Home

Nieuws 4994 x bekeken 6 reacties

Dijksma pakt mestfraude aan

Den Haag - De controle op mesttransporten en mestdistributeurs wordt aangescherpt om fraude te voorkomen. Staatssecretaris Sharon Dijksma kondigt 'forse maar noodzakelijke maatregelen aan'.

Het nemen van mestmonsters wordt ondergebracht bij een onafhankelijke partij. Dat vraagt een forse aanpassing van de betrokken partijen, aldus Dijksma. Zij acht dat echter nodig met het oog op het voorkomen van fraude. Tegelijk vraagt Dijksma aan banken, voerleveranciers en andere erfbetreders om mogelijke onregelmatigheden te melden. Soms laten die partijen dat achterwege uit eigen financieel belang, aldus Dijksma.

Geen uitzonderingen op regels

In een brief aan de Tweede kamer zegt de bewindsvrouw dat ze de regelgeving voor mesttransporten wil ontdoen van risicovolle uitzonderingen. Bijna een kwart van alle mesttransporten maakt gebruik van een uitzonderingsregel. De regel is dat mest moet worden gewogen, bemonsterd en geanalyseerd, dat het mesttransport moet zijn voorziet van apparatuur waarmee het transport kan worden gevolgd (AGR/GPS) en dat het vervoermiddel geregistreerd moet zijn.

De staatssecretaris wil geen uitzondering meer toestaan op de regels, tenzij er nauwelijks kans is op fraude. Hoe ze dat gaat doen, zal ze begin volgend jaar bekend maken.

Transporten nu pas achteraf te controleren

Ondertussen wordt nu al vastgelegd dat de export van vaste bewerkte mest moet worden voorziet van AGR/GPS. Het gaat om 7.000 transporten van enkele tientallen bedrijven. Dijksma zegt dat de transporten pas achteraf in beeld komen bij degenen die moeten nagaan of alles klopt. Er kan een maand overheen gaan voordat de vereiste vervoerbewijzen zijn aangeleverd. "Dit maakt controle in Nederland of in onze buurlanden vrijwel onmogelijk. Daarom zal ik deze uitzondering zo spoedig mogelijk en vooruitlopend op mijn risicoanalyse, schrappen", aldus Dijksma.

Beroepsverbod

Nu al kunnen mestdistributeurs die in het verleden over de schreef zijn gegaan, geweerd worden. Bedrijven of personen die in het verleden betrokken geweest zijn bij fraude, kunnen als intermediair worden geweerd als ze zich opnieuw aanmelden. Op basis van toetsing achteraf zijn tot op heden negen geregistreerde intermediairs hun registratie kwijtgeraakt.

Registratie mestopslag

De staatssecretaris wil beter in beeld hebben waar mest wordt opgeslagen, bewerkt en verwerkt. De registratie van mestopslagen wordt met ingang van volgend jaar verbeterd, zodat beter kan worden gecontroleerd op de aan- en afvoer van mest. Daarvoor worden de GPS-coördinaten van alle mestopslagen vastgelegd. Elke opslag krijgt een eigen nummer.

Extra toezicht bij afwijkende mineralengehalten

Als de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heel hoge of heel lage mineralengehalten in mest vaststelt, kan dat leiden tot extra toezicht, waarbij elk mesttransport vooraf moet worden gemeld voor maximaal een periode van een jaar, zodat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit toezicht kan houden.

Laatste reacties

 • Foxxy

  Ook al begin volgend jaar!

  Druk zeker?

 • John*

  laat ieder bedrijf in januari toch een plan inleveren naar welke percelen de mest gaat of naar welke verwerkingsinstallaties. Dit bij elkaar opgeteld is ook de hoeveelheid mest die een bedrijf mag produceren. en aan de hand van de efficiëntie ook t aantal dieren dat er gehouden mag worden.

  Dan kunnen alle overige regelingen in de prullenbak en dit lijkt me ook veel beter te controleren!!

 • simpel boerke

  Als de regelingen zoals boer-boer en/of vogelaar maar blijven bestaan, anders worden we weer met een kostprijsverhoging geconfronteerd.

 • wenjroubos

  is dat die vrouw die in een videoboodschap heeft gemeld dat de boer weer boer moet zijn en geen boekhouder ?


  volgens mij is zij record houdster regels verzinnen met een dikke 10 voor ingewikkelde complexe berekeningen

  kom LTO en NMV etc stop met verdedigen van het beleid en geef eens tegengas

 • zon

  Alle erfbetreders krijgen zeker ook nog een vergoeding wanneer ze als politie gaan spelen,en de boer moet die vergoeding dan zelf betalen.

 • Eminem2010

  eng mens.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.