Home

Nieuws 5 reacties

Wisselende reacties op idee coöperatie Vion

Doetinchem - Varkenshouders reageren wisselend van positief tot ronduit sceptisch op het idee van een coöperatie Vion. Gisteren meldde deze krant dat Vion-eigenaar ZLTO vorig jaar deze mogelijkheid onder de loep heeft genomen.

"Terug van weggeweest", reageert varkenshouder en Vion-leverancier Toon van Genugten op het idee. Voor hem is het niet de voor de hand liggende route om Vion gezonder te maken. Van Genugten zegt veel meer te zien in een participatie van een sterk buitenlands bedrijf in Vion. "Ik denk dan aan een sterk bedrijf uit bijvoorbeeld China dat zelf vlees afneemt en het product op de juiste wijze weet te waarderen. Je ziet toch dat in Nederland niet de bereidheid is om een goede prijs te betalen voor het vlees." Van Genugten zegt verder ook voorstander te zijn van een versterking van de verticale keten met meer binding van de varkenshouder aan de afnemende slachterij.

NVV-bestuurder Theo Duteweerd geeft een reactie op persoonlijke titel. "Ik heb hierover nog niet met de collega-bestuurders gesproken." Hij zegt niet op voorhand afwijzend te staan tegenover het idee van een coöperatie. "Ik heb zelf ervaring met Westfleisch dat een stevige coöperatieve structuur heeft waarbij varkenshouders via hun leveringen een aandeel opbouwen in het bedrijf. Dat kan goed werken." Hij wijst verder op Danisch Crown dat zeker in het verleden ook door zijn coöperatieve structuur successen boekte. "Ik snap dat de meeste varkenshouders weinig animo hebben om op dit moment te investeren in een coöperatie Vion, maar het is denk ik wel goed om na te denken over het idee. De tijd is voorbij dat varkenshouders het allemaal individueel op kunnen lossen. Bovendien kan Vion er ook zelf voordeel van hebben als er weer varkenshouders deelnemen aan het bestuur van het bedrijf."

Ook Dick van der Vegt in Dalfsen, beoogd voorzitter van de Good Farming Star-leveranciersvereniging in oprichting, reageert op persoonlijke titel. "Ik zie er ook niet veel in. De gemiddelde varkenshouder is druk bezig om zijn eigen bedrijf staande te houden." Hij wijst erop dat coöperaties ooit zijn ontstaan om als groep producenten zelf de verwerking en afzet van producten ter hand te nemen. De weg die Vion nu wil bewandelen is in wezen net andersom. Dat werkt niet." Van der Vegt zegt er vertrouwen in te hebben dat er partijen zullen komen die in Vion willen investeren. "Er is niemand die er belang bij heeft om Vion te laten omvallen."

Laatste reacties

 • John*

  Laat het maar eerst op de fles gaan dan richten we met de boeren wel een coöperatie op om de slachthuizen over te nemen. Met de helft minder personeel en zonder lijken in de kast.

 • jos54

  Doen de varkensboeren dan het werk? Zou kunnen polen in de stallen en boeren in de fabriek.

 • Jan van het Zand

  Crowdfunding onder de boeren: coöperatie Vion. Dat kan werken als de varkensboeren er ook rente betaald krijgen. Nu zijn ze aan de banken 9% rente kwijt bij Vion. Hoeveel rente is de coöperatie bereid om te betalen op het geld van de varkensboeren.
  De hoogte van de rente is niet bekend. Maar het is een risicovolle investering, want anders vragen de banken nu geen 9% rente.

  Het is hiermee nog niet gezegd wat de beste keuze is.

  De banken twijfelen zeer sterk om er geld in te steken. Waarom zou dat zijn?
  Heeft het te maken met het verloop van de financiële resultaten van Vion in de afgelopen decennia? Het is duidelijk, dat het geen risicoloze investering zal zijn, dat een varkenshouder, een bank of een derde partij in Vion steekt.

 • joannes

  VION komt geldt tekort omdat ze door de Politiek verplicht duurder moeten produceren voor de EU en daarbuiten export. Dat lost een cooperatie nooit op! Dat cooperatie idee is een jasje om het geld bij de boeren weg te sluisen. Een laatste idee voor de directie die moeilijke positie te keren. De uitkomst moet zijn, of een buitengewoon exportproduct wat meerwaarde oplevert, of ter bescherming van werkgelegenheid en logistieke bewegingen de tarieven verlagen, om op minimaal gelijke voet belast te worden als de concurrenten in de buurlanden. Beide zou natuurlijk het ideaal zijn, iets waar de Directie zich in kan bewijzen!

 • WT

  Laten ze de pruttel gauw in de verkoop doen. Misschien heeft van Rooy
  wel interesse. Dan is de toekomst an slachtcapaciteit tenmiste
  zekergeteld.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.