Home

Nieuws 1 reactie

EU-parlement wil beperking bijmenging

Brussel - Het Europees Parlement wil de verplichte bijmenging van biobrandstoffen uit voedselgewassen aan gangbare transportbrandstoffen beperken tot 6 procent. Dat heeft de milieucommissie van het parlement in meerderheid besloten. Doel van het voorstel is de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

De huidige regelgeving verlangt van de Europese lidstaten tenminste 10 procent van de transportbrandstoffen uit hernieuwbare energie te laten bestaan in 2020. Het Europees Parlement wil echter het aandeel daarin van voor voedsel of veevoer geschikte gewassen beperken.

Het aandeel van alternatieve bronnen voor biobrandstof moet worden vergroot. Daarbij wordt onder andere gedacht aan algenolie, zeewier of afval. Tenminste 1,25 procent van de energiebehoefte in de transportsector moet op die manier worden voldaan, vindt de milieucommissie van het Europarlement.

Een van de uitgangspunten is dat landbouwgrond niet opgeofferd moet worden aan de productie van biobrandstoffen, ten koste van de voedselproductie. Volgens sommige analyses leidt het huidige beleid soms zelfs tot een toename van de broeikasgassen.

De biodieselbranche reageerde teleurgesteld op de besluitvorming in de parlementscommissie, terwijl milieu-organisaties vinden dat het nog niet ver genoeg gaat. Het Europees Parlement gaat nu met de Europese Commissie en de raad van milieuministers verder onderhandelen over het voorstel.

Eén reactie

  • info36

    Zitten er ook al Arabieren in het Europees parlement?
    Er is een overschot aan voedsel, moet dat dan in de sloot gedumpt worden? En de aarde leeg blijven pompen is dat wel duurzaam? In andere werelddelen schakelen ze iets sneller dan in Europa.

Of registreer je om te kunnen reageren.