Home

Nieuws 1512 x bekeken 1 reactie

Bedrijfsleven toch welkom in Tweede Kamer

Den Haag - Het leek erop dat de Tweede Kamer deze week een hoorzitting zou houden over voedselveiligheid, zonder de eerstverantwoordelijken - het bedrijfsleven - daarbij te betrekken. Er was een potige brief van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) nodig om die fout te herstellen. Maandag werd alsnog een uitnodiging verstuurd.

In een brief aan de Tweede Kamer spraken CBL-directeur Marc Jansen en Philip den Ouden van FNLI hun verbazing erover uit dat ondanks herhaaldelijke verzoeken niet een vertegenwoordiger van de vleesverwerkende industrie en de retail is uitgenodigd.

"Sterker nog, zowel de industrievertegenwoordiger, als de vertegenwoordiger van de retail, zijn in een laat stadium van de besluitvorming van de concept-uitnodigingenlijst afgehaald. Het zal toch niet de bedoeling zijn dat er gesproken wordt over de vleesverwerkende sector, zonder deze sector zelf aan het woord te laten?"

Dat vond VVD-Kamerlid Helma Lodders eigenlijk ook. Zij deed een verzoek om alsnog de uitnodiging aan beide organisaties te versturen. Dat verzoek werd ingewilligd. Haar conclusie is dat er geen sprake was van boze opzet, maar dat de uitnodiging voor het CBL en het FNLI in de hectiek voor het Kamerreces tussen wal en schip was geraakt.

De Tweede Kamer heeft voor de hoorzitting, die woensdagmiddag wordt gehouden, vertegenwoordigers van Consumentenbond, Stichting Verskwaliteit Nederland, Stichting Varkens In Nood en Dier & Recht, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid uitgenodigd. Ook de schrijver van het boek Uitgebeend, Marcel van Silfhout, neemt deel aan de hoorzitting. FNLI en CBL zullen waarschijnlijk Bert Urlings van voedingsbedrijf Vion en Marc Jansen van CBL sturen.

Eén reactie

  • info140

    Toch wel heel toevallig dat in die hectiek alleen deze twee uitnodigingen kwijt geraakt zijn, nee, dat zal echt geen opzet zijn geweest.......

Of registreer je om te kunnen reageren.