Home

Nieuws 2516 x bekeken 8 reacties

Nederland vult Brussels geld niet aan

Den Haag - Nederland trekt geen extra €30 miljoen uit om de melkveehouderij en varkenshouderij te steunen. Eerder maakte de Europese Commissie bekend €30 miljoen uit te trekken voor steun aan Nederlandse melkveehouders en varkenshouders, en 'Brussel' staat landen toe deze bedragen nationaal te verdubbelen.

Nederland kiest hier niet voor omdat budget ontbreekt, aldus een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken.

Oneerlijke concurrentie

Bovendien vindt Nederland dat het nationaal bijplussen van Europees geld oneerlijke concurrentie en dat het dus een ongelijk speelveld in de hand werkt. Of de overige 27 EU-lidstaten gaan bijplussen is niet bekend, maar Franse media suggereren dat Frankrijk wel extra geld wil bijpassen.

Zelfde voorwaarden als EU-geld

Een woordvoerder van de Europese Commissie zegt dat bijplussen alleen mag als het extra geld aan hetzelfde doel wordt uitgegeven als het oorspronkelijke geld en dat verder dezelfde voorwaarden gelden als voor het Europese geld.

Dat betekent onder meer dat de steun direct mag worden uitgekeerd of worden besteed aan projecten. Staatssecretaris Sharon Dijksma koos eerder na overleg met onder meer LTO Nederland voor dat laatste.

Steunpakket voor melkvee- en varkenssector

De Europese Commissie besloot eerder in totaal €500 miljoen uit te trekken voor een steunpakket voor melkveehouders en varkenshouders. De boeren hebben te maken met lage prijzen; deels omdat Rusland de grens voor vrijwel alle Europese landbouwproducten heeft gesloten.

Nederland tegen bijplussen

Nederland was tijdens Europese landbouwraden herhaaldelijk tegen de mogelijkheid tot bijplussen.

Laatste reacties

 • Wim Toornstra

  Koop nog een Rembrandt of breng nog een miljardje of wat naar de Grieken.

 • Eminem2010

  haha zo krijg je dus inderdaad een ongelijk speelveld Ireland wel Nederland niet . Heel vervelend voor de adviseurs van de weidevogels en mestverwerking installaties.

 • farmer4life1

  Knap gedaan politiek, verdeel en heers spelletje ten top

 • simpel boerke

  Ze kunnen het geld inderdaad beter houden, anders komen er zoveel wetten en regels voor terug dat je het bedrag uiteindelijk drievoudig terug betaalt. Voor niets gaat alleen de zon op.

 • Klaasvaak

  Oneerlijke concurrentie??????

  Kijk even naar je eigen regelgeving Sharon Dijksma.... dat is oneerlijke concurrentie !

 • cornelis 22

  laten we die eerste dertig miljoen ook terug geven in ruil voor het interkken van die verstyarde nitraatrichtlijn.

 • Peerke1

  Dit is een teken aan de wand. Zijn wij boeren nog wel welkom bij de Nederlandse politiek?

 • PIETER123

  Is boerengeld wanneer gaat LTO met trekkers naar Den Haag.In Brussel waren alleen de LTO- bestuurders die er goede sier met de 30 miljoen wilden maken.Was dus toen al uit onderhandeld.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.