Home

Nieuws 3 reacties

Geen sprake van importverbod op bloemen Rusland

Aalsmeer - Het bericht dat Rusland van plan zou zijn om Nederlandse bloemen in de ban te doen, is loos alarm, aldus denkt de Nederlandse bloemenhandel.

Bij het ministerie van Economische Zaken en de brancheorganisatie voor de groothandel in bloemen en planten VGB is niets bekend over een mogelijke ban, liet de VGB woensdag weten.

Dreigement

Via een Russisch persagentschap kwam dinsdagavond het bericht naar buiten dat Moskou zou zinspelen op een importstop. Volgens bronnen had het dreigement te maken met Nederlands inspanningen om de waarheid over vlucht MH17 boven tafel te krijgen, waaronder het voornemen om een internationaal tribunaal in te stellen.

Onheilstijding

VGB-voorzitter Herman de Boon zei verbaasd te zijn over wat hij  noemt 'de onheilstijding'. Hij sprak dinsdag nog met de Russische consul en hoorde niets over een dreigend importverbod. Volgens de branche is het hele verhaal nog op geen enkele wijze bevestigd door de Russische autoriteiten.

Export sterk teruggevallen

De bloemenexport naar Rusland is de laatste tijd wel sterk teruggevallen als gevolg van de economische malaise in dat land. In het eerste halfjaar lag de uitvoer van bloemen en planten naar Rusland een kwart lager dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van de VGB. De Russen stonden een jaar geleden nog vierde op de ranglijst van belangrijkste afzetmarkten voor de Nederlandse bloemenhandel, nu nemen ze de achtste plek in.

Boycot

Rusland boycot wel al bijna een jaar veel landbouw- en voedselproducten uit de Europese Unie in reactie op de Europese sancties vanwege de Oekraïne-crisis. Bloemen en planten vallen buiten die maatregelen.

Laatste reacties

  • gjcamps

    Regeringen moeten maar eens ophouden met politieke machtspelletjes, de helft van de boeren in Europa gaat het momenteel bar slecht. En wat doet Nederland, starten samen met Polen een Russischtalige propaganda zender. De publieke zenders afbouwen en aan zulke onzin geld gaan spenderen. Stop sancties onmiddelijk.

  • Jan Veltkamp

    Al heb je 100% gelijk dan nog krijg je het niet want jij hebt geen pluche zetels te vergeven en onze haagse politieke professionals weten maar al te goed hoe ze in de belastingpot moeten graaien.

  • janamtink@gmail.com

    Helemaal gelijk Jan !  Rutte heeft er geen diner minder om. Grootspraak over de rug van boeren

Of registreer je om te kunnen reageren.