijken uit naar uitbreiding." Hoey schat in dat er zo'n vijf- à tienduizend voedsters (moederdieren) bij kunnen. Een bedrijf heeft gemiddeld duizend à tweeduizend voedsters, een paar grote Nederlandse bedrijven tellen meer dan drieduizend voedsters.

Laatste reacties

 • agpros

  'Er kunnen wel wat ondernemers bij '. Stap vooral massaal over en we hebben er weer een crisis bij. Zie de struisvogels en melkgeitenhouderij. een gat in de markt moet geleidelijk ontwikkeld worden anders gebeuren er weer ongelukken.

 • zon

  En als er een paar teveel beginnen zakt de prijs heel hard en je kunt niet meer terug want je hebt fors geinvesteerd.

 • LUCTOR

  Mooi zo laten Lonki zou graag een iets groter aanbod willen zodat de prijs gemakkelijker beinvloed kan worden. We zien het in andere sectoren wat overaanbod met de prijs doet.

 • info36

  Maak ook deze sector kapot. Lekker hoor.

 • Dutchdairy

  Hoppa overstappen jongens , weer een sector naar de klote geholpen .....

 • Meralco

  Als ik het artikel goed heb gelezen is er bij een gemiddelde grootte ruimte voor welgeteld 5 nieuwe bedrijven! Nou nou, dat biedt perspectief.

 • podolski


  wat doe je eigenlijk met konijnen. Niemand eet toch buiten de kerstdagen konijnenvlees? En in een jas van konijnenvel kan je je niet vertonen.

 • h.j

  als je de foto zo ziet haden we de konnijnen zo in de legbattery kunnen doen
  goed koop om schakkelen makelijker dan die grote koeien stallen

 • lammetje

  konijnen in kooien. Leuk voor wakker dier,
  hebben ze weer wat om de grond in te trappen

 • vinnetrad

  Bezint eer ge begint, konijneslachterijen zijn er alleen maar in Belgie,Lonki
  heeft pas zijn grootste concurent overgenomen en bepaald nu de slachtprijs.
  u raad het,(deed het voorheen ook al,maar nu alleen recht) net niet genoeg om van te leven,maar ach je gaat er ook niet van dood.

 • veldzicht

  Meralco#6,ruimte voor 5 nieuwe bedrijven?het zal er wel weer op neer komen dat er 1 hele grote bijkomt die alles voor de anderen verpest kijk naar vele andere sectoren.het zijn gewoon grote egowisten .

 • PetervanKempen

  Advies: niet doen!
  Degene die dit oppakt is zelf al gauw het haasje.
  Het lijkt winstgroei bij de konijnen af , maar het is meer een bok schieten.
  In alle gevallen heb je de dierenbescherming, lekker dier en alle kleuterscholen van nederland voor je bedrijf te protesteren.
  Ga eest het imago van de veehouderij en slachtdier teelt bij de consument opkrikken en tracht de opmars van de soja boon cultus en gestoorde vega kultuur te stoppen.

  Als dit zo doorgaat dan is over 5 jaar vleeseten in ons overcorrecte landje  bij wet verboden en moeten degenen die daarmee doorgaan zich laten behandelen in afkick centra, door in weed rook gehulde sociale werkers, die meteen ook je hoektanden uittrekken om biologisch bewijsmateriaal dat je alleseter bent te verdonkeremanen.
  In nederland zat iedereen in de oorlog ook in het verzet..............zeiden ze erna.

 • koeien10


  konijenen zijn er niet voor om in draadkooien gehuisvest te worden.

 • kip

  gebruik je hersens nou eens de koeiensector valt best mee . als het iets slechter is zijn de koeienboeren meteen de eerste die zeuren koeien of varken is nog wel verschil volgens mij ! plus wil je de konijnensector ook naar de knoppen helpen ??

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.