Home

Nieuws 9 reacties

'Kwaliteitscontrole supermarkten zwaar onder de maat'

Scheveningen – Tijdens de CBL-Haringparty, de jaarvergadering van supermarktorganisaties, deed inspecteur generaal Harry Paul van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stevige uitspraken over de handelswijze van de supermarkten.

Volgens Paul wordt voedselfraude door het prijsbeleid van supermarkten in de hand gewerkt. Inkopers die onder de kostprijs goederen inkopen, zouden zich echt eens vragen moeten gaan stellen, aldus Paul. En supermarkten zouden, volgens de NVWA-topman, meer de verantwoordelijkheid voor de kwaliteitscontroles in de voedselketen op zich moeten nemen. Hij heeft naar eigen zeggen een hekel aan zelfgenoegzaamheid en wilde 'als toezichthouder op een feestje' de branche waarschuwen.
Paul hekelt het gemak waarmee fraudeurs wijd verspreid hun malafide waar terug kunnen vinden in de schappen. Als voorbeeld noemt Paul de paardenvleesaffaire uit 2013. Paul: "Ik vraag me af hoe het komt dat bij elk voedselschandaal het betreffende product ook daadwerkelijk in de verkoop is beland, zoals met de paardenvleesaffaire. Het vlees van de frauderende bron is uiteindelijk bij 7.000 bedrijven terechtgekomen."
Een ander voorbeeld van de manier waarop de ketenstructuur op een bedenkelijk manier werkt, is volgens de inspecteur-generaal het voorbeeld van een A-merk hamburger die in iedere supermarkt te vinden is. Paul: "Daarvan hebben we nagegaan: wat zit daar nou in en waar komt dat vandaan. En ik kan u vertellen dat in die ene enkele hamburger, waarvan je het batchnummer neemt en je gaat dan terug, het vlees zat van tien verschillende slachterijen."
Supermarkten moeten zich volgens Paul niet verschuilen achter certificaten en keurmerken. Die wapenen niet tegen fraude, zegt de NVWA-topman. "Daar ben ik heel simpel in: een certificaat is gewoon te koop. U wilt zich laten certificeren. Dan nodigt u drie bedrijven uit om een offerte te maken. U spreekt een dag af waarop bij u onderzoek wordt gedaan. U zorgt dat de boel op orde is en u heeft uw certificaat. Wat in een aantal gevallen ook gewoon goed is, maar wat in een aantal gevallen ook de ruimte geeft om buiten de afgesproken dagen andere dingen te doen." Er moeten volgens Paul onaangekondigde onderzoeken komen in combinatie met sancties.

Toch is Paul niet alleen negatief over de supermarktsector, volgens hem kunnen we trots zijn op de sector. "De NVWA heeft een redelijk vertrouwen, net als het Voedingscentrum en anderen." Maar de topman van de NVWA voegt daar wel gelijk aan toe: "Maar we moeten elkaar scherp houden. We moeten niet zelfgenoegzaam zijn. En ik denk dat het pad van de openbaarmaking, van de aanscherping van de kwaliteitssystemen en daar open en eerlijk over met elkaar omgaan, het te volgen pad is."

Laatste reacties

 • l coumans

  eindelijk eens een Man met ballen niks moeilijke woorden gewoon je eigen kapot schamen REtailers

 • geen boer

  We hebben nog nooit in de geschiedenis van de mensheid zo'n goed, gevarieerd en betaalbaar (in functie van inkomen) voedselpakket ter beschikking gehad.
  De 'keten' doet kennelijk ook iets goed.

 • l coumans

  zo praat en beleef je het dus ook als GEEN BOER

 • John*

  dat gerotzooi hebben de supers hard nodig om de prijzen te drukken, inkoper tegen handel:

  zie je wel dat het goedkoper kan dus jullie moeten ook mee zakken met de prijs....

  en zo komen we in een cirkel naar beneden en gaan we onze hoge standaard van kwaliteit uiteindelijk verliezen.


 • Ishtar

  Zeer goed stuk, en het zegt alles over de CBL.
  Die bewust dus niet kritsich genoeg zijn, en de consument niet in bescherming nemen.
  De klanten van de supermarkten dus.
  Alles voor geld en hun bonus......
  De kern is dus dat de CBL volledig faalt, volledig, en een schande is voor de samenleving.

 • podolski


  goed gesproken van Harry Paul.

   

 • Elevage

  Harry Paul for president!

 • Foxxy

  Dapper ,ruggegraat !!

  @2  idd, dat doet de supermarkt-branche ziekelijk goed !

  sinds 1983 gaat ipv 20% van modaal inkomen nog slechts 10% van modaal inkomen op aan levensmiddelen ,die in die jaren aan strengere milieu-kwaliteits-dierwelzijn-en voedselveiligheid voldoen !!

  tsjah , feitelijk gaat dat over de ruggen van de boeren !


 • Mozes

  @Foxxy, dat sind 1983 het deel van het modaal inkomen wat aan voedsel wordt besteed met de helft is gedaald komt doordat het aantal boeren met de helft is gedaald. 
  Hier kun je dus mooi aan zien dat boeren dmv prijsbeleid worden gedwongen tot steeds grootschaliger produceren om de koopkracht van de consument te verhogen. Tegelijk eist diezelfde consument dat boeren kleinschalig moeten produceren. De consument is dom of hij is een klootzak. 

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.