Home

Nieuws 18 reacties

Klachtenloket rentederivaten maandag open

Amsterdam - Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf die een geschil hebben met hun bank over rentederivaten, krijgen vanaf maandag een nieuwe mogelijkheid om hun zaak te laten toetsen.

Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) opent dan op verzoek van de banken hiervoor een tijdelijk loket.

Het nieuwe loket staat open voor kleinere mkb-bedrijven die voor een gang naar de rechter mogelijk een drempel ervaren, liet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) eerder weten. Banken hangen mogelijk massaclaims boven het hoofd voor de verkoop van de omstreden rentederivaten. Ze vinden echter dat de aansprakelijkheid van problemen per geval moet worden voorgelegd. En dat kan volgens hen goed bij het Kifid.

Het klachteninstituut behandelt alleen klachten waarvan de claim niet hoger is dan 1 miljoen euro. De uitspraken zijn bindend.

De banken dragen de kosten van het loket. Wel wordt ondernemers een bijdrage gevraagd in de kosten voor de behandeling van het geschil. Wie in het gelijk wordt gesteld, krijgt deze kosten weer terug.

De problemen gaan over de verkoop van zogeheten renteswaps. Dat zijn financiële producten om de variabele rente op leningen 'vast te zetten'. Als de rente boven de afgesproken rentestand uitkomt, betaalt de bank het verschil aan het bedrijf terug. Maar omdat de rente nu heel laag is, hebben veel van deze producten een negatieve waarde, waardoor ondernemers volgens claimstichtingen in financiële problemen komen.

Banken hebben ongeveer 17.000 rentederivaten uitstaan bij mkb-bedrijven.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Dit is wel verstandig dat elke ondernemer in de sector dit checkt en erbij aan sluit.

 • minasblunders1

  Maar vóór u naar het klachtenloket stapt, hebt u nog mooi even de tijd om het onderzoek naar het ammoniakbeleid te steunen. Hoewel het bedrag gestaag groeit, is het nog niet voldoende. Vindt u het ook belangrijk dat er onafhankelijk onderzoek gedaan wordt naar het ammoniakgeklungel? Doneer dan uw bijdrage op IBAN: NL35ABNA0539314110, t.n.v: AgriMedia, o.v.v: Donatie onderzoek V-focus. Meteen doen dus!!

  Of google: De wetenschappelijk basis van het Nederlandse ammoniakbeleid.

 • adriemulders

  zolang je de lening niet aflost,of moet aflossen is er met een swap niets aandehand,als je nu een vast rentende lening had en je wil die opzeggen dan moet je boete rente betalen,dat is precies het zelfde,dus ik begrijp het probleem niet!

 • leftturn

  met een vaste rente heb je geen last van verhoogde opslagen, de rente op een swap, die vast was voorgespiegeld, is dus niet vast. mooi dat je het probleem niet snapt, hierbij dus de uitleg. er zijn bedrijven die door deze opslagen dus nu meer dan 2% meer rente betalen dan dat ze op een vaste rente zouden betalen.
  kifid behandelt geen klachten gestoeld op deze opslagverhoging, en is dus een wassen neus. het is meer dan onbehoorlijk dat de nvb dit op deze wijze optuigt. en de AFM/dijsselbloem zit ook te slapen.

 • LJMatthijsse

  Als je een vaste rente hebt kun je ieder jaar een stuk boetevrij aflossen, of anders een gedeelte met boete aflossen. Bij een swap moet het gelijk in het geheel.

 • aarthamstra1

  Mooie commentaren het gaat er om dat ze de boel bedonderd hebben.
  Je iets anders voorgespiegeld hebben, dan hoe het werkelijk in elkaar steekt.

 • adriemulders

  waar komt die opslag vandaan#leftturn?volgens mij zit het verschil in de euiborrente op het moment van afsluiten,en de huidige euribor als je deze met elkaar verrekend betaal je nu meer maar dat wist je vantevoren.

 • Mozes

  Waarom sluiten mensen een lening af met een rentesysteem wat ze niet begrijpen? Sluit dan gewoon een lening af met een bepaalt aantal jaren vaste rente.

 • a van Gerwen

  Mozes ,het gaat er niet om dat ze het rentesysteem niet begrijpen, maar dat de banken niet het volledige verhaal en alle bijbehorende risico's hebben verteld, waardoor de kredietnemer onvolledig is geïnformeerd.

 • leftturn

  @adrie, opslagen als liquiditeitsopslag bestonden ten tijde van afsluiten vaak nog niet. ook zijn opslagen op alle euriborleningen na 2008 verhoogd. deze verhoging komt op de afgesproken rente. de kale euribor staat wel vast, maar de bijkomende opslagen zijn na afsluiten van de lening verhoogd, waardoor men tussen de 0,5 en 2% in normale situaties meer betaald.
  ik wil je wel het verschil tussen opslag 2008 en 2015 factureren, geef je adres en banknummer maar.
  op een lening van 1 miljoen en gemiddeld 0,7% meer opslag praat je wel over €70.000.
  de swap is verkocht als vaste lening, maar door het achteraf verhogen van de opslagen zijn deze swaps dus geen manier om je rente te fixeren.
  men dacht dus een vaste rente afgesloten te hebben, maar dit bleek achteraf niet zo te zijn. dit is ook niet zo heel vreemd, tot 2008 wijzigden opslagen maar heel summier, een of twee tienden erbij of eraf afhankelijk van aflossen of bijfinancieren. na 2008 komen er schommelingen van procenten. ook banken konden niet meer voor euribor plus 1% geld wegzetten. dan verloren ze erop. deze euribor plus 1 was wel waarop de swap gebaseerd was. en het probleem is dus dat de euribor wel afgedekt was, maar dat de bank niet meer voor de afgesproken opslag geld weg kon zetten.

 • leftturn

  en de kifid behandelt dus geen klachten die betrekking hebben op de opslagen. en dit is nu net waar 95% van de klacht op gebaseerd is!

 • juur

  De banken proberen alleen producten te verkopen waar ze winst op maken. De leken op dit gebied lopen in deze val.

 • Penkie Menki

  Tja, hebzucht wordt altijd bestraft en dan anderen de schuld geven. Hahaha oh nee de schuld houden ze zelf.

 • bleekerheide

  @leftturn, jij snapt het! Velen snappen het niet.

 • big 1

  je kunt zeggen wat je wilt maar Rabo heeft bij ons over het gedeelte waar de Swap op zit nooit de toeslag verhoogd.

 • pieterfranken1

  Ook bij ons heeft de Rabo het gedeelte waar de swap op zit nooit de opslagen verhoogd. Ook mijn Swap heeft een forse negatieve waarde. En elke keer moet ik bijbetalen. Maar anders had ik dat bedrag ook moeten betalen als ik een vaste rente had. Zolang je de lening niet opzegd heb je verder ook geen last van de negatieve waarde, of je bedrijf moet heel zwaar komen zitten. Dan zou een bank mogelijk moeilijk kunnen doen omdat je geen dekking hebt voor de negatieve waarde. Het is inderdaad onterecht als banken wel opslagen verhogen als dat toen niet duidelijk afgesproken is dat dat tot de mogelijkheden behoort.

 • Mozes

  @big1 en @ pieterfranken1, respect voor het eerlijke verhaal.
  Dat is eens een keer wat anders dan een onbetrouwbaar frustratieverhaal wat ik hier zo vaak lees.

 • leftturn

  dit is geen frustratie. ik ben blij dat er banken zijn, zoals big1 en pieterfranken1 aangeven, die er wel correct in staan. de negatieve waarde interesseert mij ook niets. deze wordt elk jaar kleiner en bouwt automatisch af naar nul.
  voor mij weer een reden om mijn eigen financier te vragen waarom zij niet gekozen hebben voor deze lijn.
  ik ben bereid de vaste rente te betalen, deze is procenten hoger dan de huidige rente. dat is dus niet het probleem.
  ik vind de term onbetrouwbaar wel onder de gordel en op niets gebaseerd.
  je kunt het forum toch ook gebruiken om ervaringen uit te wisselen en hier proberen slimmer van te worden. dit hoeft van mij niet ongemanierd.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.