Home

Nieuws 22 reacties

Boeren krijgen uitstel Gecombineerde Opgave

Brussel - Boeren krijgen een maand extra de tijd om de Gecombineerde Opgave voor het Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) in te dienen.

De uiterste datum voor Nederland is verschoven van 15 mei naar 15 juni. De Europese lidstaten hebben unaniem voor uitstel gestemd voor de termijn van de Gecombineerde Opgave. Het comité van Directe Betalingen stemden donderdag over het voorstel van Eurocommissaris Phil Hogan om de termijn waarop boeren hun gegevens kunnen indienen voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te verlengen. Aanleiding hiervoor is dat veel landen problemen verwachten bij het indienen, omdat dit jaar voor het eerst wordt gewerkt volgens het nieuwe GLB.

Vijftien lidstaten hebben aangegeven gebruik te maken van de mogelijkheid tot uitstel. Nederland is daar een van. Daarnaast hebben ook België (Wallonië), Bulgarije, Tsjechië, Ierland, Italië, Malta, Frankrijk, Kroatië, Spanje, Oostenrijk, Polen, Griekenland, het Verenigd Koninkrijk en Roemenië aangegeven gebruik te willen maken van de uitstel. "De meeste landen kiezen voor uitstel tot 15 juni, maar enkele landen kiezen een andere datum", aldus een woordvoerder van de Europese Commissie. 
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil het uitstel ook voor Nederland mogelijk maken. Ze wijst er wel op dat uitstel van de inleverdatum doorwerkt in de gehele afhandeling van het GLB, inclusief de betalingen. De betalingen zullen hierdoor ook later plaatsvinden. "Wel zal het zo zijn dat hoe eerder de ondernemers hun aanvraag volledig hebben ingediend, hoe eerder uitbetaling kan plaatsvinden."

Bij een verlenging van de openstelling van de meitelling tot 15 juni moet Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) enkele onderhoudsmomenten in het systeem inlassen waardoor het systeem tijdelijk niet beschikbaar is.
Veel boeren blijken dit jaar te wachten met het invullen van de Gecombineerde Opgave. Tot vorige week hadden 3.500 relaties de gegevens ingediend, aldus RVO.nl, dat is 4 procent van het totaal. In de jaren vulde ongeveer 15 procent van de boeren de meitelling al in de eerste twee weken van april in. De trage start kan komen doordat dit jaar voor het eerst de opgave van percelen los staat van de Gecombineerde Opgave.

Laatste reacties

 • koestal

  Wat een souplesse van die ambtelijke instanties ! ze hebben anders altijd haast ,maar nemen zelf altijd overal de tijd voor

 • Schaapje

  Uitstel van indiening zal er toe lijden dat de uitbetaling ook wordt opgeschort. 

 • gerardb

  Nu maar 4% tov anders 15% komt doordat men niet allerlei fratsen als satlindeling enz. wil invullen/ daar geen tijd voor heeft.

 • ome ben

  Nog meer gegevens, invullen, nog meer kruisjes en vinkjes plaatsen. Weer je percelen aanpassen. Nu ook staldagenen andere onzin invullen invullen.
  Wanneer zullen ze ons daar mee om de oren gaan slaan?
  En dat allemaal in de tijd van het jaar als iedereen druk is.
  Nu mogen we wachten tot 15 juni met de laatse gegevens. Weet nu al dat er nog mensen te laat zullen zijn met inleveren.
  Toch knap dat ze de simpele invul  formulieren uit de jaren 80 zo moeilijk kunnen maken.

 • Martinet

  In Vlaanderen moest het spul vorige week woensdag al binnen zijn.
  Geen pardon.  Ze lopen daarmee maanden voorop op de rest van Europa. Ze hebben daar nu zoveel verschillende pakketten die je al of niet kunt combineren dat alleen veevoederleveranciers het nog kunnen invullen.

 • g.g


  inderdaad schaapje LIJDEN !!

 • Elevage

  ambtenaren aan het werk houden! 

 • Koen Franken


  Ben je verplicht om dit in te vullen ??

 • W Geverink

  Als je zelfstandig ondernemer bent ben je volgens mij niks verplicht Arie. 

 • LUCTOR


  Ondanks de lage rente stand wil ik mijn inkomen ruilen tegenover de extra rente opbrengst die er gemaakt wordt want het uitbetalen wordt ook uitgesteld.

  Wie is de gelukkige?

 • PetervanKempen


  Verbijsterend dat anno 2015 een hele sector door dit soort pennelikkerij weken binnen moet blijven om hordes ambtenaren nog meer zinloze details te geven om te laten verwerken. EU wordt Bananen republiek. Nederland zakt terug in het moeras van de paarse krokodillen ondanks de herhaalde beloftes regelgeving te vereenvoudigen.

  Sterke allemaal!

 • agro1


  ja, de administratieve verlichting kost veeeel tijd. gelukkig is gedegen ambtenarijadministratie een passie van me, mij hoor je niet klagen.

 • Alex63


  Nee, boeren wachten niet met de opgave, het programma is er niet voor klaar! Ik heb 2 problemen liggen vanaf 2 april en nu gisteren kreeg ik als oplossing dat de opgave later binnen moest zijn en dat er aan de problemen gewerkt werd?! Kijk ze moeten eerlijk zijn die politici en als ik dan nu lees dat later opgave ook later uitbetaling gaat worden, dan gaan mijn haren overeind want aan wie ligt het? Juist aan hun en ik vind het erg kleinzielig om dan nu zo'n reactie te plaatsen alsof weer de boer de schuldige is. Waarom toch altijd de zaak zo verdraaien.

 • gjcamps

  De vertraging komt ook door de voorjaarswerkzaamheden die dit jaar later zijn vanwege de koude en natte Maart. Je moet de uren tellen die je er mee bezig bent, dan heb je per uur meer dan wanneer je op de trekker werkt.

 • Alex63


  Ik ben 1 april, tevroeg want het was nog niet te openen, begonnen in de loop van de regenachtige dag. Ik liep al meteen tegen een probleem aan, gebeld, ja dat werd onderkent daar werd naar een oplossing gewerkt. Prima, ik kon toen nog verder maar nu loop ik vast moet ergens ja op zeggen gewoon omdat het ja is maar vervolgens loopt het vast en kan ik niet verder en das dus al vanaf 2 april, er wordt aan beide oplossingen gewerkt maar de tijd tikt door en ondertussen 26 april en de situatie is nog steeds hetzelfde, dan ligt het toch niet aan deze boer!!! Het zal wel niet zo eenvoudig op te lossen zijn hoor, maar het gaat mij dan tever om te stellen dat boeren wachten met opgave en vind het niet kunnen dat ze stellen latere opgave heeft gevolgen voor uitkering! Het houdt een hele baterij aan mensen in het werk, misschien moeten we door eenvoudiger te maken 2 vliegen in 1 klap slaan, een enorme bezuiniging en voor de boer in kwestie maar daar geven ze niks om, wordt het makkelijker en dus minder fouten. Maar ja heb de indruk dat juist dat niet de bedoeling is.

 • aardappelboer

  Wat een zooitje, heb al paar keer percelen willen aanpassen omdat we veel grond ruilen, of programma loopt vast of je wordt eruit geknikkerd en weer een paar uur voor niks in mijn vrije avond bezig geweest, ben er al helemaal flauw van om nog een keer weer te moeten beginnen maar ja je hebt ja geen keus.

 • J Glas

  ..

 • J Glas

  Je kan ook nog gewoon de gecombineerde opgave op papier insturen.

 • gjcamps


  Nee Glas, alles digitaal met een Elogin en kvk nummer. Anders moeten ze zelf alles intypen, dit laten ze liever de boeren zelf doen.

 • fvdboomen1


  Gewoon allemaal een rekening sturen voor verloren uren wegens een wanprestatie van RVO  a 100 euro /uur het moet aan te tonen zijn dat ze niet aan de wettelijke verplichting voldoen om de opgave vanaf 1 april electronisch in te kunnen dienen.En anders draai je het om hun moeten maar aantonen dat het wel kan,er is geen ambtenaar die uren voor niks werkt dus hoeven jullie dat ook niet toch.Gelijke rechten voor iedereen [nu nog een rechter vinden die je gelijk wil geven] succes ermee.

 • Maxxum 3

  Een rekening sturen naar RVO wegens wanprestatie gaat niet lukken, omdat je niet verplicht bent om de gecombineerde opgave en landbouwtelling digitaal te doen.
  Als je RVO telefonisch vraagt om de papieren versie van de gecombineerde opgave en meitelling, dan krijg je deze na 5 werkdagen thuisgestuurd.
  Dan kun je ze invullen en terugsturen, en heb je geen gedoe met inlog codes en wachtwoorden.

 • Zandboertje

  Ik herken me niet in alle problemen. Ben drie uurtjes bezig geweest voor het bedrijf met 20 percelen en vond juist dat er weinig vragen waren. Heb geen dieren. Qua oppervlaktes klopte het en dit keer wederom mijn best betaalde uren van het hele seizoen.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.