Home

Nieuws 36 reacties

Optimisme over muizenregeling

Heerenveen – Er zit voortgang in het overleg over een regeling voor de muizenschade in Friesland. Vertegenwoordigers van het ministerie van Economische Zaken spraken vrijdagmiddag met provincie Friesland, belangenbehartiger LTO, melkveehoudersvakbond NMV, het boeren-actiecomité, Rabobank en verzekeraar Achmea.

De NMV toonde zich optimistisch, op een bijeenkomst vrijdagavond over het muizenprobleem in Heerenveen.  Volgende week is er nieuw overleg, als duidelijk is hoeveel boeren zich hebben gemeld met schade bij de provincie. Provincie Friesland krijgt een rol als landelijk meldpunt, nu ook uit andere delen van het land meldingen komen van muizenschade.

Problemen met bemestingsnormen

De inhoud van de gesprekken is nog geheim, maar duidelijk is dat in ieder geval twee onderwerpen op tafel liggen: komt er financiële steun en zijn uitzonderingen mogelijk in verband met mestbeleid en derogatie. Getroffen veehouders zijn niet alleen geld kwijt aan vervangend voer en graslandherstel, maar komen ook in de problemen met de bemestingsnormen. Met name deelnemers aan de Kringloopwijzer kunnen in de knel komen omdat een kleinere grasoogst betekent dat er minder bemest mag worden.

In gesprek gaan met bank

De Rabobank zegt getroffen veehouders te zullen steunen waar mogelijk. Sectormanager van de bank Martin Eising raadt veehouders aan een liquiditeitsprognose te maken en in gesprek te gaan met de bank. Aanvullende financiering of uitstel van aflossing is mogelijk. Daarbij verzekert hij dat er geen extra opslagen worden berekend. "We gaan geen misbruik maken van de situatie, we zijn er om elkaar te helpen." Over de zuivelmarkt toonde Eising zich optimistisch. "De eerste tekenen van herstel in de markt zijn zichtbaar."

Europese steun mogelijk

Volgens europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is Europese steun mogelijk voor getroffen boeren. Ze verwijst naar een richtlijn die het mogelijk maakt herstelschade na een ramp met Europees geld te vergoeden. Daarvoor zou de Nederlandse overheid het muizenprobleem moeten uitroepen tot  officiële plaag, en een getroffen gebied in kaart brengen. Deze regeling zou vorig jaar in Duitsland gebruikt zijn om door overstroming getroffen boeren te helpen. Schreijer roept het kabinet en de provincie op  om met geld over de brug te komen voor getroffen boeren.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Schijnbaar kan de CDA alleen maar klagen en zeuren om geld ==> . Schreijer roept het kabinet en de provincie op om met geld over de brug te komen voor getroffen boeren.
  Nu moet het muizenprobleem uitgeroepen tot officiële plaag ?
  Het wordt tijd dat de 7 aren durende cda plaag eens stopt en ze op o zetels komen.
  Deze cda belangenbehartigers zijn een ramp voor boeren.

 • gerjan slingenbergh

  Het zou logischer zijn om eerst de plaag aan te pakken.

 • alco1

  Ik denk ook isthar dat het CDA op 0 zetels komt. Het is namelijk de enigste partij die de realiteit in alles kent en dan ben je niet 'populair'.

 • Ishtar

  @Alco, 10 jaar geleden muizen plaag, boeren sector beloofde plannen qua oorzaken en gevolgen......
  Maar nee, toen ze het geld binnen hadden deden ze niets behalve hard lachen.
  Zat deze CDA'er die in dit artikel zeurt om belasting geld van hardwerkende Nederlanders toen niet in de 2e kamer?
  Raar toch dat de cda toen niet opkwam voor boeren en een zorgvuldig plan van aanpak maakte?
  Nee, snap werkelijk waar niet dat boeren dat zelf niet inzien, tuurlijk willen ze geld van anderen, en hoe maakt ze niet uit.
  Ze zullen weer nu vanalles beloven om hun geld te krijgen.......
  Als dit benoemt wordt tot een plaag alleen om geld los te peuteren van Europa dan zijn de boeren en de cda volkomen ongeloofwaardig en moreel failliet.
  Maw lever mij eens het paln van 10 jaar gelededn?

 • alco1

  CDA had plannen, geen geld en geen steun van de opmaak partijen.

 • PIETER123

  Ishtar tien jaar geleden kregen boeren gemiddeld 300 euro per ha.Een fooi gezien de schade van nu.( toen 2,5 miljoen)

  ''Nest wordt voor muis gegraven''

  Duidelijk werd toen in 2005 dat er zaken onder pet zijn gehouden.
  Het gaat vooral om de nest mogelijkheden van muizen om tot een plaag te worden.Waarom sinds 1951 geen muizenplagen juist door intensivering landbouwmethode.Sinds de verplichte mestinjektie of wel het snijden van graszode in reepjes zodat je optimaal een nest maakt voor de muis hoeft alleen nog maar te eten.En bezuinigen op maaien van bermen en niet meer maaien van natuur/oevers enz.En dan een mooie droge herfst en het is bingo.want als muis kom je liever niet in het open veld. Alleen door de luchtfoto's werd Den Haag wakker.Getroffen boeren nu een ontheffing geven voor bovengronds te mogen uitrijden.( in alle klei/veengebieden) kost de belastingbetaler immers niets.Monitoren dat deze zodebeschadiging de oorzaak is .En dan dadelijk als enige land in de EU deze verplichting schrappen.Is toch niet normaal dat je een fiets kan parkeren in scheuren die ontstaan door deze methode bij droge omstandigheden.
 • PIETER123

  vervolg.

  Ook de weidevogels in Friesland hebben dan weer voldoende voedsel in het voorjaar doordat je niet alle pieren meer in een zout badje zet.
  Was er wel een MER rapportage bij deze wet?.
  Indien mestinjektie de oorzaak is regering aansprakkelijk stellen via de rechtbank.Niet langer zeuren bij de politiek en een hele propagande machine voeden. Als de eerste tuinen in dorpen aan de beurt zijn zijn we dan zijn boeren nu ook nog aansprakelijk.Nu worden de bedrading van een trekker in het veld al op gevreten door de muizen.Dan kan geen heilige koe meer lang stilstaan op een erf.

 • hopman

  Rabobank zegt geen misbruik te maken van de situatie, als je dit uitspreekt begrijp ik er uit dat ze dit anders wel doen.

 • Fermer

  Het CDA is de partij die de realiteit in alles kent, de plannen heeft om alles op te lossen, maar dit niet kan vanwege geen steun van de andere partijen en dus geen geld voor de oplossing. Aldus @alco.
  Sorry hoor, maar de partij, of haar voorgangers, heeft in bijna alle kabinetten na de 2e wereldoorlog gezeten. Zij hadden vaak de meerderheid, en zonder hen kon haast geen kabinet gevormd worden. Alles wat zij wensten konden ze binnenhalen, zij konden elk kabinet laten vallen en doorregeren met anderen. Vooral zij zijn verantwoordelijk voor de situatie waarin Nederland zich bevindt. Vwb de muizenschade, de 4 CDA-kabinetten Balkenende, vanaf 2002, zijn de hoofdschuldige dat de regeling er niet gekomen is , zij zaten vast in het zadel en konden dit gewoon voor de boeren afdwingen, voor de boerenstand, hun kiezers en de steunpilaar van de schatkist.

 • agratax2

  Als er geen oplossing komt om de overbemuizing te stoppen, zal alle herstel niet werken. Zaaien zaaien betekent nieuw muizenvoer en dus blijven de muizen zich vermenigvuldigen. Voer aankopen en rechtstreeks voor de koeien brengen is de enige weg om vraatschade door muizen te minimaliseren. Maar als Brussel een potje heeft voor schadevergoeding heeft bij rampen zou Den Haag de muizen direct tot natuur tot ramp moeten bestempelen. Zoals meestal zal de nationale overheid, Den Haag zelf een deel van de kosten moeten ophoesten. Beter je mond houden en de boeren dom laten, betalen ze zelf wel of ze verdwijnen. Voor hele volksstammen zou dat een leuke bijkomstigheid zijn om zo hun aanbeden natuur een kans te geven.

 • japke33

  @ishtar, is het geen plaag dan? Volgens mij wel. Dus uitroepen officieel uitroepen, en geld kan beschikbaar komen.
  Dijksma steekt alleen haar kop in het zand, en wil de problemen niet zien.
  Pas als de dijken straks in gevaar komen en de muizen de steden/dorpen intrekken, zal er schot in de zaak komen denk ik.
  Wat betreft de Rabobank: Die neem ik in dit verhaal niet erg serieus. Natuurlijk willen ze hier aan verdienen, en ze probeerden een mooi promotie verhaal te houden, hoe goed ze wel niet zijn.
  @hopman jou reactie klopt wel aardig ;)

 • Ishtar

  @Alco, al er 10 jaar geleden plannen waren van de cda, welke waren het, en waar kan ik die vinden?
  -een rapport met oorzaken van de muizen overlast 10 jaar gelden.
  -hoe een plaag verloopt, dus eerste symptomen en ontwikkling van plaag 10 jaar geleden.
  -dan alle mogelijkheden wat je kan doen om dit te voorkomen, en tijdens de plaag te verminderen.
  -dit rapport van 10 jaar geleden moet er dus zijn.
  -lijkt me sterkt dat een LTO of CDA 10 jaar geleden dit niet geregeld hebben, immers 300% belangijk om te weten lijkt me.
  -ik zou dat rapport graag zien van 10 jaar geleden, immers nu is het weer dat de cda roept en zeurt om geld maar niet eens de oorzaak wil weten van dit probleem.
  -heeft iemand een VVD'er of CDA'er nu om een oorzaak en gevolg rapport gehoord, behalve zeuren om belasting geld van anderen in te zetten?
  -ik kan wat gemist hebben.

 • Ishtar

  ===> Schreijer roept het kabinet en de provincie op om met geld over de brug te komen voor getroffen boeren.
  -tuurlijk klinkt dat voor de geroffen boeren mooi in de oren.
  -echter ze zegt het alleen om jullie exact te laten horen wat je wil horen.
  -het gaat haar niet om een langdurige oplossing.
  -maw, als er nu een plaag is, wil ik binnen 2 maand een officieel wetenschappelijk rapport waarin alle oorzaken staan, en alle mogelijke oplossingen om dat in de toekomst te voorkomen.
  -raar toch dat de cda dat schijnbaar niet wil?

 • agro1

  als de vlooien op de hond beschermd worden, legt de hond het loodje. de vlooien ook, of ze zoeken een verse hond.

 • joohoo

  Maakt het nog uit welke partij in de regering zit?.Het zijn de tobambtenaren die de dienst uitmaken. Een minister of staatssecretaris is niet meer dan een woordvoerder. Je kunt hem/haar nergens aansprakelijk voor stellen, alleen weg sturen!.Er zijn de laatste jaren al zoveel overheids medewerkers overgeplaatst binnen hun departement , [uit het zicht met behoud van salaris]. na gesjoemel. Daar zal een muis niet snel verandering in brengen.

 • Barneveldsei

  Zolang het bij de wet verboden is om alle bestrijdings middelen te gebruiken, hebben de ratten en muizen een goed leven in bermen en nieuwe natuur gebieden. Stel de eigenaar van een natuur gebied aansprakelijk, als deze geen deugdelijk bestrijdings plan heeft met logboek.

 • schoenmakers1

  ik geloof een heel stuk dat je gelijk hebt joohoo, maar toch vind ik het verschil tussen dijksma en bleeker wel heel groot

 • agratax2

  @japke33. De muizen zullen de steden niet in trekken, Veldmuizen houden nl. niet van wonen in huizen, zij leven op het veld en eten uitsluitend plantaardig / planten. Het lijken wel veganisten.

 • PetervanKempen

  Veldmuizen zijn ook even lastig voor boeren als Veganisten.
  Vandaar noem het een plaag en ga er wat aan doen. En ishtar in heerenveen ging het vooral over mogelijkheden voor boeren om zelf hier snel uit te komen en toch gewas voor voer te verkrijgen, dus niet gewoon poen op de hand. Voorbeelden: scheren mogen, andere gwassen mogen zaaien als snij rogge, en daar gras doorgheen , en dan erover heen mogen mesten ipv met zode bemesting de weinige stukken gras die er zijn ook ondersteboven te trekken. Veldmuizen zijn niet blij met een gierbad en kunnen op bewerkt land, voor het inzaaien , geen kant op: de NATUUR redt zich er dan mee. De meeste boeren vinden verder dat hun cllega's die een krepeer geval zijn hierdoor niet van de kaart moeten verdwijnen. Blijkbaar jij wel. Zeker geen boer? Als de groei doorzet, over de winter heen, waar het nu op lijkt , dan zullen we allen nog van de bok dromen. Wees nu eens positief Ishtar dat men niet gelijk om gif begint te roepen .

 • gjsteenwijk1

  Beste mensen, ik denk dat Ishtar heel hard zit te lachen, als hij de respons ziet die hij op dit forum krijgt .Als je de naam / aanduiding Isthar google, waar deze persoon zich van bedient krijg je al snel het vermoeden dat hij buiten de werkelijkheid staat en niet van deze wereld is
  Des al niet te min daag ik hem uit om op korte termijn met een plan te komen zodat een calamiteit als deze plaag zich in de toekomst niet meer voordoet. Succes met het plan Isthar

 • Ishtar

  @gjsteenwijk1, mmmm, dat plan zou ik dus graag zien van de sector, immers dat plan wat 10 jaar geleden al beloofd.
  Verder stoort het me mateloos dat CDA'ers continu vragen om geld van anderen, dus andermans belasting geld, alleen om populistische stemmen te winnen.
  Ze staan alrijd re-actief klaar met klagen, maar nooit pro-actief klaar om iets goed te doorgronden.
  Daarom mijn vraag aan @Alco, lever dan de cda plannen van 10 jaar geleden.
  Boeren komen er nog wel een keer achter dat je niets hebt aan een populistsiche cda......helaas duurt die cda plaag al langer als de bijblese 7 jaren.......
  @19 Peter, ik kan daar bets wel positief over zijn over een meeting waar naar oplossingen en creativiteit wordt gezocht, immers dit is een provincie en sector probleem, dus naast de oorzaken zullen de oplossingen ook uit de sector moeten komen, liever het geld ook, idd niets mis mee.
  Daarnaast vind ik het raar dat er door de WUR in wageningen geen gegronde oorzaak of onderzoeksresulaten zijn van de plaag van 10 jaar geleden.
  Wat zeggen wetenschappers over de oorzaken?

 • varkentjeeee

  nou ishtar buiten dat er een plan zou komen wel of niet, volgens mij beetje logisch nadenken heb je geen plan nodig en kun je de oorzaak zo zeggen.
  de muizen hebben vrij spel, voedsel, warmte, nestmateriaal, en 2 winters die algemeen zacht zijn. doordat de bodem niet bevries blijft er genoeg beschikbaar voedsel.
  ik heb het niet nagekeken maar die winters van 2004 en 2005 zullen ook wel zacht, en relatief droog zijn geweest.
  en over belasting geld gesproken er zijn genoeg natuurclubs die (belasting) geld krijgen/ op eisen want die hebben zelf helemaal geen inkomen en zonder dat geld geen bestaansrecht

 • varkentjeeee

  nou ishtar buiten dat er een plan zou komen wel of niet, volgens mij beetje logisch nadenken heb je geen plan nodig en kun je de oorzaak zo zeggen.
  de muizen hebben vrij spel, voedsel, warmte, nestmateriaal, en 2 winters die algemeen zacht zijn. doordat de bodem niet bevries blijft er genoeg beschikbaar voedsel.
  ik heb het niet nagekeken maar die winters van 2004 en 2005 zullen ook wel zacht, en relatief droog zijn geweest.
  en over belasting geld gesproken er zijn genoeg natuurclubs die (belasting) geld krijgen/ op eisen want die hebben zelf helemaal geen inkomen en zonder dat geld geen bestaansrecht

 • japke33

  @agratax2, dat ze de huizen niet intrekken, ben ik niet met je eens. Kom hier maar eens, het zit vol tussen de plafonds. En dat is normaal niet zo. Ik hoor gewoon de jongen piepen. Vreselijk geluid.
  En als de veldmuizen honger hebben, kunnen ze ook eerst de tuintjes van de burgers opvreten.
  @ishtar, is wil ook graag antwoord op mijn vraag aan jou! Is het volgens jou een plaag of niet?

 • agratax2

  japke33. Als je gelijk hebt eb dat heb je vast is de epedemie nog erger dan wij elders in Nederland ons kunnen voorstellen. Ik vrees dat ploegen en herinzaai niet helpt als er niet eerst een dodelijke ziekte of weersomstandigheden (diep in dringende vorst) over het gebied trekken.
  Voor mij is wel duidelijk, 'De getroffen boeren hebben komende zomer en winter ook nog een gebrek aan ruwvoer'. Dat komt een slechte melkprijs bij, hoe loopt dit af zonder hulp van buitenaf?

 • alco1

  Japke. Van @Isthar krijg je geen antwoorden. Het schopt alleen maar en draagt totaal niet bij aan verbeteringen en denk dan ook nog dat het serieus genomen wordt. Daarbij heeft het steeds over geld stromen van hardwerkende belasting betalers, niet door hebbend dat het hele land 'leeft' van de landbouw.

 • jaarsveld

  Kan iemand mij vertellen hoe vorige muizenplagen zijn gestopt ? Misschien een ziekte creëren ?? Ik ben bang dat al dat met bagger gooien naar elkaar niets oplost en het probleem alleen maar groter word. Ook hier in prov. Utrecht rukken de muizen op!!

 • japke33

  @agratax, je hebt gelijk.
  We kunnen pas weer ploegen en zaaien als alle muizen dood zijn.
  Wij zitten in Zuid-west Friesland, en het wordt hier met de week erger. Van de weg af, denk je het valt nog wel mee, maar als je het land in loopt zie je het al. Verschrikkelijk. En het begint op sommige plekken al bruin te worden.
  Wij denken dat we voor 80% onze 1e en 2e snedes kwijt zijn. En we weten niet wanneer we kunnen beginnen met zaaien. Dus de volgende snedes zijn ook heel onzeker.
  Geld om zoveel voer te kopen en het land over de kop te gooien is er hier niet. Hopelijk dat ABN meeleeft met de getroffen boeren.

 • PetervanKempen

  Ik wil dringend aanbevelen de inbreng van een muizen virus te gaan onderzoeken. ik vroeg daarover aan faiuna fonds of het een broodje aap verhaal was.
  Men gaf aan dat dit blijkbaar ooit eens is toegepast, Wat voor 'muizen griep' of hoe dat is gedaan en waar dat willen we weten!! Er waren boeren die heel goed snappen dat al zou het mogen als je met gif gaat strooien komen ishtar eMarianne en co je bedrif maar al te graag samen met stedelingen de genade klap geven als je die niet al hebt wegens gebrek aan reactie snelheid en besluitvaardigheid van politici, de PvdA met nevr Dijksma VOOROP.

 • Case1056

  Aleen water helpt in dit geval, kortstondig en veel.
  Alleen deze oplossing zal werken, verzuipen en de muizen die naar de hogere dijken gaan leggen het probleem dan bij de Overheid en de Waterschappen, en die kunnen wel binnen 24 uur met zandzakken reageren als de duiken verzwakken. Kunnen de boeren als Rattevanger van Hamelen ook nog een beetje bij verdienen als muizenvanger. Ik zie vacature van de waterschappen al in de ontwerpfase klaarliggen. Geld is in ieder geval geen probleem, waterschappen werken altijd kostendekkend met verhogen van de belasting. Zie hoe simpel het kan zijn.

 • John*

  @agratax, als er geen voer is, is er ook geen melk..
  Dit is het gevolg van twee hele zachte winters op rij. Maar iets wat explosief groeit verdwijnt ook weer heel snel. Die ziekte komt vanzelf wel.

 • PetervanKempen

  Help daar dan even mee @ john, want de muizen fokken door de winter heen door, ongewoon en zeer angstig, en hulp blijft achterwege, beloftes genoeg want verkiezingstijd , he?
  Geef ook even oplossing voor de massaal toegenomen roofvogels/dieren zodra de muizen evt wel inenen weg vallen , dan moeten die toch eten he?
  Gaat dat door eendagskuikens voeren worden opgelost door de PvdD of mogen de overige eetbare ( bedreigde ) diersoorten het dan gaan bezuren?

 • japke33

  Blijkt nu dat mevrouw Schreijer onwaarheden heeft verteld op de vergadering. Erg dom! Ze biedt nu haar excuses aan, maar ze heeft ons wel allemaal op het verkeerde been gezet.
  Als je zulke uitspraken doet, die zij deed, moet je goed voorbereid naar zo'n vergadering gaan. Blijkbaar was dat teveel gevraagd.

 • PIETER123

  Japke 33 een een voorbarige oordeel.
  Vind ook dat politiek niet te snappen is met gewoon boerenverstand Denk dat mevrouw Schreijer nu moet stemmen als er een afschot voor wolven in de EU moet komen.
  Er is duidelijk politieke druk nodig als je in deze VVD/PvdA houtgreep zit als boeren in Den Haag.
  Als mevrouw Schreijer gewoon vragen stelt ''waarom Duitse en Spaanse boeren wel voor een herstel vergoeding van de EU aanspraak kunnen maken.''Ja dan moeten de billen bloot en verklaren wat er fout is gegaan.Vandaar ook de motie van het CDA de dinsdag er na. Om te zien hoeveel politieke partijen de vraag om naar Brussel deze muizenschade als een ramp te omschrijven steunen.Om zo de weg zoals mevrouw Schreijer die had uitgezet met haar grootste EU-fraktie in Europa boeren toch nog de herstelschade vergoed te kunnen krijgen.De grote vraag is dan ook waarom geen politieke meerderheid en waarom moest het CDA de ramp afzwakken tot plaag?Juist een plus voor de NMV om mevrouw Schreijer uit te nodigen bij deze informatie bijeenkomst.Nu blijkt ook al dat dit akkoord van een rente loze lening een gemiste kans is geweest voor Friesland.De waarheid is hard je moet altijd het hoogste adres beginnen om resultaat te hebben.

 • japke33

  Ze geeft zelf toe dat ze verkeerde dingen heeft gezegd, dus dat oordeel van mij is niet voorbarig.

 • agro1

  polletiekers zeggen wat je wil horen en doen, wat ze onder een mooi glas, op onze kosten, met elkaar bekokstoven. de burger is een fraai woord, maar een lastig ding. (burger = kiezer).

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.