Home

Nieuws 1 reactielaatste update:8 aug 2014

LTO: gevolgen sancties samen dragen

Den Haag - Boeren- en tuindersorganisatie LTO Nederland rekent erop dat op Europees en nationaal niveau overheidsmaatregelen zullen worden genomen om de sector op de been te houden. Dat zei voorzitter Albert Jan Maat donderdag in een reactie op het Russische importverbod op landbouwproducten.

"De ondernemersorganisaties hebben steeds gezegd de Europese sancties en eventuele tegenmaatregelen van Rusland te aanvaarden als politieke realiteit. Ik kan mij niet voorstellen dat nu de sancties er zijn, het ieder voor zich is. We staan gezamenlijk achter de acties, wij moeten nu ook gezamenlijk voor de gevolgen instaan.''

De Russische vergeldingsmaatregel zal grote gevolgen hebben. Niet alleen in de vorm van directe omzetderving bij die agrariërs die exporteren naar Rusland, maar voor alle boeren en tuinders.

"Dat komt doordat de agrarische productie sterk afhangt van dagprijzen. Als een deel van de afzetmarkt wegvalt, heeft dat onmiddellijk gevolgen voor de hele sector. Dan ontstaat er overaanbod en dalen de prijzen over de hele linie'', aldus Maat.

Mogelijke maatregelen zijn onder meer het uit de markt halen van bepaalde producten om de prijzen op peil te houden. Een deel zou bijvoorbeeld naar voedselbanken kunnen gaan of tot veevoer kunnen worden verwerkt.

Ook zouden volgens Maat afspraken kunnen worden gemaakt binnen de keten (telers, handelaren, detailhandel) om ondanks de overcapaciteit de prijzen op niveau te houden. "Daar moeten de mededingingsautoriteiten dan wel toestemming voor geven'', aldus Maat.

Het CDA heeft al aangegeven dat ook zij vinden dat er steun moet komen vanuit de overheid. Zij willen dat het kabinet de sectoren die hard getroffen worden door de Russische boycot actief gaat ondersteunen. Dat stelde het CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts donderdag in aansluiting op een soortgelijke oproep door LTO Nederland.

Hij heeft het kabinet verzocht om met een reactie te komen op de boycot en aan te geven welke maatregelen er, ook binnen Europees verband, worden genomen. "Dit kan de nekslag betekenen voor veel boeren en tuinders in Nederland. We mogen de boeren niet laten opdraaien voor het politieke spel van Rusland'', aldus Geurts.

Eén reactie

  • abtje

    Lto, zit het tegen, samen dragen.
    Zit het mee, bekijk je het maar...

Of registreer je om te kunnen reageren.