Home

Nieuws 1 reactie

Dijksma wil toestemming voor crisiskartel

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma gaat zich in Brussel inzetten voor een regeling die agrarisch ondernemers de ruimte biedt om in gezamenlijk overleg producten van de markt te nemen.

De Europese Commissie zou onderlinge afspraken moeten toestaan, in verband met de crisis als gevolg van de Russische boycot van land- en tuinbouwproducten.

Verschillende partijen vroegen dinsdagavond in een debat de staatssecretaris zo'n regeling te treffen. De Europese Commissie heeft al gezegd de mogelijkheden voor zo'n regeling te willen bezien.

Dijksma overlegt vrijdag met haar collega's van andere lidstaten en de Europese Commissie over de gevolgen van de Russische boycot en de maatregelen die kunnen worden genomen om de schade op de Europese markt voor land- en tuinbouwproducten te beperken. Zij gaf in het overleg met de Tweede Kamer aan dat het niet voor de hand ligt dat ook maatregelen voor de varkenssector zullen worden getroffen, omdat de Russische maatregelen tegen varkensvlees niet te maken hebben met de Europese sancties tegen Rusland. "Als we daar nu steun voor geven, moeten we dat bij andere ziekteuitbraken ook doen", aldus de staatssecretaris.

Dijksma temperde te hoog gespannen verwachtingen. Hoewel er steunmaatregelen worden getroffen, zullen die maar een deel van de schade opvangen. Niemand wordt er beter van. Bedrijven die al op punt van omvallen stonden voor de Russische boycot, zullen er zeker niet door overeind worden gehouden.

Volgens Dijksma is het huidige steunpakket van €125 miljoen nog maar het begin. Zij verwacht dat er in de loop van de komende maanden meer geld nodig zal zijn. Dat geld is ook beschikbaar op de Europese begroting.

Eén reactie

  • Schraar

    Prima initiatief!
    Moet niet alleen mogelijk zijn in dit geval van een Russische boycot, maar onder voorwaarden (geen misbruik) structureel mogelijk worden.
    Overproductie van de markt halen, of nog veel beter; Voorkomen, is de enigste manier om de diepe prijsdalen waar alle landbouwsectoren continu mee te maken hebben te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.