Home

Nieuws 1 reactie

Kazachstan stelt TRQ's vast

Astana – Kazachstan zal door toetreding tot de WTO zijn markt voor landbouwproducten verder openen. Het Centraal-Aziatische land gaat importquota met een verlaagd tarief (TRQ) instellen voor rundvlees en kippenvlees.

Kazachstan mag volgens de toetredingsvoorwaarden een importtarief van niet meer dan gemiddeld 7,6 procent hanteren voor de import van agrarische producten. Voor rundvlees wordt een TRQ ingesteld met een importtarief van 15 procent. Voor product dat buiten het quotum geleverd wordt, geldt een tarief van 40 procent. Bij kippenvlees zijn de percentages hetzelfde, maar geldt een minimum van 65 eurocent per kilo.

Exportsubsidies zijn voor Kazachstan voortaan illegaal en het land mag alleen minimumprijzen hanteren als dit geen verkapt protectionisme is.

Btw-voordelen voor binnenlandse producenten worden vóór 2018 uitgefaseerd. Kazachstan mag beperkt steun blijven verlenen aan de landbouw, ook als deze de handel verstoort. Het zogeheten 'de minimis'-niveau is vastgesteld op 8,5 procent van de waarde van de Kazachse landbouwproductie.

De toetreding van Kazachstan tot de WTO zal geen aardschok betekenen voor wereldhandelsstromen. Het land telt slechts 18 miljoen inwoners en een gemiddeld inkomen van $24.000 per hoofd van de bevolking. Omdat het land een douane-unie vormt met onder meer Rusland en Wit-Rusland was de toetreding wel ingewikkeld.

Eén reactie

  • Demeter Griend

    Zou Bertje een borrel met Poetin hebben gedronken 

Of registreer je om te kunnen reageren.