Home

Nieuws 6308 x bekeken 44 reacties

Nederland onderschat landbouwbelang

Den Haag - Het belang van de landbouw voor de Nederlandse voedselvoorziening wordt structureel onderschat. Dat stelt CDA-Kamerlid Jaco Geurts in een initiatiefnota, die hij dinsdag presenteerde.

 

Geurts pleit in zijn nota voor de instelling van een onafhankelijk toezichthouder voor de landbouw- en voedselketen.

Het CDA vindt dat Nederland tenminste in zijn eigen voedselbehoefte moet voorzien. Daarvoor is de land- en tuinbouw van cruciaal belang. "Zonder agrarische sector kunnen  er tekorten aan voedselproducten ontstaan en worden prijzen voor de consument extra hoog opgedreven", zegt Geurts.

De onafhankelijk toezichthouder moet er onder andere op toezien dat supermarkten en andere ketenpartijen hun positie in de keten niet misbruiken. "Het CDA wil eerlijke afspraken over duurzaamheid, dierenwelzijn en de prijs die daar tegenover staat. Willen wij als samenleving een eerlijk product, dan hebben boer, tuinder en visser ook recht op een eerlijke boterham."

Volgens de analyse van Geurts kent de huidige marktstructuur te veel belemmeringen voor de eerlijke boterham. Een daarvan is het kartelverbod. De overheid moet volgens het CDA uitzonderingen op het kartelverbod geven aan ondernemers in de land- en tuinbouw om samen te kunnen werken.

Geurts constateert dat de rol van de supermarkten steeds sterker wordt. Het aandeel van de supermarkten in de totale foodservice- branche is meer dan 50 procent, zegt hij, zich baserend op een rapport van ABN Amro. De inkoopmacht  van supermarkten is sterk toegenomen en de inkooporganisaties van de supermarkten sturen op de laagste prijs en op verticale marktversterking (huismerken). Geurts noemt in zijn nota een aantal voorbeelden waarbij de inkooporganisaties  de primaire producenten zwaar onder druk zetten. "Er zijn nog steeds veel misstanden en producenten en leveranciers zijn bang om hiermee naar buiten te komen, omdat men bang is om contracten kwijt te raken."

Boeren en tuinders hebben geen marktmacht, zegt Geurts.  En  supermarkten  willen niet samen met  primaire producenten werken aan innovatie, waardoor stilstand in vernieuwing dreigt.

PvdA, SP en ChristenUnie geven steun aan het CDA-plan voor de invoering van een toezichthouder. Dat zeggen woordvoerders van die partijen dinsdag in het Algemeen Dagblad.

Sjoera Dikkers van de PvdA zegt dat  haar partij welwillend staat tegenover een toezichthouder, die moet zorgen dat de macht van met name de inkooporganisaties van supermarkten wordt ingebonden. Een vrijwillige afspraak tussen supermarkten, levensmiddelenbedrijven en de landbouworganisatie LTO-Nederland werkt niet, zegt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie.

Gerard Schouw, D66-Kamerlid, bepleit het toezicht bij de Autoriteit Consument en Markt te leggen. Het CDA heeft weinig vertrouwen in de ACM, zo blijkt uit de dinsdag gepresenteerde initiatiefnota.

Laatste reacties

 • Ferm

  Ben benieuwd hoe Geurts de huidige markstructuur die een eerlijke boterham in de weg staat, zoals hijzelf zegt, wil aanpassen en dit ook werkelijk tot uitvoering wil brengen.

 • daantje

  Ik ook ben benieuwd

 • funny girl

  Je kunt het proberen, doch de supermarkten etc hebben inmiddels zoveel macht opgebouwd dat ze toch wel weer omheen kunnen. Maar stel dat kartelvorming voor de landbouw wel is toegestaan, er zullen altijd weer boeren of tuinders zijn voor die voor lagere prijzen gaan verkopen.

 • anton1937

  Goed initiatief van het CDA ,om aan de orde te stellen dat de Nederlandse overheid en m n het kabinet Rutte 2 structureel de landbouw geen duidelijke steun geeft. Jacco Geurts heeft het bij het rechte eind,om aandacht te vragen voor de landbouw.. De boeren en de burgers de lasten van de markt heersers als AH etc te laten betalen is niet eerlijk en economisch onverantwoord. Dat een partij als de VVD dat niet ziet, is tekenend voor het gebrek aan kennis bij de club van Rutte.

 • Spruit12

  Het is belangrijk om de producenten van de meest primaire levensbehoefte het niet moeilijker maken dan het nu al is. Sectoren waar geen geld verdient wordt, kan ook niet voldoende worden gewerkt aan innovaties en verduurzaming. Het is immers ook zo dat innovaties uitgevoerd kunnen worden als er ook geld verdient wordt. Duurzaam en innovatief staat haaks op streven naar lage prijzen, dit geldt overigens voor alle sectoren. De ACM is eigenlijk een moderne beul voor producenten.
  Voor de anti land- en tuinbouwpartij D66 gaat het weer eens allemaal te snel. Het toezicht op eerlijke handelspraktijken hoort niet te liggen bij de ACM, maar bij een 'nieuwe' organisatie 'APM' (Autoriteit Producent en Markt).

 • rderegt

  kartelvorming in/voor de landbouw????
  hoe zit het met de kartelvorming van de supermarkten...

 • Tiny1946

  Schaal vergroting en fuseren de ondergang van de land en tuin bouw we groeien uit onze jas we hebben te veel mensen nodig om onze producten voor een joden fooi aan de supermarkt te geven. We zijn zover dat we onze producten zelf niet meer kunnen verhandelen er moet een cooperatie,afzet
  organisatie of een veiling tussen zitten, we zijn fout bezig we betalen veel dure personen , en dat kunnen we niet!!!!.

 • CropdusterNL

  Gewoon een maandje of 2 niet leveren aan de supermarkten....maar dan met z'n allen..is het gauw af gedaan met kartelSupermarktNL...De boer moet weer baas in eigen portemonee worden..wanneer worden we eens wakker dat we het zelf in de hand hebben..desnoods gewoon schuurverkoop... de burger wil een eerlijk product tegen een goede prijs....we hebben heel die retail niet nodig...niemand kan zonder eten ;-)


 • trijnie

  Verstandige opmerking Tiny 1946. Er wordt teveel geproduceerd in de tuin- en landbouw. En nu komt het er met de zuivel ook aan.
  De gemeenschap springt nu bij maar dit kan op de duur niet meer.
  Er gaan nu al veel negatieve stemmen op vanwege dit feit.
  Men maakt de sector zelf kapot omdat men geen maat houdt.
  Rusland maakt het maar iets erger.

 • schoenmakers1

  trijnie en tinie1946 willen weer terug naar het jaar 1946, wie gaat ermee?

  Weet je wat er goed is aan die goede oude tijd?

  antwoord:Dat die ver achter ons ligt

 • schoenmakers1

  het enige probleem wat we in nederland hebben is dat onze kostprijs te hoog is, waardoor?
  teveel flutlabels die wel geld kosten maar niets opleveren,
  teveel mensen die niet aan productieve arbeid doen waardoor de belastingen veel te hoog worden, je moet eens nagaan hoeveel belasting er betaald moeten worden om de overheid tevreden te houden,

 • Hans Brasil

  'Het CDA vindt dat Nederland tenminste in zijn eigen voedselbehoefte moet voorzien.' Wat is dit voor geneuzel? op zijn minst 65% van de Nederlandse productie gaat de grens over, of het nu om melk, vlees, eieren, groente of fruit. 80% van de boeren opdoeken, en je zult zien dat die 20% die overblijft, blijft exporteren! En dan deze 'De onafhankelijk toezichthouder moet er onder andere op toezien dat supermarkten en andere ketenpartijen hun positie in de keten niet misbruiken.' Moet die toezichthouder met buitenlandse supers om de tafel????? want daar moet het meeste naar toe!! 10 jaar geleden waren er 2 maal zoveel boeren als nu. maalt daar iemand om??

 • trekker

  't Wordt tijd dat we terug gaan naar de basis.... terug dus naar de coöperatie zoals die was toen die werd opgericht.
  BOEREN KOM VOOR JEZELF OP EN ZET DE HANDELAREN LANGS DE KANT. RICHT OPNIEUW EEN COÖPERATIE OP, ZET ER EERLIJKE MENSEN OP EN ZORG ERVOOR DAT ALLE BOEREN ALLEEN MAAR DÁÁR HUN PRODUCTEN AFLEVEREN... ZODAT ER WEER EERLIJKE PRIJZEN BEDONGEN KUNNEN WORDEN EN DE BOER EINDELIJK WEER EENS EEN ÉCHT INKOMEN ZAL KRIJGEN... Laat de handelaren maar dáár gaan onderhandelen, géén goede prijs? dan wegwezen, vasthouden die oogst en niet verkopen, als wij dat 1 jaar vol kunnen houden zullen ze graag weer wat meer voor onze producten willen betalen zodat wij ook een fatsoenlijk salaris zullen ontvangen voor ons harde werken en wij niet meer op de armoedegrens moeten leven.. dit kán toch gewoon niet? Nu worden wij gestraft voor ons harde werken en voor al het geld dat wij het hele jaar in de grond stoppen.... KOM OP BOEREN VERENIG U....DOE MEE....VOOR EEN EERLIJK INKOMEN.

 • pinkeltje

  Ik lees vooral heel vaak het woordje eerlijk. Daar kun je natuurlijk niet tegen zijn. Maar eerlijk bestaat maar heel beperkt in de boze buitenwereld. Vooral als het eten opraakt. Wat gedoe in Oekraïne en het bewustzijn dat Europa niet is verenigd, de Navo uiteindelijk daardoor ook niet veel voorstelt en Nederland zijn leger al lang in de uitverkoop heeft gedaan en dan nu opeens het heel bewogen gaan hebben over hoe belangrijk het is dat Nederland zelfvoorzienend is in zijn voedsel. Alsof de politiek boeren ineens belangrijk gaat vinden. Laat me niet lachen. En alsof we dat dan opeens gaan bereiken door de Nederlandse landbouw los te koppelen aan alle ontwikkelingen in de wereld en weer terug te gaan naar de tijd van Hans en Grietje. Romantisch geleuter waar we niks van mee gaan maken. Valt mee dat er nog niet wordt gepleit voor het verbieden van machinaal melken. Zou goed zijn voor de werkgelegenheid en weer veel mensen betrokken maken tot de essentie van waar een van hun primaire levensbehoeften mee wordt vervuld.

 • LUCTOR

  Doordat we hier in NL en inmiddels ook in andere Euro landen te veel aan regelgeving hebben en inkomens steun via toeslagrechten die per land verschillen en op een andere manier worden toe bedeeld is het hele mechanisme van marktwerking te niet gedaan. Hierdoor heeft de consument die beleverd wordt door voor het meren deel grote inkoop organisatie,s het geluk dat er net altijd iets te veel aan produkten wordt aan geboden zodat de prijzen laag blijven.Verhoudings gewijs is Rusland een kleine inkoper op de EU markt de gevolgen zijn nu al merkbaar.

 • trijnie

  Schoenmakers, als er teveel fietsen worden gemaakt raak je ze ook niet kwijt en worden ze voor een slechte prijs verkocht.
  En zo is het ook met de produktie van voedsel met dat verschil dat jullie altijd op compensatie kunnen rekenen en de fietsenfabriek over de kop gaat. Maar dat geld voor compensatie moet wel ergens vandaan komen.
  En let wel: niemand wil belasting betalen voor voedsel dat door gedraaid wordt omdat er geen afzetmarkt voor is.
  Ik wil niet dat de klok 50 jaar teruggezet wordt, maar met al jullie ijver maak je de handel voor jullie zelf kapot en daarom krijgen jullie zulke hogerlonen voor je gezwoeg.

 • trijnie

  Hongerlonen

 • vragenantwoord

  trijnie
  als ik een landbouw product ( koe, kalf, aardappel, tomaat,) produceer weet ik pas over X aantal maanden wat die opleverd ! dat is iets anders dan een fiets die je in een uurtje in elkaar flanst !

 • pinkeltje

  De essentie van landbouw is dat er structureel overproductie moet zijn. Zo niet dan heb je hongersnood en dan zijn de rapen gaar. Wel eens van voedseloproer gehoord? De kunst is alleen om het zo te regelen dat de overproductie niet uit de hand loopt en de producent toch een redelijk bestaan kan hebben. Dat is de belangrijkste reden dat landbouw geen 'normale' economische activiteit is zoals een fietsenfabriek dat wel is. Er MOET bemoeienis van de overheid zijn om een en ander in goede banen te leiden. Alleen is het moeilijk om de belastingbetaler die gewend is aan volle schappen tegen lage prijzen dat duidelijk te maken, zeker wanneer die door de overheid alleen maar te horen krijgt dat alles zo liberaal mogelijk moet zijn en dat er vooral volop concurrentie moet zijn op alle fronten. Voor luxe producten zoals de meeste groenten en fruit geldt inderdaad dat je het aan de markt over kunt laten. Voor de basis voedselproductie, granen en zuivel geldt dat volledige marktwerking niet opgaat.

 • trijnie

  En vraagenantwoord wat wilt u daar mee zeggen?
  Dat u uw werk niet kunt plannen? Ik geef toe; dit ligt wat moeilijker dan met een fiets. Maar in de tuinbouw is dit al jaren aan de gang en als er keer op keer door gedraaid wordt terwijl de halve wereldbevolking honger lijdt dan valt dit toch echt niet te pruimen.
  En wat kost dit wel niet aan gemeenschapsgeld?

 • gjcamps

  @vraagenantwoord, beetje achterhaald concept wat je schrijft. Je kunt voor productie al contracten afsluiten met verwerkende industrie of supermarkten. Als je dat niet doet moet je niet klagen als prijzen laag zijn, als er tekorten zijn hoor je ze ook niet. Termijnmarkten, contracten, marktgericht produceren

 • LUCTOR

  @pinkeltje Marktwerking is als het ene schaars is men naar het andere uitwijkt. Het is niet nodig om structureel over te produceren om hongersnood tegen te gaan. Het gemengde bedrijf was hier een mooi voorbeeld van was het ene niets waard bracht het andere wel wat op en omgekeerd.

 • koestal

  PvdA en D66 willen alleen maar meer controle op boeren met steeds meer ambtenaren ,en onderschatten zaken waar de boer mee te maken heeft

 • Broer

  Al sinds jaar en dag mogen wij ons als producenten verenigen, nl. in cooperaties. Zo ontstaat een zekere marktmacht.
  Voor mij is in de winkel maar één de baas, nl. de winkelbaas.
  We zijn vrij om te leveren, zoniet, voor ons een ander.
  En anders mag je zelf ook nog een winkel beginnen.
  Met het prijsbeleid hoeft de overheid zich niet te bemoeien, en de Lto
  (en vakbonden) zeker niet.
  Jacco Geurts is een partijgenoot van mij, ik verdenk hem er echter van wat teveel zijn NVV verleden mee te nemen

 • Nell.

  waarom niet zelf een cooperatieve supermarkt oprichten?,jumbo is ook in korte tijd groot geworden.

 • alco1

  Niemand gaat iets produceren waarvan bij voorhand duidelijk is dat het door overvolle markt weinig opbrengt. Ik denk dan ook dat mensen met commentaar hierop totaal geen kennis van zaken heeft met de sector.

 • Broederijbrok

  Boer, tuinders en vissers moeten weten wat de prijs is voor de komende week. En niet zoals nu dat er eerst geleverd wordt en afwachten wat prijs wordt. Dan pas kun je de markt bespelen. Door wel of niet te leveren of juist veel of weinig.
  En de meeste marktmacht is er door iedereen gemakkelijk te krijgen om ALLEMAAL OP DEZELFDE DAG GEEN ENKEL PRODUCT AF TE VOEREN, dan ligt alles snel plat.

 • pinkeltje

  Cooperatieve supermarkt is er al. Heeft CZAV in Goes al tientallen jaren (Agrimarkt). Draait best goed. Maar anderzijds hoef je ook geen illusies te hebben dat een supermarktketen de gouden formule is om eens lekker makkelijk geld te gaan verdienen. Wie zich op dat pad begeeft zal ontdekken dat je dan inderdaad moet werken zoals supermarktketens werken. Er donders bovenop zitten en zien dat je de toeleveranciers zoveel mogelijk wurgt. Doe je dat niet dan wordt je zelf gewurgd. Kortom, ook daar geldt dat het gras bij de boeren altijd groener is. Maar als je meent dat de supermarktketens gegarandeerde winstformules zijn verkoop dan alles wat je bezit en koop aandelen AHOLD of wat dan ook.

 • ed12345

  Pinkeltje dat de super ook op z'n tellen moet letten ben ik met je eens maar dat AH gewoon 5% minder aan de agrarische toeleveranciers uitbetaalde omdat AH nieuwe winkels opende is natuurlijk van de zotte.Ik vind een van de belangrijke dingen uit Geurts z'n verhaal dat de landbouw kartel afspraken mag hebben ,Dat kan alleen via 'n organisatie .
  Trijnie laten we maar zwijgen over het kosten van gemeeschapsgelden ,zoals in het noorden gezegd zou worden :breek me de bek nie los;

 • jop

  @Trijnie: Nederland is niet ineens groter geworden.Schaalvergroting bij een bedrijf kan alleen maar gebeuren als er om het bedrijf heen anderen stoppen. Voorheen waren er dan tien bedrijven, die ieder vijf ha uien telen. Na schaalvergroting heb je bv twee bedrijven die samen de vijftig ha uien telen. De kostprijs ligt dan beduidend anders. Met een groter areaal heb je als boer ook meer in de pap te brokken bij afnemers dan de kleine teler, want de afnemer heeft minder administratie/kosten aan de grotere. En het is toch geen zonde als je als teler probeert een beter product te telen?

 • trijnie

  Jop, een beter product is altijd prima, maar als de hoeveelheden te groot worden, moet er toch naar evenwicht gezocht worden?
  Ik heb de wijsheid niet in pacht maar kunnen er dan geen afspraken gemaakt worden over de hoeveelheden die zo ongeveer verbouwd moeten worden?
  Ik stel mij zo voor dat het boeren ook niet vreemd is om met voldoening en trots op je werk neer te zien. En als dat vervolgens niets opbrengt en het zelfs vernietigd wordt dan is dat toch wel een geweldige domper.
  Daarbij ervaar ik dat mensen een aversie krijgen als er voedsel wordt vernietigd, ik zelf vind het ook ''vloeken in de kerk''

 • Jan Cees Bron

  Pinkeltje, Agrimarkt is inderdaad een interessant voorbeeld. Is wel behoorlijk gericht op lage consumentenprijzen en in die zin dus geen supermarkt die fors beter betaalt dan de concurrentie. Bovendien koopt de keten volgens mij vrij in en is er in die zin geen vaste relatie met CZAV-leden.

 • veldzicht

  Was het maar zo makkelijk als jij het zegt Trijnie,een kennis van mij ,
  paprika teler,werd ook verdacht van afspraken te maken om minder paprika,s te telen,s,morgens om 6 uur werd ie uit z,n bed gebeld.
  hij z,n vrouw en zoon moesten in de huiskamer blijven en werd de hele administratie meegenomen,computer, telefoons boekhouding en kladbloknootjes.gelukkig konden ze bij hem niks vinden maar andere telers kregen wel een megaboete ,stel je voor dat je de prijs zou beinvloeden ,de nvwa is er alleen om de consument te beschermen
  en die telers interresseert ze geen ene malle moer.de telers van zilveruitjes 2 jaar geleden precies het zelfde.

 • daantje

  waar mee gemorst wordt komt gebrek aan

 • trijnie

  Veldzicht, wat belachelijk, wat een wereldje.
  Bepalen jullie dan zelf niet wat en hoeveel je wilt verbouwen????
  Er zou een richtlijn moeten komen omdat dit zou kunnen helpen gerichter te produceren maar dwang is van de gekke.
  Dus de NVWA bepaalt wat en hoe?
  Ik dacht dat zij er waren om echte wantoestanden aan de kaak te stellen.

 • gjcamps

  De richtlijn is je kostprijs, wat wil je aan marge hebben en wat is dan de contract prijs die je afsluit met industrie/supermarkt. Helaas mag je dat niet stiekem met collega boeren/tuinders afspreken want dat is kartelvorming. Het op de gok produceren en maar afwachten wat je krijgt kan ook maar dan kun je ook naar het casino gaan gaat wat sneller.

 • Ferm

  @veldzicht, bedoel je niet de NMA, Nederlandse Mededingings Autoriteit?
  @Trijnie, in principe is alles erop gericht om zoveel mogelijk te produceren, want overaanbod is lage prijs voor de consument en verdiensten voor de hele periferie eromheen. Dat de boer daar vaak ver in mee gaat is omdat ie denkt: als de prijzen goed zijn, zit ik ook aan de verdienkant. Bij groter/meer produceren krijg je ook te maken met quantumkortingen en dergelijke, wat de kostprijs vervolgens weer drukt. Droogte, oorlogen en andere ontwikkelingen heb je niet in (altijd) in de hand, dus neem je vaak die gok. Kan dus ook in je nadeel uitpakken als er weinig tegenslag in oogsten en dergelijke is elders op de wereld. En inderdaad de productie afstemmen op de vraag dmv overleg is niet geoorloofd. En als je vrijwillig als primaire producent denkt dan minder ik toch wat, dan produceerd je buurman het er gauw bij, want die ziet dan weer kansen. Het lijkt allemaal eenvoudiger dan het is @Trijnie.

 • veldzicht

  @Paysanne #37,je hebt gelijk het is NMA,grootwinkel bedrijven kunnen dit makkelijk(er) omzeilen om reden dat ze maar met z,n 6 of 7 zijn
  en het niet moeilijk is af te spreken de komende tijd niet meer als xxxx
  te geven voor een bepaald product
  @trijnie #en 35 je mag zoveel of weinig telen als je wil maar geen afspraken maken om de prijs te manupileren.

 • trijnie

  Bedankt voor de info.
  Het is prettig om wat meer uit jullie wereld te weten.

 • Vibank

  Juist kartelvorming mag niet
  Maar wordt door iedereen die zich serieus neemt gedaan
  Voorbeelden te over
  En aangezien boeren elkaar niet serieus nemen en denken dat ze het systeem alleen aan kunnen zullen wij altijd achterhoede gevechten voeren

 • vinnetrad

  Boeren zijn net varkens ze knorren bij een volle bak,welke beroepsgroep
  krijgt geld uit Brussel? ja alleen boeren.Als Putin de grens sluit willen ze
  nog meer,het word tijd dat ze zelf hun produkten gaan vermarken,voor een prijs die meer dan kostprijsdekkend is.
  Velen hebben Hoge Landbouw opleiding gehad dus ze weten hoe ze nog meer kunnen produceren,maar ze hebben daar nooit geleerd wat vermarking is,dat laten ze aan de cooperatie over en maar afwachten wat die hun betaald. Nu zijn de mestputten weer vol en een Agrifirm
  lost het wel even weer op,maar vraag niet hoe,ze bellen gewoon hun akkerbouwers op en beloven die veel geld voor mestafname,let op wel
  geld van die arme varkensboer die ze al eerder op de rug hebben gelegt.

 • Piet, Midden-Europa

  Mooi, het plan van Jaco Geurts, ben het er Helemaal mee eens !!!... Maar het zal alleen werken als alle Producenten in de Land en Tuinbouw begrijpen, dat alleen ''EENDRACHT MACHT kan MAKEN'' !!!!!.....

 • W Geverink

  Tja dan zullen er ook toezichthouders moeten worden aangesteld in het buitenland waar verreweg het grootste gedeelte van de nederlandse landbouw productie naar toe gaat. De politiek is er zelf altijd voorstander van geweest dat handelsbeperkingen wereldwijd zouden worden opgeheven zodat er voor de nederlandse producten meer markten kunnen worden aangeboord. De keerzijde is dat de supers ook kunnen gaan zoeken naar goedkopere leveranciers elders in de wereld.

 • Ferm

  Inderdaad @ W Geverink. Als de producten die ingevoerd worden aan dezelfde eisen moesten voldoen als de in Nederland geproduceerde producten, was je al een heel eind heen. Kwaliteitseisen door de overheid afgedwongen/opgelegd niet bij de producenten leggen, maar bij de supers. Zo creeër je een gelijk speelveld.

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.