Home

Nieuws 1564 x bekeken

ZLTO-prijs voor Boer Bier Water

Boer Bier Water heeft donderdagmiddag de ZLTO-juryprijs gewonnen van de dertiende ZLTO Initiatiefprijs tijdens het jaarcongres van de landbouworganisatie.

"Uitgangspunt was hergebruik van afvalwater van Bavaria", zei algemeen directeur van de ZLTO, Elies Lemkes. "Maar het project heeft geleid tot mooie bij-effecten, zoals omschakeling van teelten, bewustwording op gebied van gewasbescherming en duurzaam gebruik van de bodem."

Duurzame initiatieven

Met deze prijzen, €2.500 voor de jury- en publieksprijs en €1.000 voor derde prijs, prikkelt ZLTO leden om duurzame initiatieven op te pakken.

Publieksprijs naar 'Telen op water'

Dit jaar won het duurzaam telen van kruiden 'Telen op water' op kruidenteeltbedrijf De Kruidenaer van Christ en Jacqueline Monden met 767 stemmen de ZLTO publieksprijs. "Met dit systeem is de ondernemer uniek in Nederland. Het is ook een gok geweest en ze zijn nu nog steeds aan het leren. Een risicostap die de ondernemer met een behoorlijke dosis lef heeft durven nemen", volgens Lemkes bij de uitreiking.

De Heydehoeve

De derde prijs werd gewonnen door De Heydehoeve, een samenwerkingsverband van vier varkenshouders in Zuidoost-Brabant. Ze zetten varkensvlees als merk in de markt. De aanpak is vernieuwend binnen de varkenssector volgens de jury. "In andere branches, wordt al langer op deze manier gewerkt. De gedragenheid onder de initiatiefnemers is groot. Mooie, gedreven samenwerking, veel enthousiasme en passie", benadrukte Elies Lemkes.

Of registreer je om te kunnen reageren.