Home

Nieuws 55 reacties

PvdA: opheldering over onderzoek veehouderij

Den Haag - De PvdA-fractie in de Tweede Kamer wil van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) opheldering over onderzoeken naar de relatie tussen veehouderijbedrijven en gezondheidsklachten van buurtbewoners.

Aanleiding is een publicatie van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) en het Institute for Risk Assessment Sciences (Iras). De onderzoekers concluderen dat mensen die zeggen last te hebben van stank ook meer gezondheidsklachten melden. Kamerleden Tjeerd van Dekken en Agnes Wolbert willen van de bewindslieden weten hoe de publicatie van Nivel en Iras stroken met een eerdere studie van de Gezondheidsraad. De PvdA-fractie vraagt of het mogelijk is op basis van de nu bekende studies afstandscriteria of andere normen te stellen, om gevolgen voor de volksgezondheid van veehouderijbedrijven te vermijden.

Laatste reacties

 • varkenshaasje

  Weer zo'n sugesstief onderzoek met een hoog stapel en roos gehalte , wat voor het politiek gewin weer eens opgeklopt moet worden door de linkse rakkers.
  de onderzoekers zeggen dat mensen die last hebben van stank ook meer gezondheidsklachten melden, dit zegt waarschijnlijk meer over de persoon en zijn psyche dan wat over zijn omgeving.
  het enigste misselijkmakende is dit rapport.

 • glaasje

  Wat een gezeur altijd over de veehouderij,  Je krijg gezondheids klachten van die natuur. Hooikoorts in het voorjaar, daarna begint de processierups, krijg je ook flinke uitslag van.. Dan in de zomer de wespen, vooral oppassen dat je niet gestoken wordt.  en woon je in een waterrijk gebied dan kun je ook nog eens flink last hebben van die muggen. en zo kan ik nog wel even doorgaan over al die natuurbeestjes 
  De natuur is mooi maar geeft ook  gezondheids klachten. Ik ben heel blij met die prachtige landbouw en veehouderij  in nederland. En daar wordt je volgens mij niet ziek van!!!!! Laat de tweede kamer eens trots zijn op de producten, wat de boeren maken in dit land.

 • Elevage

  varkenshaasje heeft gelijk, dit zegt meer over het zeikgehalte van de mensen dan over de veehouderij. Zijn vast dezelfde personen die altijd klagen over  het ophalen van het vuil, de wijkagent, de hondenoverlast, de bbq van de buren etc

 • niek brabant

  de kamerleden Tjeerd Dekken en Agnes Wolbert moeten leren lezen en nadenken. Als je nog niet snapt dat de klagers 40+, immigranten en hogeropgeleid zijn en met hun klachten niet naar de huisarts gaan zet dit mij in ieder geval aan het denken. hoe durf je dan toch over afstandscriteria of andere normen te praten. dan snap je er niets van en ben je in mijn ogen de tweedekamer niet waardig. Als jullie durven zou je het onderzoek moeten uitbreiden naar wonen in de stad om een werkelijk kader te geven aan wonen in de buurt van veehouderijen. maar ik durf te wedden dat je dat niet durft en doet.

 • anton1937

  Wanneer worden PvdA tweedekamerleden eens wat wijzer,en stellen zij niet meer van zulke suggestieve vragen??. Overigens het onnodig en onzinnige vragen stellen geldt ook voor de kamerleden van GL,PvdD,SP,D66 en de 50plus. Ik adviseer de ministeries eerst de zin van vragen stellen te beoordelen,voordat antwoord wordt gegeven.

 • podolski


  Het is idd raar dat een politieke partij zich hiermee bezig houdt en niet met het antibicoticagebruik in de veehouderij. De Nederlandse boer heeft zich wel aan strenge regels te houden, maar de over de grenzen zijn er veel minder regels of worden ze niet gehandhaafd. Terwijl dat vlees hier wel gewoon te koop is. Dat lijkt me een beter politiek issue.

   

   

 • Marco22

   'De onderzoekers concluderen dat mensen die zeggen last te hebben van stank ook meer gezondheidsklachten melden.' 
  Das toch simpel dat benne zeur mensen die sowieso al niet lekker in hun vel zitten. En overal over klagen. Krijgen ze zo'n vragenlijst van een onderzoeksbureau, gaan ze helemaal los simpel. Deze mensen kun je nog meer in de stad vinden. Maarja, daar zijn geen veehouderijen om de nek om te draaien.

 • william1


  En geur klachten in de stad , Onlangs op de tribune van de 2e kamer gezeten en kreeg daar te horen dat stads mensen 4 jaar korter leven.

  Men stelde de vraag of de stads mensen 4 jaar vroeger mocht stoppen met werken.

  Snap je het nog in Den Haag

 • Mozes


  Wat mij vooral opvalt is dat dit onderzoek vrijwel gelijktijdig gepresenteerd wordt met een ander onderzoek van oa het RIVM. In het onderzoek van het RIVM werd geconstateerd dat longziektes in de buurt van veebedrijven minder voorkomen dan bij mensen die niet in de buurt van veebedrijven wonen. Blijkbaar is het onderzoek van Nivel en Iras bedoelt om de aandacht af te leiden van het onderzoek van het RIVM. De PvdA fractie werkt hier aan mee door wel vragen te stellen over het wetenschappelijk weinig betrouwbare onderzoek van Nivel en Iras en geen vragen te stellen over het onderzoek van het RIVM. 

 • Burnetti

  En binnenkort komen ook de uitkomsten van VGO onder 13.000 Brabantse inwoners over veehouderij en volksgezondheid uit.

  Het academische werkplaats onderzoek in samenwerking met het RIVM en de GGD Hart Voor Brabant laat zien dat er veel meer geurgehinderden rond veehouderijen zijn dan volgens de wankelende wet WVG berekend wordt.

  Meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat oude aannames moeten worden bijgesteld en bestaande wetten zijn achterhaald.

 • J@gertje

  Laten die azijnpissers die 'last' hebben van de veehouderijen alstublieft terug gaan naar de grote stad. 

 • remi123

  Het wordt tijd voor oorlog. Dan praten de mensen wel weer andersom. Zijn we weer trots op de boeren. Nederland slaat door en we gaan uiteindelijk met zijn allen kapot aan depressies, luxe problemen en in de complete waanzin en onwerkelijke gedachtegoed, verre van realiteit, 'niet meer normale' gedrag en houding. De mensen hebben niet meer door hoe ook alweer begon. Juist voedsel verbouwden we vroeger allemaal. Hoe kan je je eigen voedselvoorziening zo dwars zitten? De overgebleven boeren zijn de goden die op handen gedragen moeten worden. Zij zijn de enigen die beseffen dat ze de wereldbevolking moeten voeden, ook in 2050. De mens maakt zichzelf kapot.

 • Marco22

  Juist Remi 123, bestaansrecht van pvdd en wakkerdier en aanverwanten geeft aan dat mensen (en dieren) het hier heel goed hebben. Zou Marianne Thieme haar verhaal gaan houden in een gemiddeld 3e wereldland zou ze direkt voor gek worden verklaard.En zelfs geen hond naar haar wil luisteren. Sterker nog in het gevang gegooid worden of nog erger onverdoofd aan haar eind worden gebracht.
  Welvaartziekte..................

 • remi123

  Denk aan Syrië, Oekraïne en zelfs landen als polen, oost Duitsland, Roemenië. Daar zitten mensen die maar wat graag een boerderij in de buurt hebben zodat ze werk en voedsel hebben. Hier in Nederland moet het allemaal weer weg, want het stinkt. Complete waanzin. Als je het zo bekijkt zijn de linkse partijen met een heel slecht sociaal beleid bezig. Ze graven uiteindelijk hun eigen graf.

 • Burnetti

  Niek Brabander #4: onderzoek in de stad gebeurd gewoon regulier eens per 4 jaar al decennia lang. Wanneer het je zou interesseren zou je hiervan op de hoogte zijn.
  Geen veehouder interesseert zich openlijk voor volksgezondheid. Omzet en productie daar gaat het om.

 • J@gertje

  Tsja Burnetti, zonder omzet en productie geen boeren meer.
  En dan kun jij door honger gedreven, net als de mensen in de tweede wereldoorlog, op een fiets zonder banden vanuit de grote stad komen schooien om een paar aardappelen en een stuk spek.
  Is dat wat je zo graag wilt? 

 • Burnetti

  J@gertje: ik woon waar jij werkt.
  Wanneer alles wijkt voor omzet krijg je problemen zoals tijdens Q-koorts 2006-2010.
  Triest dat volgens jou respect voor boeren pas weerkomt tijdens oorlog. Ik heb het al.

 • J@gertje

  Burnetti, nou moet je de dingen niet gaan verdraaien.
  Want daar zijn lui als jij altijd heel goed in, dat was me al langer bekend.
  Dat jij woont waar ik werk (en waar ik woon) was me ook al langer bekend.
  Net zo bekend is me dat je geen boer bent en je daarom de agrarische tak constant af loopt te zeiken.

  Maar Burnetti, ook jij moet nog steeds van van diezelfde boeren vreten.
  En respect voor de boer is bij jou, nadat je de tafel na het eten afgeruimd hebt, heel ver te zoeken.
  Als de schappen van de supermarkt maar eens leeg raken of de voedselprijzen omhoog schieten dan piep je wel anders.

  Van zo'n buurman burger als jij, die in het buitengebeid woont, moet je het maar hebben.
  Zeker als hij ook eens last heeft van een landlevensydroom'. 

  Wat de Q koorts betreft: dat had helemaal niet zo ver uit de hand hoeven te lopen, als Gerda verburg maar eerder naar de geitenhouders en het RIVM had geluisterd.
  Daar kun je de geitenhouders de schuld niet van geven.
  En geloof me, ik weet waar ik over praat.

  Het verbaasd me wel dat je voor het gemak de vogelgriep ook niet even aanhaalt

 • bankivahoen


  Remi123 #12 , je stelling in je eerste zin is veel dichterbij als velen denken. Het is 1 voor 12 , kijk wat er in Leeuwarden is gestationeerd en op meerdere plekken in de EU. Dit is sinds '45 niet meer voorgekomen. Aan de andere kant van het oude ijzeren gordijn gebeurt hetzelfde alleen in grotere mate. 1=1 is 2 !

  Binnenkort zal er de behoefte  waarschijnlijk niet meer zijn om een gecombineerde opgave te doen ! Schappen in de supers zijn sneller leeg als iedereen denkt. Fijnstof zal er voldoende vrijkomen zonder de gedachte van een luchtwasser.

 • Burnetti

  '...Wat de Q koorts betreft: dat had helemaal niet zo ver uit de hand hoeven te lopen, als Gerda verburg maar eerder naar de geitenhouders en het RIVM had geluisterd.
  Daar kun je de geitenhouders de schuld niet van geven.
  En geloof me, ik weet waar ik over praat...'

  Daar sla je de spijker op z'n kop! Kun je de rol van de GD ook even samenvatten voor wie het niet weet?

 • Mozes

  De rol van de GD kan eenvoudig worden samengevat met de woorden: juridische beperkingen. 

 • Burnetti

  @ Mozes: dus volksgezondheid verlies van recht? Dat is een geheel nieuwe uitleg. Dank je hiervoor.

 • J@gertje

  Burnetti schreef: <em>Kun je de rol van de GD ook even samenvatten voor wie het niet weet?
  </em>
  Alles is met een beetje moeite op internet te vinden.
  Dat moet voor jou geen probleem zijn, toch? 


 • Burnetti

  @mozes: ik zie een parallel met het verzwijgen van het vliegrisico in Oekraïens luchtruim dat vandaag uitkomt. Belangen. 298 doden! Juridische beperkingen of politiek?

 • DJ-D

  Roken is ook slecht. Maar overheid heeft accijnzen nodig. 

 • Burnetti

  Roken is net als alcoholgebruik en hardrijden een zelfgekozen risico. Een zoonose niet. Misschien uitgezonderd een jager met Tularemie.

 • DJ-D

  Meeroken en verongelukken door een dronkaard of hardrijder is geen zelfgekozen risico.
  Op het platteland gaan wonen is wel een zelfgekozen 'risico' nemen. Je hebt de keuze. 

 • Burnetti

  De 'toeristen' die in Brabant Q-koorts opliepen hebben hiervoor niet gekozen.
  De 40.000 Q-koortsbesmetten ook niet.

 • J@gertje

  Burnetti, gaan wonen in het buitegebied is ook een zelfgenomen 'risico'.
  De kans dat je in de stad ziek wordt van het fors toegenomen fijnstof dat sinds het gebruik van de catalisator in 'schone' auto's verplicht is gesteld is vele malen groter dan het oplopen van tularemie.


 • DJ-D

  Ik weet zeker dat niemand belang heeft bij of met  Q-koorts. Dat is nogal logisch.

 • J@gertje

  Ik zie de eerste import Westerlingen in de jaren zeventig hier in de Achterhoek nog zo komen.
  Voor heel veel geld kochten ze een oud idyllisch (lees krakkemikkig) boerderijtje waar schimmel en houtworm hoogtij vierden.
  De planning voor de verbouwing werd net als het budget van één naar vier jaar bijgesteld, want ze hadden toch een groter bouval gekocht dan ze gedacht hadden.
  Ieder weekend werd er verbouwd, geboord, getimmerd, gezaagd en gemetseld.
  Totdat hun droomhuisje vier jaar later eindelijk klaar was.

  Kippetjes, een paardje en een paar schaapjes werden aangeschaft en de plaatselijke smid had weer aftrek voor zijn oude afgedankte trekkertjes en zijn oude PZ strela's die al jaren op de werf stonden.
  Het landleven gevoel was immers pas helemaal compleet als jezelf een beetje hooien kon voor je eigen 'veestapel'. 
  Dit natuurlijk met de Franse slag want ze kwamen hier namelijk wonen voor de rust en de ruimte (ook al was die ruimte dan van iemand anders)


 • J@gertje

  Maar al snel bleek dat er ook nog gewerkt werd in de mooie Achterhoek.
  De boer liet voor zes uur s'morgens zijn trekker draaien, begon vroeg met melken en werkte in de zomer tot s'avonds laat op het land.
  Dat de boerenzoon s'avonds nog even met zijn crossmotor over het land jakkerde was helemaal uit den boze.
  Tot ovemaat van ramp trok de boer zijn gierkar ook nog open als jij s'avonds met je vrouw en kinderen op de verranda van een glas wijn zat te genieten.
  Ze gingen klagen dat het stonk en dat het lawaa niet te harden was, maar dat hielp niet voldoende.
  Nu gaan ze klagen dat ze ziek worden van al dat boerenwerk om hun heen.
  Door de veel te grote investering in hun droomhuisje en de dalende huizenprijzen is hun droomhuisje nu een blok aan hun been geworden.
  En het eens zo mooie landlevengevoel is geworden tot een landlevensyndroom.  

 • Burnetti

  Beste J@gertje, mijn ervaring is dat er in de Achterhoek nauwelijks over de boeren wordt geklaagd. Er is een kleine actiegroep die met oneigenlijke argumenten de agrariërs dwars zit. Deze draait voornamelijk dankzij 1 man, R.K. Dit klubje maakt lukraak bezwaar tegen canailles en nog wat op het platteland.
  heb er met veel plezier en zonder overlast gewoond. Herken je verhaal totaal niet.
  q-koorts was en is daar zeldzaam. Dat is een zuid-Gelders, Brabants en Limbugs probleem. Q-koorts bij mensen in de Achterhoek hebben ze daar opgelopen en niet in de Achterhoek.

 • Burnetti

  De RvS zaken in de Achterhoek werden voor een belangrijk deel aangejaagd door concurerende agrariërs en lagere overheden.

 • J@gertje

  Burnetti, waarom wil je mij opnieuw woorden in mijn mond leggen die ik niet gezegd heb?
  Ik heb met geen woord gerept over bezwaarmakerij van milieuclubjes en / of lagere overheden.
  Concurerende agrariërs hebben we hier niet/nooit gehad, waarom zouden ze?
  Dit zelfde geldt voor de Q koorts.
  Mijn buurman is geitenhouder, hij is gelukkig gespraard gebleven voor een besmetting op zijn bedrijf, maar tijdens de Q koorts uitbraak leefde de hele buurt met hem mee i.p.v. hem af te zeiken.
  Het ging in mijn verhaal over de import Westerling die komende uit de grote stad de lokale bewoners van het buitengebied wel even naar hun hand zou zetten.
  Nee Burnettie, boeren buren lopen niet op elkaar af te geven maar staan hier voor elkaar klaar terwijl het grootste gedeelte van de import buiten de boot valt. 
  En dat hebben de meesten aan zichzelf te danken.
  Als je hier ziek wordt ligt dat eerder aan de uitstoot van de verbrandings oven in Duiven dan aan de boerenbedrijven.
  Het dioxine schandaal ligt hier nog vers in ons geheugen. 

 • no-profile-image

  @15 Wat een hypocriete reactie. In een ander topic geef je toe dat de fijnstof in de stad en langs drukke wegen ziekmakender is. Maar je kunt daar volgens jou niets aan doen! wie maakt zich hier dan niet druk om volksgezondheid? Je wilt maar een heel klein deel van het probleem aanpakken. Dat is dus gewoon slap. ik heb maar een vraag voor jou. Is het gezonder om in de stad te wonen of langs een veehouderij. graag kort antwoord (ik zit niet te wachten op weer die omzeilingen) stad of veehouderij.

 • niek brabant

  @ 36 is van mij. ging iets mis

 • somporn

  Jagertje,Stadsen denken heel anders<ikke ikke en de rest kan stikken.
  Mensen uit het oosten die weten nog wat noabers zijn en noabersplicht is,dat hebben stadsen nooit geleerd,die denken gewoon dat ze die domme boeren wel met hun grote bek even op de plek kunnen zetten.
  Hier zijn ze niet dat ze direct het achterste van hun tong laten zien,totdat ze echt te ver gaan,en dan zijn de boeren onbeschoft.(omdat ze dan ook eens de stadsen de waarheid vertellen)
  De echte achterhoekers en twenten zijn ook niet tegen de boeren,alleen de import zit ze dwars.

 • J@gertje

  Zo is het Somporn.

 • Burnetti

  Jaarlijks sterven 14.000 mensen door blootstelling aan luchtverontreiniging grootdeels van verkeer en industrie. Vele malen ongezonder dan veehouderij. Duidelijk.

 • niek brabant

  @40 Doe daar dan iets aan en als je er niets aan kunt doen pas dan je mening ook hier aan met de gedachte dat er vele ergere dingen gebeuren. ik zeg niet dat er niets moet gebeuren. Maar men praat slecht over veehouderij terwijl men niets aan veel grotere volksgezondheids problemen wil doen. Als je bewust kiest om daar niets aan te doen, hou dan ook je mond over de veehouderij. Dit is aan de politiek gericht, vandaar reactie nr 4.

 • Burnetti

  Beste Niek. Waaruit concludeer je dat ik niets doe aan verkeersgerelateerde luchtverontreiniging? Het tegendeel is waar en dat had je kunnen lezen.
  Een forum waar je deelnemers dwingt de mond te houden werkt niet. Wil je democratie en inspraak verbieden?

  Q-koorts uit de geitenhouderij heeft tussen 2006 en 2010 40.000 besmettingen opgeleverd. Dit is een (lastig) volksgezondheidsprobleem maar in de toekomst te voorkomen met beleidsaanpassingen. Bijvoorbeeld wettelijk verplichten van vaccinatie van geiten. Nu is het een tijdelijke maatregel die jaarlijks wordt geevalueerd. Daarnaast moet ook geitenmestbeleid in de wet worden geregeld.
  In de wet dieren!

  Geurproblemen in Nederland worden genegeerd. In concentratiegebieden zijn ernstige gezondheidsproblemen door hoge geurbelasting.

  Ik ben het met je eens dat de politiek de problemen moet aanpakken.
  In de tijd van 'Gladde Gerda' zijn er op LNV. grote fouten gemaakt door weg te kijken.
  Wat blijft is haar erfenis. Hier moeten we van leren en niet negeren.
  Wet dieren!

 • no-profile-image

  @42 Ik concludeer dat doordat je dat zelf geschreven hebt, aan verkeersgerelateerde fijnstof is niets te doen zelfs europees niet.

  Goed lezen zeg je, doe dat dan ook. Ik dwing je niet de mond te houden. Ik vraag je alleen met gepaste stem te spreken.

  Geurproblemen, alleen bij hogeropgeleide. ja daag!

  Ik wil er best wat mee doen, maar wel in proporties. En niet weer regels in zware investeringen voor bv ammoniak wat later uit onderzoek blijkt zinloos te zijn.

 • koestal

  haal het voedsel maar van verre,nog meer klachten

 • heide01

  Alle bovenstaande reacties geven aan hoe de luxe van genoeg velen naar het hoofd is gestegen. Als je ziek bent heb je maar een wens dat is gezond worden.
  Als je honger hebt, maar een wens en dat is te eten hebben. 
  Honger maakt rauwe bonen zoet.
  De nieuwe verdragen maken dat het succes van ons grote Europese project van en voor vergoenig dichterbij komen nl. Rauwe bonen weer lekker zoet laten smaken!!!!!!!!!!!

 • koestal

  ook gezondheidsklachten bij mensen die langs snelwegen of in drukke stadswijken of bij Schiphol wonen,ze hebben een half jaar korter te leven,maar daar hoor je nauwlijks wat over,boeren daar moeten ze tegen aantrappen

 • koestal

  Ze waarschuwen nu al voor een explosieve toename van tekenbeten in de natuur,door een tekenbeet kan het zenuwstelsel aangetast worden,klachten kun je indienen bij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Puur de natuur.

 • koestal

  Hoeveel stress hebben mensen ,die in aardbevingsgebieden in Groningen ? Kamp moet door de Raad van State tot orde worden geroepen,De mensen in die gebieden moete zelf met bewijslast van schade  komen,wat helemaal niet zo gemakkelijk is. De NAM lacht als je met een schadeclaim komt, en probeert je met een kluitje in het riet te sturen

 • juur


  ONlangs vragen in het ziekenhuis bij opname over dierenziekten  o.a  MRSA bacterie en afstand  wonen tot dierverblijven wordt nu allemaal geregisteerd

 • juur


  Er zijn nog van die  onbenullen in de veehouderij die een woning bouwen op een afstand van 20 meter bij de grootste  stallen  of net andersom. Of die er een ander mee opwillen zadelen. DIT toestaan door gemeenten is laakbaar handelen.

 • J@gertje

  Juur, er is toch niemand die jou verplicht om in het buitengebied te gaan wonen.
  In de stad is véél meer woonruimte.

 • Broes


  Hoe komt het toch dat steeds meer boerderijen en woningen in sommige delen van het platteland in Nederland zo lang te koop staan? Wordt er te veel voor gevraagd of willen steeds minder mensen daar nog wonen?

 • ohzo

  Weet je wat het opknappen van zo'n boerderijtje kost Broes? 

 • agro1


  klier niet over voedselproductie, er zijn ereldwijd enorme overschotten aan vanalles. 15% minder bieten, wat komt daar weer niet voor onverkoopbaars van. door het rijkswurgbeleid zijn er sporadisch opvolgers, dus veel overtollig agrarisch vastgoed. aan de straatstenen niet kwijt te raken, dus.

Laad alle reacties (51)

Of registreer je om te kunnen reageren.