Home

Nieuws 12 reacties

CDA Brabant: eindoplossing voor zwijnen

Den Bosch - Het CDA in Noord-Brabant dringt bij de provincie aan op een snelle oplossing van de problemen met wilde zwijnen. De zwijnen veroorzaken een gespannen relatie tussen boeren, jagers, burgers en recreatieondernemers, constateert de partij. Aanleiding is een fataal ongeluk zaterdag in Heusden (gemeente Asten).

Een 44-jarige automobilist botste op een zwijn en tegen een boom en overleed. Voor zover bekend is hij het eerste verkeersslachtoffer in Brabant als gevolg van de komst van het zwijn vanuit Limburg.

"Het is ontzettend tragisch dat de oplossing niet op tijd en actief heeft plaatsgevonden. Helaas moeten we nu achteraf voor een oplossing gaan zorgen", aldus Statenlid René Kuijken van coalitiepartij CDA maandag. Boeren zeggen dat de populatie wilde zwijnen onbeheersbaar is geworden. Jagers schieten nu te weinig zwijnen, menen ze. Definitieve uitroeiing is volgens de provincie onmogelijk vanwege de voortplantingssnelheid.
Het CDA wil uitbreiding van jachtmethodes, bijvoorbeeld met bewegingsjacht. Bij bewegingsjacht lopen jagers rustig en zonder honden door het schootsveld. Slechts een van hen draagt een geweer. In tegenstelling tot drijfjacht met drijvers, honden en meer jagers is bewegingsjacht onder voorwaarden toegestaan.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  Dit zal erg genoeg het laatste ongeluk niet zijn met wilde zwijnen. Degene die verantwoordelijk is voor de uit de hand gelopen populatie zwijnen, moet direct aansprakelijk gesteld worden voor alle schade. Hetzelfde geld voor herten en mogelijk wolven. Hier zou een gevangenis straf op moeten staan. Moord. Het is gewoon wachten op het volgende ongeluk. Triest dat het zo ver moet komen.

 • Ishtar

  Goed dat de CDA een eindoplossing zoekt voor hun zelf.

 • schoenmakers1

  definitieve uitroeiing is volgens de provincie onmogelijk, als dit wel mogelijk is, is de provincie hier dan wel een voorstander van?
  Ik heb sterk mijn twijfels!!!!!

 • alco1

  En wat wil Ishtar daar mee zeggen?

 • podolski

  eindoplossing hoe zeg de dat ook weer in het Duits?
  Oh ja endlösung. De arme zwijnen.

 • dommelje

  afschieten die handel

 • PetervanKempen

  Het is natuurlijk niet zo dat het afschieten niet voldoende gebeurd als in het artikel staat.
  Jagers die zwijnen in hun jachtveld krijgen gunnen een ander het afschot niet, en willen zelf dat zwijn scoren. dan wordt het afzien voor een jager op 60 of 80 hectare want die zwijnen komen natuurlijk daar waar de jager net niet aanzit die avond of ochtend. Daarnaast zijn er zoveel beperkingen en voorwaarden voor plegen van afschot bedacht door tegenstanders van beheer door het geweer, dat het kort houden van wilde zwijnen heel moeilijk wordt.In Duitsland heeft men meer geld over om doorgaande wegen door wildrasters te beveiligen dan hier. Hier worden duizenden beesten doodgereden ongeacht zeldzaam of niet, Thiemetje is het worst (zelf bedacht!) en ja, een varken is dan inderdaad gevaarlijk zwaar waardoor er zoals nu bij aanrijdingen slachtoffers kunnen vallen. Bij Reeen en Herten ook trouwens. Je ziet zelden Hooglanders op de autobaan lopen.
  Afrasteren dus, net als in Duitsland.

 • wim1

  Willen we nu zwijnen hebben of niet hebben?
  Zo niet, uitroeien en zo snel mogelijk alle middelen inzetten. Anders gaat het het zelfde met de ganzen en moeten er grote aantallen gedood worden

 • Jan van het Zand

  Och, boeren het zal niet zo'n vaart lopen. Als de wolf in Nederland komt dan vergoeden we de schade, die de wolf aanricht. Maar hoe vergoed je een mensenleven?
  Het is niet de eerste keer dat een mens het leven laat in het verkeer na een botsing op een wild zwijn. Op de Veluwe zijn ook al 2 dodelijke ongevallen geweest in de voorgaande jaren. Dat heeft de provincie Gelderland ertoe aangezet om het aantal zwijnen sterk terug te brengen naar ca. 1.000 van de meer dan 10.000.
  Hier in Brabant geldt helaas ook: Als het kalf verdronken is, dempt men de put.

 • Elevage

  het is nu juli, hebben we nog mooi de tijd om voor de winter wat lekkere recepten te verzamelen voor al die zwijnenbraad

 • agneaux

  En de politiek is druk met 7 afgeschoten zwijntjes. Tsja - het is maar waar je je druk om maakt!

 • alco1

  Dat is voor sommigen het niveau waarop ze denken te kunnen regeren.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.