Home

Nieuws 1 reactie

FAO: kunstmestgebruik blijft groeien

Rome – Wereldwijd zal het gebruik van kunstmest in 2018 boven de 200,5 miljoen ton uitkomen. Dat verwacht de wereldvoedselorganisatie FAO.

Het kunstmestgebruik is daarmee 25 procent hoger dan in 2008. Ook de capaciteit om kunstmest te produceren stijgt wereldwijd, aldus de FAO. Stikstofkunstmest is de meest gebruikte kunstmest. Uit de analyse van de FAO blijkt dat het gebruik van dit type kunstmest jaarlijks met 1,4 procent blijft stijgen tot 2018. Het gebruik van fosfaatkunstmest stijgt jaarlijks 2,2 procent en die van kali jaarlijks 2,6 procent in de periode naar 2018.

Vooral in Afrika wordt een toename van het gebruik van kunstmest verwacht, met 4,6 procent per jaar. Dat betekent dat in het Sub-Saharadeel van Afrika in 2018 340.000 ton extra kunstmest gebruikt zal worden ten opzichte van 2014.  In Zuid-Oost Azië, dat nu al 60 procent van de wereldbehoefte aan kunstmest gebruikt, wordt een groei verwacht van 3,3 miljoen ton voor de komende vier jaar. Ook in Noord-Amerika wordt een extra gebruik van 300.000 ton kunstmest verwacht. In Europa verwacht de FAO juist een daling van 50.000 ton in de periode van 2014 tot 2018.
De FAO heeft 2015 uitgeroepen tot jaar van de bodem. Daarin wordt onder andere aandacht gevraagd voor duurzame bemesting en bodemvruchtbaarheid door zorgvuldig kunstmestgebruik, gewasrotatie en gebruik van dierlijke mest. Uitspoeling van nutriënten is vooral in gebieden waar veel kunstmest wordt gebruikt een zorgenpunt.

Eén reactie

  • vogel

    En als je in Nederland teveel mest produceert volgens de normen moet je mest afvoeren maar mag je wel Kunstmest strooien. Hoezo aandacht voor bodem vruchtbaarheid.
    En is het milieu gebaat bij transport van mest van het boerenerf en kunstmest (+productie) naar het erf. Heeft iemand hier al eens een milieu effect rapportage van gemaakt?

Of registreer je om te kunnen reageren.