Home

Nieuws 19 reacties

Vraagtekens over noodzaak verzamelen stalgegevens

Den Haag - VVD en CDA in de Tweede Kamer willen uitleg over de verplichte stalregistratie, waarover veehouders de overheid moeten informeren via de Landbouwtelling.

In de Landbouwtelling van dit jaar is een extra vraag gesteld over de stalbezetting. Die gegevens zijn nodig voor het stikstofbeleid (Programmatische Aanpak Stikstof). Er is ook zorg over wat er met de gegevens gebeurt.

CDA en VVD zien de registratieplicht als een lastenverzwaring, zowel voor de boer als voor de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Andere partijen hebben geen bezwaar tegen de registratieplicht.

CDA-woordvoerder Jaco Geurts zegt verbaasd te zijn over de vragen die via de Landbouwtelling worden gesteld.  Hij vraagt zich af of er wel een juridische basis is voor de vraag in welke stal welke dieren worden gehouden.

Bovendien stelt de CDA'er dat het hem onduidelijk is wat er met de gegevens moet gebeuren.  Ook VVD-woordvoerder Helma Lodders vraagt zich af wat precies de bedoeling is van het verzamelen van de gegevens. Haar grootste bezwaar is de administratieve lastenverzwaring, een bezwaar dat ze deelt met haar CDA-collega Geurts.

Dion Graus (PVV) zegt er geen bezwaar tegen te hebben dat de overheid gegevens opvraagt bij de boer, maar hij wil wel de waarborg dat de gegevens niet bij derden terecht kunnen komen. "Dat de NVWA en de dierenpolitie over die gegevens kunnen beschikken is goed. En ook de verwerking ten behoeve van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is goed. Maar de gegevens moeten niet bij kwaadwillenden terecht komen", aldus de PVV'er.

Gegevens van de Landbouwtelling kunnen op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur in sommige gevallen worden verstrekt aan derden. De milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) maakt met enige regelmaat gebruik van die mogelijkheid. MOB vecht vergunningen van veehouders aan, vanwege de vermeende schadelijkheid voor kwetsbare natuurgebieden.

Sjoera Dikkers, landbouwwoordvoerder van de PvdA, zegt dat het goed is dat de staatssecretaris inventariseert waar welke dieren worden gehouden.  "We tuigen een heel systeem op om de emissie te beperken. Dat moeten we toch ook handhaven. Het is niet zo gek dat de overheid zich laat informeren. Het zou gek zijn als we het niet zouden doen."

Laatste reacties

 • kleine boer

  Gegevens staan toch ook gewoon op je milieu tekening kunnen ze zo opvragen bij gemeente

 • rmw

  De aantallen vee zijn bekend, en de vergunningen zijn bij elke gemeente bekend. De overheid kennende steekt er weer een achterbakse streek achter!

 • l coumans

  misschien wel bedoeld om ons stiekem steun tegeven per dier plaats (ik geloof niet in sinterklaas)

 • w v gemert

  Alle gegevens zijn beschikbaar bij de gemeente en van een groot deel van de bedrijven ook bij de provincie.

 • Momfer

  Wat ga je daar tegen doen? allemaal de gecombineerde opgaven boycotten? Dat durft niemand, allemaal slaaf van de Economische Dictatuur. Geen zelfrespect, geen eigenwaarde, geen lef meer.

 • massy

  Ze weten nog niet eens waar alle mensen in nederland verblijven laat staan dat ze nu moeten weten waar alle dieren zitten (ongekend). en ze hebben als overheid toch zelf de vergunningen afgegeven

 • luitveenhuizen@hotmail.com

  Snap em nie helemaal...... die gegevens zijn toch bekend bij RVO... Die weten toch hoeveel landbouwhuisdieren er op een adres staat. Alles is geregistreerd via het I&R systeem. Dit is boertjepesten in mijn ogen...

 • LUCTOR

  Hoe meer onzinnige regels en wetten hoe liever als ze het hebben deze mensen die dit soort verzinsels bedenkt komen nergens meer aan de bak en helemaal niet op het niveau salaris wat hun nu overgemaakt wordt.(ik durf het woord verdienen niet uit te spreken als het over dit soort mensen gaat)

 • Professor P

  Na I&R en KIP systeem ook pootafdrukken laten registreren?

 • B. Heeren

  Het is toch duidelijk waar deze onzin voor is . Het aantal ambtenaren moeten verminderen daarom bedenken ze weer iets waardoor ze noodzakelijk zijn. Ze denken dat ze door deze onzin onmisbaar zijn en daardoor blijven de banen bestaan. Het ministerie is er niet voor de land en tuinbouw maar voor de kostwinning van de ambtenaren.

 • joopi

  vorig jaar vroegen ze of mijn vaste mest onder een dak zat of onder de zon, is me ook nog steeds een raadsel waar die vraag voor diende

 • joohoo

  Gegevens opvragen waar welke koe in de stal staat is al vreemd want er zijn tig organisaties die deze gegevens kunnen aanleveren.
  Maar anno 2015 nog steeds niet kunnen uitleggen hoeveel
  mensen er in Nederland bij de politie werkzaam zijn is absurd.
  PAS is uitgevonden om het stikstof probleem in kaart te brengen .
  De gegevens zullen nooit betrouwbaar zijn omdat de landbouw een te klein aandeel heeft in de totale uitstoot , minder dan 5%.

 • ACB

  Cookie heeft gelijk, Wie is hier nou de boer. ??..
  Over aantal jaar 2 of 3 grote bedrijven die de agrarische sector besturen en zijn boeren verleden tijd. Kan je ze alleen in een museum bezoeken. Laten jullie het zover komen...?

 • Tiny1946

  ACB Je heeft volkomen gelijk zo ver komt het, boer bezoeken in een museum en als ze dan de goede burgers dan maar laten betalen.En de 2 of 3 grote bedrijven een honger loon laten verdienen.

 • H de witte

  moeten ze ook weten waar de veehouder met zijn vrouw en kinderen, zit, eet en slaapt.

 • koeien10

  ik heb mijn schooldiploma Mas en kaderopleing al ingeleverd van alles wat ik daar geleerd heb deugd kennelijk niets meer steleltje dictators.

 • keine

  nog een klein poosje dan word alles wat we aan geld ontvangen direct naar de regering over gemaakt en krijgen we loon van hun(Nederland wordt communistisch)

 • veluwsboertje

  Je kan het niet invullen ,maar dat kan je niet want je hebt je als boer van subsidie afhankelijk gemaakt ,een boer komt alleen van zijn stoel als er subsidie te beuren is ,dan ben je er als de kippen bij . BOEREN STOP EENS EEN KEER MET OVERAL SUBSIDIE VOOR AAN TE VRAGEN.

 • sybrenm1

  Zo zouden alle winden die worden gelaten in Den Haag ook geregistreerd moeten worden.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.