Home

Nieuws 14 reacties

Meer data meitelling mogelijk openbaar

Den Haag – Het is niet uitgesloten dat in de toekomst meer data, die boeren verplicht moeten opgeven in de Gecombineerde Opgave, openbaar worden gemaakt. Dit laat uitvoeringsorganisatie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) desgevraagd weten.

Onlangs publiceerde Boer&Bunder.nl een applicatie waar iedereen kan zien hoe groot een landbouwperceel is, welk gewas er staat en wat de grondsoort is. De informatie is afkomstig van de grondgebruiker zelf, zoals opgegeven in de Gecombineerde Opgave 2015. Deze informatie is openbaar gemaakt door RVO.nl.

Perceelsgegevens

Op dit moment wordt van de Gecombineerde Opgave sinds 2013 alleen de geometrie en de gewasgegevens van landbouwpercelen als 'Open Data' gratis beschikbaar gesteld voor iedereen. RVO.nl laat weten dat 'uitdrukkelijk niet de identificerende gegevens van de gebruikers van de percelen als Open Data beschikbaar zijn gesteld'.

'Kabinet streeft naar transparantie'

De reden dat RVO.nl de gegevens van landbouwpercelen 'op straat gooit' heeft te maken met overheidsbeleid. Streven van het kabinet is om een transparante en open overheid te zijn. Uitgangspunt hierbij is dat door de overheid verzamelde data openbaar is, tenzij het om privacygevoelige data gaat.

Waarom heeft RVO.nl data uit de Basis Registratie Percelen openbaar gemaakt? Reactie van de uitvoeringsorganisatie: "In het kader van het programma Open Overheid, dat door de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken is geïnitieerd, is het perceelsregister van RVO.nl geïdentificeerd als een dataset die zich ertoe leent om burgers inzicht te geven in de gegevens die bij de Rijksoverheid beschikbaar zijn, zonder de belangen van betrokkenen te schaden."

Data percelen is milieu-informatie

RVO.nl benadrukt dat de keuze om perceelsgegevens openbaar te maken ook te maken heeft met een uitspraak van de rechter in 2010. De uitspraak luidde dat informatie over grondgebruik en het telen van gewassen moet worden gezien als milieu-informatie die publiek toegankelijk zou moeten zijn.

Niet iedereen blij

Niet alle boeren zijn enthousiast dat informatie over hun bedrijf 'op straat ligt'. Ze vrezen onder andere dat de informatie tegen hen gebruikt kan worden. "Geef alle linkse rakkers nog maar meer informatie om ons dwars te zitten. Dit heeft alleen maar nadelen. Valt dit niet onder de wet van de privacy?", reageert een boer op het nieuwsbericht over Boer&Bunder op Boerderij.nl.

RVO.nl stelt diverse data beschikbaar, waaronder ook satellietdata en octrooilicenties. Ook andere overheden doen dat, conform de daarvoor geldende regels.

Laatste reacties

 • Noordam2

  schandalig!!!!!!!!!!!!!!

 • Schaapje

  Een overheid die spreekt over transparantie met gegevens van de agrariërs om openbaar te maken. Dit gaat echt te ver. Wat heeft een ander met deze privé gegevens te maken. We moeten al zoveel en mogen weinig. Vertel mij 1 goed onderbouwende reden om onze gegevens openbaar te maken.

 • fietskip

  misschien met zijn allen besluiten om de gecombineerde opgave niet meer in te vullen?

 • werklust

  Dit is toch niet normaal.

 • wbrooymans

  wordt dit dan ook gedaan bij bedrijven als Shell, KLM/air france, unilever, heijmans en ga zo maar door??

  het is echt ongelofelijk dat iedere akkerbouwer zomaar met zijn billen bloot gaat door de overheid. als het een multinational betreft wordt er grote schande van gesproken en ben je klokkenluider of het "lek"

 • pinkeltje

  Ik wil graag van al onze Haagse politici in kunnen zien waar ze wonen, hoe groot de woning is en hoe groot de tuin, incl WOZ waarde. Je wilt toch weten wie er over ons land waakt?

 • mtseshuis

  @pinkeltje, @wbrooymans: goed idee, dat wil ik ook graag weten en ook alle doofpotaffaires graag. En gelijk ook wat Dijsselbloem probeert te verhullen bij de SNS nationalisering, enz enz enz

 • jaflikweert1

  Als je iemand wat aandoet móet je privacy beschermd worden. Teel je gewoon aardappels of melk je elke dag je eigen koeien dan horen liefst al je gegevens op straat te liggen.
  Het laatste beetje eergevoel moet en zal uit ons geperst worden.

 • Jan-Zonderland

  Idd zoals Fietskip zegt: niet meer invullen of gewoon onzin opgeven maar ik weet niet wat de eventuele sancties voor jullie dan zijn. Waarschijnlijk zal men beginnen met de toeslagen in te houden. Wie weet het wel ?

 • agrieehollande

  Agrarische ondernemers zijn voor 98% ondernemers die als eenmansbedrijf of een personenvennootschap werken. Dat heeft tot gevolg dat zij net als particulieren recht hebben op de wettelijke privacybescherming.

  Ander vergelijking: zou het rijk straks de gegevens van de jaarlijkse roetmetingen van personenauto's openbaar maken?

 • agrieehollande

  Nog zo een:

  Een gedetailleerd overzicht van alle open haarden en kachels in woningen en niet-woningen met de bijbehorende milieuklasse ingetekend op een kaart. Deze zorgen voor schadelijke stoffen in de lucht zoals stikstof wat relevant voor bijvoorbeeld de PAS.

 • Broederijbrok

  Agrariërs de groep waar het meest van bekend is, en elke dag weer zorgen voor VOEDSEL.

 • Massaal niet meer invullen die zooi...........................

 • Klaasvaak

  Openbare belastingaangifte.... is dat ook een idee?

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.