Home

Nieuws 2329 x bekeken 10 reacties

Agribusiness vreest schade door sancties

Doetinchem - De economische sancties die de EU oplegt aan Rusland en de reactie daarop van Rusland, kunnen de Nederlandse agribusiness vele miljoenen omzet kosten. Dat blijkt uit reacties van Nederlandse agribusinessbedrijven die in Rusland actief zijn.

Producent van pluimveehouderijsystemen Vencomatic ondervindt nu al grote last van de crisis. Klanten krijgen al sinds het uitbreken van de Oekraïne-crisis en de betrokkenheid van Rusland daarbij de financiering niet rond, mede door de gekelderde waarde van de Russische roebel. "Als dit zo doorgaat, lopen wij tientallen miljoenen euro's mis", zegt grootaandeelhouder en bedrijfsoprichter Cor van der Ven. De omzetprognose voor dit jaar is 10 tot 20 procent, aldus Van der Ven. Miljoenenorders worden op de lange baan geschoven of geannuleerd. "En ja, ik vrees ook een nieuwe Russische boycot."

In Brussel komt vrijdag meer helderheid over de invulling van de economische sancties die de Europese Unie aan Rusland oplegt. De Nederlandse agribusiness wordt waarschijnlijk niet direct heel hard geraakt door deze maatregelen, zegt Herman Vermeer, voorzitter van het consortium Plus4progress dat al jaren handelt in Rusland en Oekraïne. Maar hij vreest dat het agrarische mkb indirect hard getroffen wordt.

De sector vreest vooral de Russische reactie op de maatregelen. De eerste tekenen hiervan zijn er al. Zo meldden Russische bronnen donderdag dat er ractopamine in Spaans rundvlees was aangetroffen. Ook is er sprake van een mogelijke boycot van Grieks fruit, melk uit Letland, Pools rundvlees en Amerikaans pluimveevlees. Er is al een importban opgelegd voor Oekraïens sap, babyvoeding, soja, sojameel en zonnebloempitten.

De sancties hebben ook invloed op banken, die zich gereserveerder gaan opstellen wat betreft de financiering van projecten. Verder maken Nederlandse veevoerconcerns zich zorgen. Zij zijn voor een deel afhankelijk van Oost-Europa wat betreft hun grondstoffen. Daar komt mogelijk nog een verhoging van de energieprijzen bij, als Russische reactie.

De totale Nederlandse export naar Rusland bedroeg in 2013 circa €6,8 miljard.

Geert Jan Hahn

Laatste reacties

 • agratax2

  Vrijheid kost geld. Helaas nemen we nu geen maatregelen, dan komt het moment steds dichterbij dat we het Russische paramilitaire leger ain de Baltische staten en Polen kunnen verwachten. Doen we dan weer niets, dan zijn we met onze NATO een lachertje geworden. Powetin neemt ons nu al niet serieus met al ons gewauwel en nooit daden. We hebben de keuze nu pijn of in de toekomst een EU waar stukken af worden geknabbeld door de nieuwe Tsaar.

 • Jan Veltkamp

  @Agratax, Als de nieuwe Tsaar van Rusland stukjes van ukraine afknabbelt dan ben ik daar niet rouwig om. hoe verging het westduitsland toen het oost duitsland inlijfde. het verzoop er bijna in. We zijn nu nog niet eens bij machte om Roemenie en Bulgarije op een redelijk niveau te krijgen. Waar will jij de hoderden miljarden vandaan halen om ook de ukraine er bij te halen. We hebben niet voor niks miljoenen geofferd om de grens tussen polen en belarus en Ukraine beetje dicht te krijgen. Jij wil het wijd open zetten?

 • zeelander

  Laat Oekraïne lekker aan zijn lot over
  Dat land wat in en in corrupt is
  Dat land mag nooit bij de EEG horen
  Anders gaan er weer vele miljarden naar zo.n corrupt land toe
  En de strijkstokken zijn daar lang

 • gjcamps

  Laat de grote landbouw bedrijven in Ukraine maar eens belasting betalen en een normale pachtprijs, 30 euro per ha is een lachertje. Kiev heeft dan genoeg geld om de gasrekening voor de winter te betalen.wat betreft Rusland, groot gelijk om grenzen dicht te gooien. Klant is koning (Tsaar).

 • W.postduif

  Waarom strafmaatregelen. Heeft nog nooit iets op ge lost. (Westen boycot al jaren het hele midden oosten en ga zo maar door . Behalve met wapens . Ik heb altijd geleerd dat handel de beste garantie is voor vrede. En respect.voor anders denkenden en gelovigen. Waarom heeft vooral het westen ! Dat gedachtengoed overboord gegooid. Denken de technocraten. Dat oorlog de beste oplossing is.? Verder heeft jan wel een punt. De gr van een varkensboer.

 • alco1

  Een kat in het nauw maakt altijd rare onvoorspelbare sprongen!!!!

 • piethermus1

  Rusland is sowieso al een onbetrouwbare handelspartner gebleken de afgelopen jaren. Als ze het maar in de bol krijgen, vinden ze zogenaamd wel een of andere fytosanitair dingetje/smoesje om de grenzen dicht te gooien voor dan dit product en dan dat product. Het is gewoon klieren wat die Russen doen. Veel sectoren in de landbouw hebben de afgelopen jaren al last gehad van de grillen van de Russen. Kortom; Laten we ze maar eens een keer lekker boycotten, omdat ze ons toch al de afgelopen jaren doorlopend klieren. Laten we ze eens een keer flink terugklieren. Ze zijn toch al van die onbetrouwbare handelspartners. Maar zo ik hier reacties van sommige slappelingen lees, willen die koste wat kost handel drijven, zelfs met klierende pestkoppen, zoals de Russische regering.

 • denker123

  @zeelander,als men Oekraine en andere Oost-Europese staten aan hun lot overlaat ,dan is er weinig kans om daar nog landbouwprodukten te verkopen,het is de schuld van Rusland dat deze landen op zo'n grote economische achterstand zijn op West-Europa.,alle staten die ingelijft zijn na W.O.2. Trouwens als Tsaar Poutin in plaats van met oorlog dreigen en voor geld zorgen voor zichzelf en zijn vriendjes,een bekwame President voor zijn volk wil zijn zullen de landbouwprodukten deze kant in komen in plaats van naar ginder.

 • piethermus1

  Rusland is nu sinds een paar jaar lid van de WTO. (En heeft zich als zodanig aan de regels van het spel te houden van vrijhandel, hoe groot het machtige land ook is). Al voordat Rusland lid werd van de WTO wilde het een soort van EU-pact vormen met o.a. Kazachstan-Oekraine en anderen. Hierbij zou dat handelsblok, waarbij Rusland de machtige partij was, de grootste graanexporteur ter wereld worden. De Zwarte Zee-havens van Oekraïne waren hierbij heel belangrijk. Nu valt dat plan dus in duigen. Rusland is historisch gezien gefixeerd op macht en de grootste willen zijn, terwijl ze dat als land al is. Een bepaald minderwaardigheidscomplex wellicht?

 • Peet1212

  Als de overheden Rusland willen boycotten moeten ze geen gas meer afnemen, maar dat durven ze natuurlijk niet. Nee laat de boeren maar weer de rekening krijgen van dat kinderachtige gedoe van Den Haag.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.