Home

Nieuws

Agriterra begeleidt Vietnamese filmploeg

Arnhem – Een Vietnamese televisieploeg heeft tussen 8 en 21 juni vier documentaires geschoten over de Nederlandse landbouw.

De journalisten keken naar de tuinbouw, varkenshouderij, melkveehouderij en de Nederlandse omgang met diergezondheid en dierenwelzijn. Het hele bezoek werd begeleid door de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Agriterra.

Agriterra

De Vietnamezen werken voor landbouwkanaal VTC16. De televisieploeg werkte nauw samen met Agriterra, dat Nederlandse bedrijven hielp selecteren en zorgde ervoor dat de betrokken partijen goed over elkaar gebriefd zijn. Men kwam bij Agriterra uit omdat de televisieploeg in december vorig jaar een training van Agriterra over belangenbehartiging in Vietnam bijwoonde.

Teamleidster Nguyen Mai Phuong legt uit waarom ze naar Nederland kwamen: "De documentaires die wij maken (-) zijn bedoeld om boeren in Vietnam kennis te laten maken met andere landbouwmodellen- en onderwerpen. Ons ministerie van landbouw vindt Nederland één van de landen die het hoogste niveau heeft qua landbouwontwikkeling. We hebben Nederland in vijf jaar al drie keer bezocht. Dat zegt wel wat."

Kennis

De televisieploeg heeft veel respect voor de kennis van de individuele boeren. Ze weten niet alleen alles over hun boerenvak, maar ook veel over beleid, management en gezondheid van hun dieren of planten. Daarnaast is de structuur heel duidelijk en overzichtelijk. Phuong vindt het ook opvallend dat de relaties tussen boeren, verwerkende of aanleverende bedrijven, hun belangenorganisaties en de overheid goed is

Kansen

Luc Groot van Agriterra organiseerde de reis. "Door hieraan mee te werken, wordt het bereik van ons werk groter en ook onze zichtbaarheid. Daarmee kunnen we nieuwe partners aan ons verbinden en meer resultaten halen." Groot ziet in Vietnam kansen voor Nederlandse ondernemers en denkt dat andersom veel Vietnamese boeren nog kunnen leren van de meer ontwikkelde Nederlandse landbouw.

Op de foto gerbera-teler Leen Weerheim van kwekerij De Zuidplas in Moerkapelle.

Of registreer je om te kunnen reageren.