Home

Nieuws 6 reacties

Cel- en werkstraf voor mestfraude

Zutphen - De rechtbank in Zutphen heeft twee voormalige mesthandelaren veroordeeld tot werkstraffen en (voorwaardelijke) celstraffen.

De mannen hebben in 2008 en 2009 via juridische constructies honderden vrachten mest met vervalste papieren vervoerd binnen Nederland en naar Duitsland en België.

Twee weken geleden eiste de officier van justitie gevangenisstraffen van anderhalf jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen de twee verdachten. De rechtbank legt de ene verdachte een straf op van vijftien maanden cel, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De andere verdachte krijgt een geheel voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden en een werkstraf van 240 uur.

De rechtbank zegt dat de twee directeuren en hun bedrijf gedurende langere tijd stelselmatig met gebruikmaking van valse documenten mest heeft getransporteerd en uitgevoerd. "Zij hebben daarmee niet alleen het algemeen belang geschaad, maar ook het belang van de volksgezondheid, louter en alleen vanwege het oogmerk van financieel gewin", aldus de rechtbank.

De rechtbank neemt het de ondernemers extra kwalijk dat ze met hun praktijken doorgingen ook nadat justitie al had ingegrepen. Daarvoor is celstraf op zijn plaats, vindt de rechtbank. Bij de strafoplegging houdt de rechtbank er rekening mee dat het lange tijd geduurd heeft voordat de zaak tot een afronding is gekomen bij de rechter.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Iedereen weet dat misdaden in de vee-industrie nooit echt bestraft worden.
  Dit zijn veelste lichte straffen.

 • bankivahoen


  Ik krijg het idee dat jij (#1) velen hier op de site overal schuldig aan vindt , kortom aan alles wat deze hardwekende mensen die met veel liefde en plezier voor dier en natuur een zo goed mogelijk product in de schappen willen leggen.Hopelijk wil je ze niet allemaal straffen!

 • Burnetti

   'Zij hebben daarmee niet alleen het algemeen belang geschaad, maar ook het belang van de volksgezondheid, louter en alleen vanwege het oogmerk van financieel gewin', aldus de rechtbank.

  Belang van volksgezondheid in relatie tot illegale mestafzet in de jurisprudentie!
  Zal de rechtbank eens vragen naar de onderbouwing.

 • drikhend

  Beste Ishtar dit zijn ten eerste geen vee of varkensboeren althans de ovetredingen die zij bergaan hebben zijn niet rechtstreeks met vee betrokken . Maar is aanverwante agrarische industrie of handel . En wat is een misdaad . Ik zie het meer als een zware overtreding . En het belang van straffen moet een doel hebben . Wat is ons belang dat zulke lui jaren in gevang zitten . Ik denk dat er meer rond lopen op hogere maatschappelijke posities die als voor de dag kwam wat zij op hun kerfstok hadden aan ovetredingen en misdaden . Nooit meer vrij zouden komen als ze in deze verhouding gestraft zouden worden als deze twee heren . Naar mijn meening is het terug vorderen van de onrechtmatig verkregen winsten belangrijker en beter voor rijk en ons allen . En werkstraffen die goed lang zijn met de langst mogelijke voorwaardelijke straf met lange proeftijd als stok achter de deur .  Gevangen kosten geld en de meeste komen er niet beter uit dan dat ze er in gingen .

 • drikhend

  Beste Bankivahoen ik onderschrijf uw reactie helemaal . Maar mensen zoals beste Isthar denk ik dat een eenzijdigge blik hebben en de echte agrarische wereld niet kennen . en zaken uit de media aan elkaar koppelen en daar een standpunt aan verbinden .Daar de media in de meeste gevallen negatief nieuws brengt omdat dat meer aandacht krijgt als gewoon alledaagse dingen . kan ik mij hier wel iets bij voorstellen . Hoe vaak oordelen we zelf over zaken waar we meestal het fijne ook niet van weten . Dus moet de agrarische wereld naar meer open en transperant werken. Hoe en wat  zal men moeten zien te ervaren door zaken op te pikken en te proberen . Denk baarbij aan openstal dagen . zichtstallen , boerderij winkels met mogelijkheid dieren te zien enz. Wie het weet mag het zeggen . Want mensen als Isthar beseffen en weten niet als een boer niet goed voor zijn dieren zorgt dat deze niet groeien en of melk geven enz. En er dus niets verdiend wordt . En de boer allang door de bank uit bedrijf gezet was . En dit al zeker de laaste jaren bij deze opbrengst prijzen . Ik respecteer ieders mening maar de kerk staat meestal in het midden maar om wederzijds begrip te krijgen of te hebben lijkt mij soms voor enkele een niet bewandelbare weg 

 • alco1

  Mensen met commentaar, welke niet in het vak zitten en niet komen met alternatieven, moet je in feite niet serieus nemen. 

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.