Home

Nieuws 888 x bekeken

Van Dam: interventieprijs zuivel niet verhogen

Den Haag – Nederland blijft tegen het verhogen van de interventieprijs van de EU voor zuivel. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in zijn eerste brief aan de Tweede Kamer.

Volgende week zal de situatie op de zuivelmarkt en de varkensmarkt besproken worden tijdens de landbouwraad in Brussel. "Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en het Landbouw Economisch Instituut (LEI) zijn de vooruitzichten op de middellange en lange termijn nog steeds goed", schrijft Van Dam. Hij zal daarom in de Raad aangeven dat Nederland blijft vasthouden aan marktoriëntatie en tegen een verhoging van de interventieprijs is.

Varkenssector

Van Dam ziet meer in maatregelen voor verbetering van concurrentievermogen en export stimulering. Voor de varkensmarkt gaat Van Dam vragen onder welke voorwaarden de Europese Commissie de particuliere opslagregeling voor varkensvlees zal openen, omdat dit van belang is voor de effectiviteit van deze regeling. Van Dam vindt het instellen van exportrestituties geen oplossing voor de lage varkensvleesprijs.

Geld beschikbaar

De Europese Commissie heeft €80 miljoen beschikbaar gesteld voor Europese opslagregelingen voor magere melkpoeder, kaas en mogelijk varkensvlees en voor Europese regelingen voor exportpromotie en afzetbevordering van zuivel en varkensvlees. Daarnaast wordt €420 miljoen verdeeld onder de lidstaten om de dierlijke sectoren te steunen. Nederland ontvangt hiervan €29,94 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.