Home

Nieuws 1 reactie

Overgebleven boerengeld naar NVWA

Den Haag – Het kabinet trekt extra geld uit voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), dat aanvankelijk was bestemd voor de cofinanciering van Europese subsidies.

Het gaat om overgebleven geld, dat anders zou zijn teruggevloeid naar de algemene middelen. Dat blijkt uit de begrotingsstukken van het ministerie van Economische Zaken.

De veranderingen in toezicht en keuring bij de NVWA worden betaald uit twee meevallers: de te verwachten besparingen op de uitgaven van de productschappen na de overheveling naar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en een bedrag aan niet uitgegeven cofinanciering van Europees beleid.

CDA-woordvoerder Jacco Geurts zegt in een eerste reactie dat hij opheldering wil over de dekking van de extra gelden voor de NVWA. Hij zegt dat uit de stukken voor hem op dit moment heel moeilijk is op te maken, waar Dijksma en Kamp het geld vandaan halen.

Het kabinet trekt volgend jaar ruim €35 miljoen euro extra uit voor de NVWA en in de jaren daarna jaarlijks een aflopend extra bedrag. Het departement trekt doorgaans geld uit voor cofinanciering van Europese subsidies waarop Nederlandse (agrarisch) ondernemers een beroep kunnen doen. Als het beroep op de subsidieregelingen lager is dan voorzien, ontstaat een meevaller die normaal gesproken terugvloeit naar de algemene middelen. Nu is er in voorzien die meevaller te gebruiken voor de versterking van de NVWA.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft eerder dit jaar aangegeven de NVWA te willen versterken, onder meer naar aanleiding verschillende voedselschandalen.

Minister Henk Kamp heeft eerder in de Tweede Kamer gezegd dat  nog niet duidelijk is of agrarisch ondernemers er ook op vooruit zullen gaan door de opheffing van de productschappen en het wegvallen van een aantal heffingen. Aan de andere kant verwacht hij wel een efficiëntieslag te kunnen maken door de overheveling van de productschapstaken naar RVO.nl.

Eén reactie

  • krulsaart

    Nou Henkie ik denk dat ik wel weet of de agrarisch ondernemers er ook op vooruit zullen gaan. Niet natuurlijk. In Den Haag houden ze de muntjes liever zelf.

Of registreer je om te kunnen reageren.