Home

Nieuws 3 reacties

Lage maisprijs raakt Monsanto

St. Louis – Monsanto heeft het afgelopen kwartaal $1,48 miljard (€1,36 miljard) winst geboekt, 13 procent minder dan een jaar eerder.

De Amerikaanse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen zag de omzet 11 procent dalen tot $5,2 miljard (€4,8 miljard). De dalingen hangen volgens topman Hugh Grant onder meer samen met een lagere graanprijs; het gevolg van twee opeenvolgende grote maisoogsten.
De graanvoorraden zijn bovendien ruim. Goedkoper graan betekent volgens de Schot dat 'boeren hun potloden slijpen' en hun productiekosten overal proberen te verlagen, om toch nog wat te kunnen verdienen. De afzet van maiszaad en licenties voor planteigenschappen, daalde 15 procent. Verbetering lijkt moeilijk, want het Amerikaanse landbouwministerie meldde nog deze week dat het maisareaal dit jaar voor het derde jaar op rij daalt.
De verkoop van sojazaad en –licenties nam 7,7 procent toe. De groei is deels gevolg van het succes van Intacta-zaad. Het Intacta-areaal vervijfvoudigde in 2015 en zal volgens Monsanto volgend jaar verdubbelen. In Latijns Amerika, groeit het Intacta-areaal tot 12 miljoen hectare. Intacta is een sojavariant waarbij de plant zelf een insecticide aanmaakt en bovendien bestand is tegen Roundup-glyfosaat, een populaire onkruidverdelger.
De totale afzet van zaden en licenties is 10 procent gedaald tot omgerekend €3,85 miljard. Mais is goed voor 70 procent van de omzet, soja voor ongeveer een kwart terwijl het overige bestaat uit verkopen van katoenzaad en groentezaden. Deze categorieën verloren het afgelopen kwartaal veel omzet. Monsanto verwacht veel van een nieuwe sojavariant die volgend jaar wordt gelanceerd in de VS. Deze variant, Roundup Ready 2Xtend, is bestand tegen toepassing van twee soorten onkruidverdelgers.
Monsanto verkocht voor omgerekend €941 miljoen aan gewasbeschermingsmiddelen, zo'n 10 procent minder. Het betreft voor het grootste deel glyfosaat. Grant noemde in de persconferentie de recente conclusie van de Wereldgezondheidsorganisatie dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is 'junk science'. Hij benadrukt dat het product al veertig jaar door regulerende instanties wordt beoordeeld. De conclusie, die Monsanto nu aanvecht, zal volgens Grant evenwel geen impact hebben op de verkopen van glyfosaat.
Ten slotte verwacht Monsanto dat de winst over het hele jaar aan de lage kant van eerdere voorspellingen zal blijven. Dat komt ook door de verzwakking van veel munten tegenover de dollar, die maakt dat omzet buiten de VS omgerekend in dollars kleiner uitpakt.

Laatste reacties

 • agratax2

  Round Up is 40 jaar niet kanker verwekkend geweest volgens Monsanto. Misschien moeten we zeggen dat er nog nooit zoveel Round Up is gebruikt als de laatste 20 jaar na de grootschalige introductie van RR en daar komt bij dat het vroeger niet op het consumptie gewas werd toegepast, maar er voor of er na. Zou dit misschien tot verdachte kanker gevallen hebben geleid, waardoor er nu gericht onderzoek wordt gedaan? De onderzoeken als junk sience bestempelen, vind ik een erg goedkope manier om jezelf te verdedigen en schept bij mij argwaan..

 • Jan Cees Bron


  Agratax, dat zou zomaar kunnen. Ik denk dat Monsanto en andere producenten van glyfosaat zichzelf niet verzetten tegen de gedachte dat er kankerverwekkende stoffen in glyfosaat kunnen zitten, maar wel tegen de conclusie dat bij een normale toepassing sprake is van een onaanvaardbaar risico.
  Syngenta beklaagde zich laatst dat in de EU wordt tegenwoordig minder naar het risico bij toepassing wordt gekeken en meer naar de aanwezigheid van een gevaarlijke stof op zichzelf. Hun tweede man, Jon Parr, vergeleek het onlangs met wijn.

  Op zichzelf kankerverwekkend maar je mag het wel drinken, omdat bij normaal gebruik geen sprake is van een serieus risico. Wijn zou met de huidige regels als gewasbescherming niet worden toegelaten.

 • gerjan slingenbergh

  @Jan Cees Bron  De multinationals hebben het goed met ons voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.