Home

Nieuws

Politiek bezorgd over gevolgen steunmaatregel voor Nederlandse boer en tuinder

Den Haag – Kamerleden willen snel opheldering van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) over het stopzetten van de Europese steunmaatregel voor groente en fruit.

De Europese Commissie heeft de steun voor bederfelijke groente en fruit opgeschort omdat er twijfels zijn over de claims die vanuit lidstaten zijn ontvangen om aanspraak te maken op het noodfonds van € 125 miljoen. Zo zouden uit Polen claims zijn gekomen die vele malen groter zijn dan de totale Europese export van komkommers en kool naar Rusland voor de aangegeven weken.

Een Kamermeerderheid wil van de staatssecretaris weten welke gevolgen dit heeft voor de Nederlandse boeren en tuinders. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber wil van Dijksma weten of ze in Europa druk gaat uitoefenen om de Nederlandse boeren en tuinders niet de dupe te laten worden van de discutabele claims uit Polen. "Het opschorten van de steunmaatregelen lijkt ook de leveranties aan voedselbanken te raken en dat kan toch niet de bedoeling zijn", aldus Dik.
Jaco Geurts (CDA) noemt het triest dat Nederlandse telers de dupe lijken te worden van de praktijken van sommige andere lidstaten.

Europarlementariër Jan Huitema vindt de fraude met EU-steunmaatregelen ontoelaatbaar. Hij pleit ervoor om lidstaten waar fraude is aangetoond uit te sluiten van de steunmaatregel.  Annie Schreijer-Pierik, die namens het CDA in het Europees parlement zit, vindt het stopzetten van de hele compensatieregeling een te grove maatregel. "De Europese Commissie mag niet alle landen over één kam scheren. De terechte steunverzoeken uit landen als Nederland en andere landen mogen niet lijden onder malversaties in Polen. Dit kan niet waar zijn", vindt de politica.

Of registreer je om te kunnen reageren.