Home

Nieuws 2 reacties

Waterschap Roer en Overmaas kondigt extra controles aan

Sittard - Waterschap Roer en Overmaas gaat de komende maanden de naleving van de teelt-, spuit- en mestvrije zone langs beken controleren. Medewerkers van het waterschap controleren dan 200 kilometer beken in Zuid- en Midden-Limburg vanuit de lucht. Zij spotten vanuit de helikopter verdachte plekken en gaan vervolgens op de grond op nader onderzoek uit.

Van de 200 kilometer beken grenst ongeveer 115 kilometer aan landbouwgrond, 40 kilometer aan natuur en 44 kilometer aan overige grond. Langs natuurlijke beken geldt een teelt- en mestvrije zone van 5 meter. Voorbeelden hiervan zijn de Rode Beek, de Roer, de Vlootbeek en Vulensbeek, de Pepinusbeek, Keutelbeek, Kingbeek, Gulp, Geul en de Worm. De maatregelen zijn bedoeld om te zorgen dat er geen giftige stoffen in het oppervlaktewater terechtkomen die schadelijk zijn voor de waterkwaliteit en het leven in en aan het water.

De teelt- en mestvrije zone geldt over een breedte van 5 meter vanaf de insteek van de beek. De insteek is de plaats waar het maaiveld overgaat in het talud van de beek. In 2014 heeft het waterschap 1 overtreding geconstateerd naar aanleiding van de controle van de 5-meterzones. Tegen de overtreder is proces-verbaal opgemaakt.

Laatste reacties

  • Bloemestein


    Gruwelijk, tienduizenden euri uitgegeven aan controles, en wel  één overtreding.

  • gjh

    ongelooflijk komen er weer van die sukkels op de dam die niets kunnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.