Home

Nieuws 19 reacties

ForFarmers gaat naar beurs

Lochem – ForFarmers wil in 2016 naar de beurs.

Daarbij worden certificaten omgezet in aandelen en dus geen nieuw kapitaal aangetrokken. Dat maakte het veevoerconcern uit het Oosten van het land bekend bij de presentatie van de jaarcijfers, waarbij ook bleek dat het bedrijf in 2014 meer voer verkocht en winst boekt dan een jaar eerder.
Het uiteindelijke besluit over een beursgang valt bij de aandeelhoudersvergadering in april 2016. De onderneming kiest onder meer voor een "technische" beursgang om verwatering van de waarde van certificaten te voorkomen, de kosten van de beursgang te beperken en omdat de onderneming geen extra geld nodig heeft. ForFarmers wil naar de beurs omdat certificaten nu op een beperkt openbare handelsplaats worden verhandeld, waardoor institutionele beleggers meestal niet kunnen participeren en certificaten dus niet optimaal tot waarde worden gebracht.
ForFarmers heeft in 2014 8,9 miljoen ton voer verkocht, 5 procent meer dan een jaar eerder. Zo'n 73 procent daarvan betrof mengvoer. Het bedrijf kijkt naar het totale voervolume, aldus CEO Yoram Knoop, omdat het afscheid wil nemen van 'mengvoerdenken' in tonnen. ForFarmers wil meer waarde toevoegen, onder meer met advies en een extra focus op groeisegmenten zoals boeren die werken binnen het Gildehoen-concept.
De voerafzet in Nederland nam 1,3 procent toe tot 3,9 miljoen ton. De groei werd gerealiseerd met co-producten want de mengvoerafzet daalde met 2,1 procent. In het Verenigd Koninkrijk groeide de afzet ruim 8 procent tot 2,8 miljoen ton en in verkoopregio Duitsland/België met 7,5 procent tot 2 miljoen ton. De meeste groei vond plaats in het varkenssegment maar ook de andere segmenten droegen aan groei bij.
De voercoöperatie zag de financiële omzet met 7,3 procent dalen tot €2,3 miljard. De daling is gevolg van lagere prijzen voor grondstoffen als mais en soja. De brutowinst is met 4,5 procent gestegen naar € 408,1 miljoen door acquisitie-effecten (€11,2 miljoen) en een positief valuta-effect – lees, een hard Brits pond- van €6,9 miljoen. Het bedrijfsresultaat na belastingen nam met 25 procent toe tot €39 miljoen.
Aan de leden wordt voorgesteld om in lijn met het dividendbeleid van het beschikbare resultaat na belastingen de helft uit te keren als dividend. Dit betreft een stijging van 29,4 procent naar €0,176 (2013: €0,136) per aandeel, te ontvangen in contanten. Het dividendrendement op basis van de slotkoers per 31 december 2014 komt daarmee uit op 4,7 procent.

De solvabiliteit, dus de verhouding eigen vermogen en vreemd vermogen, is gegroeid van 43,7 naar 50,9 procent. "ForFarmers zit zeer ruim in haar jasje", aldus Knoop. Hoewel ForFarmers zich na de grote overnames van BOCM Pauls en Hendrix in eerste instantie richt op autonome groei, zoekt het bedrijf ook acquisitiemogelijkheden in Duitsland en België waar het nog geen leidende positie heeft. Op termijn wil het bedrijf een vijfde, grote, markt toevoegen aan haar werkgebied.

Laatste reacties

 • info389

  Forfarmers de heus overgenomen........

 • Jan Cees Bron

  Sorry, vertikking, Hendrix!

 • palmkes55

  Quartes in België?

 • Ishtar

  Belangijk is te weten welke accountant deze cijfers heeft goedgekeurd?
  Vion had ook mooie cijfers... op papier.......

 • auto35

  Engeland, België, Duitsland, overal wil ForFarmers nog leidend worden. Of wordt het lijdend.

 • John*

  i.p.v. boeren met ambitie is het daar voeren met ambitie..

 • Tearpoal

  In de veehouderij sectoren worden riante rendementen gehaald, dan mag daar z'n voerleverancier toch ook wel van profiteren, incluis het management team.

 • MarcelR

  Als je een voercoöperatie bent voor de boeren.
  En je hebt geen geld nodig.
  Is er dan een voordeel van beursgang?????

 • LUCTOR


  @MarcelR Bij een beursgang is het voor de ceo,s gemakkelijker om oprot premies en bonussen op te strijken.

 • hhnies1

  Als je zo ruim in het eigen vermogen zit waarom zou je dan je zeggenschap laten gaan beinvloeden ( lees verwateren)  door externe aandeelhouders?

  Dit een een waardeloze ontwikkeling en men heeft niet geleerd van de geschiedenis.  

  Niet langer meer mijn cooperatie .

 • drikhend

  Een cooperatie is van en voor de leden . Deze zijn eigenaar en de doelstelling is in dit geval goedvoer maken tegen een zo laag mogelijke prijs  . Het rendement komt dan  vanzelf bij de leden terecht .Als na beursgang niet afnemers van voer mede eigenaar worden zullen deze het geld in contanten uitbetaald willen hebben .Want het rendement zal uit waarde stijging moeten komen en uit divident . Alle geld wat aan niet afnemers wordt uitbetaald wordt dan als ware aan de cooperatie ontrokken of zelfs aan de agrarische wereld . Dus ik zie belang niet in van beursgang want wat voor zin heeft het dat certificaten veel waard zijn voor leden afnemers . Zij zijn gebaad bij goed voer voor de laagste prijs . En niet gebaad bij bedrijf wat goede winst moet behalen om zijn aandeelhouders tevreden te houden . Winst maken moet niet het doel zijn maar tevreden leden  afnemers .Het is opgericht voor bescherming tegen de handel van particulier . Nu gaat men zelf deze richting op . Als zo door gaat weet niemand over 10 jaar wie eigenlijk de eigenaar van deze tent is . De zakken vullers zullen zich aanbieden als leiding om met dikke bonussen de zaak om zeep te helpen .

 • Jan van het Zand

  Elk bedrijf is niet hetzelfde. For Farmers vergelijken met een ander bedrijf, komt neer op het vergelijken van appels met peren.
  Kijk je naar de ontwikkeling en de financiële cijfers van For Farmers in de afgelopen 20 jaar ( incl periode ABC-Lochem) dan kan je niet zeggen dat het een stuurloos schip is geweest. 
  Je kan beter aangeven dat het schip For Farmers, ondanks de hoge en onstuimige zeeën in de financiële wereld van de afgelopen 8 jaar, goed op koers ligt. In de agro-industrie van Nederland is dat wellicht een witte raaf. 

  Uiteraard is waakzaamheid geboden. Een heel snelle groeier kan ook een doodbloeier worden. De voorbeelden HCS, Ahold en Imtech, en Vion zijn de waarschuwingen waar iedereen naar verwijst.

  Als For Farmers gecontroleerd groeit, zoals streekgenoot TKF, dan kan je daar op vertrouwen dat het goed is, goed zal zijn en goed zal blijven.

 • koestal

  dus de boeren moeten ook naar de beurs om te handelen,dat is eens wat anders dan naar de veemarkt

 • auto35

  Wat zal de werkelijke reden zijn van ForFarmers om naar de beurs te willen? Volgens de hoge heren hoeft er geen geld opgehaald te worden. Solvabiliteit is goed wordt gezegd. Echter ze willen overal, ook in landen waar ze nog willen starten, marktleider worden. Is dit hoogmoedswaanzin? Het risico tegenover de zekerheid van nu is voor de 'Leden' veel te groot. Wat heeft een lid nu en na beursgang nog te vertellen? ForFarmers wordt gewoon een voerhandel en handel in grondstoffen.

 • jonge722

  Om op lange termijn de kosten voor de boeren betaalbaar te houden is schaalgrootte een blijvend gegeven. Groei is alleen internationaal mogelijk. Dit kan gefaciliteerd worden doordat pensioenfondsen op de beurs in Forfarmers kunnen beleggen. Daarin ligt de werkelijke reden van de beursgang die duidelijk door de directie wordt gecommuniceerd.

 • E-Link

  Er is bijna 9 miljoen ton voer verkocht. Alle kosten er af is er nog 39 miljoen over. DUS... een dikke 4 euro per ton voer heeft FF aan marge. De helft wordt uitgekeerd aan divident.  WAAROM NIET GEWOON DE BROK GOEDKOPER maken dan ben je echt FOR FARMER!!!

 • agratax2

  @E-link. Je voorstel is waarvoor de cooperatie is opgericht. Maar wil je je bedrijf naar de beurs brengen dan moet er voldoende Winst gemaakt worden om veel geld binnen te slepen voor de aandelen. Hiermee is de strijdigheid meteen aangegeven tussen een cooperatie en een beurs genoteerd bedrijf. Ik snap dan ook niet dat de leden instemmen met deze actie van hun cooperatie. Het is voor mij zeer de vraag of een boerencooperatie wel multinational moet willen worden, door overnames van particuliere bedrijven. Samenwerken met collega cooperaties zou wel eens een betere optie kunnen zijn voor de internationale boeren gemeenschap.

 • auto35

  Mee eens agratax2 #17. Een beursgenoteerd bedrijf moet snel over zaken kunnen beslissen om op marktbewegingen en calamiteiten in te springen. Dat heeft ForFarmers  niet in zich. Helemaal niet wanneer de 'leden'ook nog geraadpleegd (willen) worden.
  Hoe snel kun je ingrijpen bijvoorbeeld bij acute uitbraak van veeziektes, misoogsten in grondstoffen landen enz.

 • agratax2

  @Leon. Het is erger dan je denkt. Een beurs genoteerd bedrijf hoeft alleen maar rekening te houden met zijn aandeelhouders en die zijn gebaad bij een mooie eindbalans op 31 december, zodat de aandelen stijgen en daarmee hun vermogen te laten groeien via verkoop. Of dit in het belang van de klanten (boeren) is, doet niet ter zaken. Lage productprijzen  en vette winsten gaan doorgaans niet samen en hier bijten de cooperatieve principes en de beursgenoteerde principes elkaar. Ik zal zwijgen over de bonussen, die bij deze bedijven direcrt worden uitgekeerd, zonder restricties. Het zou beter zijn de bonus op termijn toe te kennen als gebleken is dat het beleid ook op lange termijn resultaat oplevert en de goede man niet na cashen opstapt met volle zakken. Doorgaans blijkt na enkele jaren wat er mis geging in dat super goede jaar. Dan komt de 'finaciele wonder dokter' op de proppen en koopt de aandelen en begint te saneren met alle gevolgen van dien voor klant en personeel.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.