AlgemeenNieuws

Geen sprake van importverbod op bloemen Rusland

Aalsmeer – Het bericht dat Rusland van plan zou zijn om Nederlandse bloemen in de ban te doen, is loos alarm, aldus denkt de Nederlandse bloemenhandel.

Bij het ministerie van Economische Zaken en de brancheorganisatie voor de groothandel in bloemen en planten VGB is niets bekend over een mogelijke ban, liet de VGB woensdag weten.

Dreigement

Via een Russisch persagentschap kwam dinsdagavond het bericht naar buiten dat Moskou zou zinspelen op een importstop. Volgens bronnen had het dreigement te maken met Nederlands inspanningen om de waarheid over vlucht MH17 boven tafel te krijgen, waaronder het voornemen om een internationaal tribunaal in te stellen.

Onheilstijding

VGB-voorzitter Herman de Boon zei verbaasd te zijn over wat hij  noemt ‘de onheilstijding’. Hij sprak dinsdag nog met de Russische consul en hoorde niets over een dreigend importverbod. Volgens de branche is het hele verhaal nog op geen enkele wijze bevestigd door de Russische autoriteiten.

Export sterk teruggevallen

De bloemenexport naar Rusland is de laatste tijd wel sterk teruggevallen als gevolg van de economische malaise in dat land. In het eerste halfjaar lag de uitvoer van bloemen en planten naar Rusland een kwart lager dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van de VGB. De Russen stonden een jaar geleden nog vierde op de ranglijst van belangrijkste afzetmarkten voor de Nederlandse bloemenhandel, nu nemen ze de achtste plek in.

Boycot

Rusland boycot wel al bijna een jaar veel landbouw- en voedselproducten uit de Europese Unie in reactie op de Europese sancties vanwege de Oekraïne-crisis. Bloemen en planten vallen buiten die maatregelen.

Beheer
WP Admin