Home

Nieuws 2291 x bekeken 19 reacties

Geen straf voor jachtopziener na dood zwijnen

Weert - De jachtopziener die eerder deze maand in de fout ging toen hij drie wilde zwijnen doodschoot nadat ze net uit de Zuid-Willemsvaart waren gered, krijgt geen straf. Er wordt wel gekeken of hij zijn wapen moet inleveren. De politie heeft dat bekendgemaakt.

De politie concludeerde vrijdag dat de jachtopziener niet volgens de regels heeft gehandeld. Hij had na de reddingsactie eerst in overleg moeten gaan met de politie. Het doodschieten was alleen gerechtvaardigd als de zwijnen nog een gevaar vormden. Maar de zwijnen hadden zoveel water in de longen dat ze toch dood zouden gaan, aldus de politie.

Het doodschieten van de zwijnen veroorzaakte veel ophef. De jachtopziener heeft daarom zijn functie neergelegd. Hij zal niet meer als jachtopziener functioneren maar blijft vooralsnog wel jager, legde een politiewoordvoerder uit.

Het Openbaar Ministerie in Limburg laat weten dat het onderzoek naar het wapenverlof voldoende is als maatregel.

Wilde zwijnen mogen alleen op de Veluwe en in het Meinweggebied in Limburg vrij rondlopen. Daarbuiten is het streven dat ze zoveel mogelijk worden doodgeschoten.

Laatste reacties

 • breiberg

  volgens mij zijn ze dan toch uit hun lijden verlost

 • Ishtar

  Tuurlijk blijft ie jager, eenmaal trigger happy, altijd trigger happy.

 • Gijs Gans

  precies, dus terechte actie

 • simpel boerke

  Lekker makkelijk oordelen na zelf 3 weken onderzoek gepleegd te hebben. Zwijntjes zouden dan al langzaam gestikt zijn.

 • alco1

  Alweer mis Isthar.

 • J@gertje

  @Alco1
  Laat je toch niet verleiden om op inhoudsloze nietszeggende reacties van Isthar te reageren.

 • Schaapje

  Als de jager opdracht krijgt van hoger hand en dit ten uitvoer heeft gebracht treft hem geen blaam. Echter zelf had hij wel kunnen zeggen dat volgens de wet op zondag niet gedood/ gejaagd mag worden. De zwijnen hadden beter terug gebracht dienen te worden naar hun leefgebied. Wanneer zij later uit dit gebied waren gekomen en schade hadden veroorzaakt dan was afschieten gerechtvaardigd. We moeten ook als agrariërs leren omgaan met groepen van de bevolking die dit afkeuren. Vergeet niet dat deze meer kunnen bereiken dan wij. En we hoeven heus niet alles te pikken en te ondergaan. Maar in sommige gevallen is het beter om een pas op deplaats te nemen.

 • somporn

  Laten die ambtenaren maar eens toegeven dat zij opdracht hebben gegeven.
  Ipv deze jachtopziener zijn leven zuur te maken en zijn wapen in te nemen zouden de zogenaamde heren ambtenaren deze man een lintje geven.
  Maar de politiek roert zich niet omdat deze doodsbenauwd zijn om hun grof verdienende mats baantje te verliezen want dan is het graaien over dus laten ze liever deze jachtopziener dood vallen.
  Politiek is om zakken te vullen over de rug van zijn onderdanen.

 • Demeter Griend

  Volgens de voorpagina van de telegraaf van vandaag zaterdag 27 september 2014 mag hij zijn werk als jachtopziener niet meer uitvoeren.
  Door de politie wordt nog bekeken of hij zijn wapen in moet leveren. In dat geval raakt hij zijn hobby ook kwijt.
  Geen straf....???

 • wg

  dit was ook niet meest tactische oplossing om onder het oog van de camera dit te doen maar k
  ik ben wel voor wildbeheer

 • Jeroen Rohaan

  deze beste man heeft juist gehandeld en de zwijnen uit hun lijden verlost, immers: '....water in hun longen, aldus de politie' (die zelf waarschijnlijk even niet wist hoe te handelen).

 • Barneveldsei

  Zoals altijd de gewone man wordt gestraft, de ambtenaar blijft buiten schot.

 • Bloemestein

  En we wakkeren de hetze tegen jagers nog maar even aan!Geweer inleveren ? Bij wie? Lulkoek! Ze zullen hooguit zijn jachtacte voor een aantal jaren intrekken, Hoezo klassejustitie, als je door het rode licht rijdt, trekt men toch ook niet voor jaren het rijbewijs in.

 • veldzicht

  Dat die dieren water in hun longen had wist die jager toen ook niet,het blijft een domme actie om die zwijnen voor de camara dood te schieten,je kan ze natuurlijk niet in een woonwijk of bij (snel)wegen laten lopen
  maar breng ze dan even weg.

 • cocoma

  De jachtopziener zal zijn akte wel kwijtraken en zonder akte mag hij geen geweren voorhanden hebben!
  Het grootste probleem vind ik in deze kwestie de heren/dames huichelaars-politici, zij wassen hun handen in onschuld want zij willen graag hun goed betaalde functie blijven vervullen. Er is dus wel nulstand-beleid maar als het er opaan komt toch maar weer niet. Zwijnen vormen een gevaar voor de verkeersveiligheid maar als ze een stukje gezwommen hebben weer niet?

 • pb1974

  die man heeft prima gehandeld en zou een een lintje moeten krijgen we moeten af van al dit soort wild

 • J@gertje

  Die man heeft zich laten misbruiken door de provincie zonder na te denken wat de gevolgen zouden zijn.
  Hij had dit nooit moeten doen met al die camera's er bij.

 • jony

  Heeft iemand al eens nagedacht hoe deze zwijnen voor de tweede maal op zondag in de kanaal terecht zijn gekomen??
  In brabant worden sinds 2008 regelmatig zwijnen uitgezet, dit blijkt uit dna en bloedmonsters het zijn de zogenoemde para zwijntjes ze worden plots ergens gedropt hier zitten de zogenoemde heer jagers achter zodat deze niet naar duitsland hoeven voor een duur betaalde jacht. en de terrein beheerders vinden het allang goed die kunnen nu 'bewijzen 'dat hun ecologische snelwegen goed werken.
  Helaas net niet goed getimed ecoducten klaar in 2013, wilde zwijnen sinds 2008.
  wat jacht opziener betreft, hij heeft volledig met de wet gehandeld dit was geen jacht en hij was bevoegd (net als aangereden wild) om dieren uit hun lijden te verlossen.

 • PosthouwerBoerkamp

  Het moest zo gebeuren, zo is de wet en jager was ook aangeklaagd, door een andere groep, waarom ze niet afgeschoten waren. Varkens worden ook slimmer !! Als ze op zondag oversteken, mogen ze niet gedood worden, je moet er maar op komen . . . .

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.