Home

Nieuws 4 reacties

'Kosten importstop 1 miljard voor groente en fruit'

Den Haag – Het Russische importverbod gaat de groente- en fruitsector komend jaar 1 miljard kosten.

Dit melden landbouworganisatie LTO, fruittelersorganisatie NFO en afzetorganisatie GroentenFruit Huis. Dit bedrag baseren zij op de totale waarde van de export naar Rusland in 2013.

Hierin wordt eventuele extra prijsdruk op de marktprijzen door de boycot niet meegenomen. Ook wordt hierbij geen rekening gehouden met mogelijke andere markten om de producten af te zetten. "Het is niet zo makkelijk om deze te vinden, aangezien in heel Europa alle overschotten ook op de markt komen," aldus Helga van Marrewijk, woordvoerster van de organisaties.

Jaarlijks exporteert Europa 2.607.000 ton groenten en fruit naar Rusland, waarvan volgens de verzamelde organisaties 30 procent afkomstig is van Nederlandse handelsbedrijven. 567.000 ton hiervan wordt daadwerkelijk in Nederland geproduceerd. Hierbij gaat het vooral om glastuinbouwproducten, fruit en champignons.

Laatste reacties

 • gjsteenwijk1

  Het zijn niet enkel de exporteurs die het moeilijk hebben , maar ook juist de totale primaire agrarischesector.Ik hoop dat Dijksma en Brussel daar voldoende oog voor hebben .Tot het moment dat vraag en aanbod in evenwicht zijn.

 • Ishtar

  Voldoende oog is er genoeg.
  Ik stel voor dat er eerst de 30 plannen van de sector bestuurders die Elke dag omgaan met deze risico's gaan bespreken hier.
  Tot dan geen cent aan steun aub.
  Bij niet voldoende plannen aub gelijk ontslag Elke sector bestuurder plus terug betaling zogenaamd loon wat onterecht uitgekeerd is.
  Plus ontslag SGP pipo die om veiligheids budget steun vraagt van EU, en laat Annie van de CDA bij de pvv gaan solliciteren als populist om te schreeuwen om een noodfonds.
  Lijkt nergens op.
  Maw boeren Worden ook in dit geval in de maling genomen door eigen sector bestuurders en door amateurs waar ze op gestemt hebben.
  Nou,nou,niet veel soeps dus.
  Ga je centen maar halen bij de prutsers van een cda en SGP.
  Stop aub met dat geklaag als je niet eens een plan had, laat staan 30 visies.

 • gjsteenwijk1

  Beste Ishtar, ik begrijp dat je de inzet van de politiek en organisaties om de schade voor de sector zoveel als mogelijk is te beperken, niet kan waarderen. Maar wat is jou visie als de EU om politieke reden van het een op het andere moment niet meer kan exporteren en je wil de sector toch laten overleven?

 • agratax2

  Het genoemde bedrag is als ik het goed lees de waarde van de Export de waarde van de import nodig om de hele export rond te krijgen staat er niet bij. Jammer want dat bedrag kunnen we aftrekken om een realistisch beeld te krijgen van het netto bedrag dat de BV Nederland mist.

Of registreer je om te kunnen reageren.