Home

Nieuws 21 reacties

Te veel bestrijdingsmiddelen op 'superfoods'

Den Haag - Op gojibessen, chiazaad en quinoa zitten nog te vaak resten van bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit een steekproef van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Bij twaalf van de 52 onderzochte monsters, ofwel in 23 procent van de gevallen, werd een overschrijding van de norm geconstateerd. De aangetroffen restanten van gewasbeschermingsmiddelen waren echter zo klein dat ze geen risico voor de gezondheid vormen. Toch heeft de NVWA de betreffende leveranciers, waarvan de namen niet bekend zijn gemaakt, boetes uitgedeeld.

Aanleiding voor de steekproef is dat de NVWA vorig jaar een aantal meldingen van consumenten kreeg. Na het eten van gojibessen zouden zij hebben moeten overgeven of kregen ze diarree. Dit kan volgens de NVWA echter niet zijn veroorzaakt door de kleine hoeveelheden bestrijdingsmiddelen. Ook het 'superfood' quinoa kwam het afgelopen jaar negatief in de belangstelling. Daar werden resten van bestrijdingsmiddelen op aangetroffen terwijl het om biologische teelt zou gaan.

Gojibessen, chiazaad en quinoa worden in uiteenlopende gerechten gebruikt, zoals salades, fruitsapjes, soep en muesli.

De toezichthouder controleert steekproefsgewijs of groente en fruit voldoen aan de wettelijke norm, de zogeheten de Maximale Residu Limiet (MRL). Daarbij worden grote veiligheidsmarges in acht genomen.

Laatste reacties

 • agro1


  wat je van ver haalt is dikwijls verdacht. superfood: iets dat van ver komt, duur is en je bij mij exclusief kunt kopen. het woord 'oplichting' zal ik hier niet gebruiken, zeker niet in combinatie met de kreet 'bio'.

 • Elevage

  ongecontroleerde teelt.......................

 • Venstra

  Nieuwe rage, en maar zeuren over die Nederlandse boeren, maar wat van ver komt is lekker en word toch niet gecontroleerd.

 • juur


  Onze papegaaien hebben liever wat anders. Vlees hun geliefde gerecht.

 • Jaap39

  Ach dat hele biologische geneuzel? Één grote leugen. 
  We liegen elkaar een verhaal voor en als het ons uitkomt gaan we er ons naar gedragen. 

  Vroeger moeste we allemaal margarine gaan eten ipv roomboter. Vandaag zien we dat we jarenlang zijn voorgelogen door Unilever. Roomboter blijkt prima.

  Nu moeten we allemaal sojaschijters, veganisten, biologisch, eco of in bovenstaande geval kanarie pieten voer gaan eten met alle desastreuze gevolgen van dien. 

  Net als bijvoorbeeld in de vleessector gebeurt dient dehandelspartij gewoon genoemd te worden. Of is dit te schadelijk voor de eco bio vega volksverlakkerij?

 • A1967

  Jaap39, hebt u ook van de gojibessen gegeten? U lijkt een beetje in de war......

 • no-profile-image

  Laten we vooralsnog geen oordeel vormen en uiten, als we geen duidelijkheid kunnen weerleggen; laten wij gewoon en simpel zonder vooroordeel omzien naar feiten...
  Feit is op dit moment, dat de boerenakkers welke in directe relatie staan met als voorbeeld zaden afkomstig van behandelaars als Bayer, Monsanto en/of anderen en, dat duidelijk uitstralen door de aangebrachte opvallende kleur, deze akkers volkomen dood moeten worden gewaand althans... men ziet geen meeuw meer achter de ploeg. Dat is nu bij sommigen vijf jaren het geval, terwijl andere boeren dit dode euvel van verloren leven in de bodem al weer een jaar langer kennen.
  Ik kan me best voorstellen dat de wereld dichter bij haar einde staat, als wij ooit hebben kunnen denken dat dit het geval zou kunnen zijn...
  Ons tart op dit moment op zeer grove en destructieve wijze de energetische alsook daarnaast de moleculaire 'vergiftigingen'!

  Laten wij ophouden met grenzen bepalen voor alles en ieder dat de economische wereld het best past. Terug naar de 'NUL'-grens, dat is Voedselcreatie tegenover de huidige maagvulling.

 • Jaap39

  Zeer zeker niet #6. 

  Ik heb elke dag voldoende frisse lucht, normaal vezelrijke gangbaar voedsel, een waterbed, veel beweging en we lachen door de dag heen regelmatig. 

  Kortom, geen enkele reden mezelf om te scholen tot eco bio vega of sojapoepende activist!

 • Jaap39

  #7 

  Die insinuaties van u kloppen  van geen kant, u geeft alleen uw niet wetende stadse lezer een handvat om te kiezen voor uw bio vega soja producten. Ten onrechte gedacht dat dat beter is voor milieu etc. Hou toch op met die onzin. 

 • ae-ea

  # Jaap 39: Zo is het maar net.

 • koestal

  Je komt van dat spul aan de scheit,dus je slankt lekker af  !

 • koestal

  Net als die zalm uit Griekenland ,een paar jaar geleden .

 • somporn

  Aardappels en groente en fruit en vlees uit  NL is veiliger en beter  dan al die samengestelde producten met hun E nummers (lang leve de vegaburger)
  Beter een goede biefstuk met groente en aardappelen.

 • henk 60

  Heel dit verhaal gaat over niets. Ze zeggen niet wat er gevonden is en hoeveel. Wat de is de maximale toegestaane dossis op een produkt waar het middel wel op mag worden gebruikt?
  Als de superfood bijvoorbeeld in een aardappel cel heeft gestaan is het goed mogelijk dat je een kiemremmer vindt met de huidige techniek. Dat mag er niet opzitten dus ben je in overtreding ook al is het een miljoenste van wat er op een aardapel mag zitten. Je krijgt er nog geen bacterie ziek mee laat staan een mens. Let wel ik ben een gangbare akkerbouwer en niet echt voor bio of superfoods maar dergelijke berichten zijn niet goed voor de sector. We leveren top food voor een zeer schappelijke prijs. Pas dus de normen aan aan wat werkelijk schadelijk is. Dan heb je dit niet meer. 

 • Jaap39

  Indien u vindt #14 Henk dat de normen aangepast dienen te worden naar wat schadelijk is dan is de (onterechte) claim dat bio eco of vega gezond is helemaal nergens meer op gebaseerd. Als ie al ergens opgebaseerd was.....

 • henk 60

  bio of vega zit tussen je oren. Als er mensen zijn die er extra voor willen betalen prima. Maar volgens mij voegt het niets toe. Zijn we ziek dan nemen we toch ook mediceinen?

 • A1967

  Voor de duidelijkheid 96% van die geïmporteerd superfood heeft helemaal niets met bio te maken.

 • Jaap39

  Welnu A1967 #17,

  Er wordt wel degelijk vermeld in dit artikel over de quinoa dat daar bestrijdingsmiddelen op zijn gevonden terwijl het zeker wel over biologische teelt gaat. 

  Wel goed lezen he A1967, het gaat dus wel degelijk over biologische teelt. 

 • A1967

  Jaap39 het afgelopen jaar kwam quinoa negatief in beeld, daar betrof het biologische teelt, wel goed lezen.......

 • Jaap39

  Dat is toch ook wat ik aangeef....

 • Marcel v

  tis wel jammer dat al die gasten die biologisch eten niet weten wat ze deze planeet aandoen. Als iedereen biologisch zou eten was eer nu al een schrijnend voedseltekort !!

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.